Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a hájas tészta!

Disznótor és farsang alkalmával sok helyen elmaradhatatlan ez a hajtogatással készülő házi sütemény. Megmutatjuk, hogyan lesz tökéletes!

Nem kell feltétlenül disznót ölnöd, elég kiderítened, hogy hol tudsz hájat szerezni. Ha ez megvan, nekiveselkedhetsz az alaptésztának. Készíts egyszerre nagyobb mennyiséget, és fagyaszd le adagonként. Később bármikor megsütheted.

1. A legfontosabb hozzávaló

A tészta utánozhatatlan ízét a zsírolvasztáshoz, töpörtyűkészítéshez kevésbé alkalmas, a hashártyát kitöltő, ún. fodorháj adja. A mangalicáé a legjobb. Házi disznóöléskor leválasztják a bélről, hagyják megdermedni, majd óvatosan lekaparják a hártyáról. Hidegen vágd kisebb darabokra, és daráld le. Az így kapott fehér masszát dolgozd össze liszttel, keverd habosra, és tedd a hűtőbe.

2. Dagasztás

A receptben megadott többi hozzávalót gyúrd össze rétestészta keménységűre. Adj hozzá fehérbort, hogy az alkohol még jobban megemelje az élesztős tésztát. Ezután dolgozd hólyagosra. Kenyérsütőgéppel fáradság nélkül, tökéletesen kidagaszthatod. Keleszteni nem kell, csak rövid ideig pihentetni, ahogy a recept előírja. 

3. Így kend fel a hájat

A kidagasztott tésztát lisztezett deszkán nyújtsd vékonyra, majd késsel, kis darabokban kend rá a hideg lisztes hájat. Ne nyomkodd, csak finoman simítsd el. A megkent tésztát óvatosan csavard fel, mint egy szőnyeget, majd a nyújtófával lapogasd szögletesre és nyújtsd vékonyra. 

4. Hajtogatás

A vékony tésztalapot hajtsd négyrét. Először hajtsd be a két szélét a képzeletbeli középvonalig, majd az így kapott téglalapot is hajtsd félbe. Pihentesd hideg helyen, azután ismét nyújtsd ki és kend meg, majd ismételd meg a hajtogatást még kétszer. Fontos tudni, hogy a hájas tészta készítése hideget igényel, máskülönben felolvad benne a sok zsír, és a tészta nyújthatatlanná válik.

5. A forró kés trükkje

Az utolsó hajtogatás után nyújtsd ki a tésztát lisztezett deszkán kb. fél cm vastagságúra, majd batyuk vagy táskák készítéséhez oszd kockákra a tűzhely lángjánál megforrósított késsel. Ne ijedj meg, sercegni fog, amikor vágod! Így szép, sima széleket kapsz. Közben a kihűlt kést melegítsd újra.

6. Sütés

Forró sütőben a tészta gyönyörűen megemelkedik és réteges lesz. A leveles szerkezet azáltal alakul ki, hogy a vékonyra nyújtott hideg tésztarétegek között elhelyezkedő zsír a sütés alatt megolvad, és megakadályozza az egyes rétegek összetapadását. Közben a tésztában gőz is képződik, ami fellazítja a „leveleket”.

7. Süteményváltozatok

A zsíros hájas tésztát a leggyakrabban szilvalekvárral kenik vagy töltik meg, mert ez segíti az emésztést. Az alaptésztából tetszés szerint készíthetsz kiflit, pogácsát, sós stanglit, krémeslapot, túrós batyut vagy akár tarte Tatint is.

Hájas tészta recept >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss