Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a diós süteményed!

Próbáld ki a nagyi bevált tippjeit, és a jól elkészített egyszerű diós sütiddel nagyobb sikert arathatsz, mint egy díszes tortával!

A puha tészta 3 titka

1. Nem lesz fűrészporszerűen száraz a tésztád, ha egymás után adod hozzá a tojásokat, és mindegyiket legkevesebb 1 percig kevered. Ezáltal megnő a térfogatuk, és jobban kötődnek a cukros vajhoz vagy más zsiradékhoz.

 
2. A kevert tészták többségéhez hasonlóan a diós sütiknél is a száraz hozzávalókat kell a nedvesekhez adni. A sütőporral és a darált dióval elvegyített lisztet fakanállal vagy spatulával forgasd a tojásos masszába. Amint a tészta összeállt és eltűntek a fehér lisztpöttyök, hagyd abba a keverést! Máskülönben a süti kemény és száraz lesz.

3. Ha biztosra akarsz menni, használj a vaj helyett semleges ízű napraforgó- vagy repceolajat. (Az aromás olívaolaj erre a célra nem megfelelő.) 3 rész liszthez soha ne adj 2 rész olajnál többet!

A levegős tészta 3 titka

1. Kétségkívül kényelmesebb és gyorsabb, ha a tojásokat egyben adod a masszához. Mégis inkább külön dolgozd bele a sárgájákat, a végén pedig a fehérjékből vert habot, mert abba annyi levegőt juttathatsz, hogy a tésztád szinte elrepül!

2. A sütőportól, valamint a szódabikarbónától sütés közben szépen feljön a tészta. Ezek a kémiai lazítóanyagok jobban kifejtik a hatásukat, ha előzőleg egyenletesen eloszlatod őket a lisztben.

3. Minél rövidebb idő alatt keverd össze a masszát, majd ne hagyd sokáig állni, mert ha elillan belőle a levegő, akkor a tészta összeesik.

Vond be a tetejét!

Tetézd az élvezeteket és kend meg a sütit ízlésed szerint jó vastagon tej- vagy étbevonóval, esetleg vékonyan sárgabaracklekvárral vagy mézzel. Díszítésül mindegyikre nyomkodhatsz felezett diót, illetve durvára aprított mogyorót, ha a tésztába is azt tettél.

A mázak és bevonatok ráadásul nem engedik kiszáradni a süteményt, amely így még egy hét múlva is finom. A bevonat nélküli vagy porcukorral megszórt sütit szobahőmérsékleten 3-4 napig frissen tarthatod, ha ételesdobozba csomagolod.

Extra tipp

A máz vagy bevonat nélküli diós sütiből érdemes kisebb adagokat mélyhűtőtasakban lefagyasztani. Ha betoppan egy váratlan vendég, csak berakod a kicsomagolt tésztát a 100 fokra előmelegített sütőbe 10 percre, és további 10 perc pihentetés múlva frissként tálalhatod neki tea vagy kávé mellé.

Ezek is érdekelhetnek

Friss