Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készítsd el tökéletesen a franciák kedvencét, a créme brulée-t

default user icon
MME
Készíts gyorsan és valójában egyszerűen créme brulée-t, ami a franciák kedvelt égetett krémes desszertje. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes.

A roppanós karamellkéreg alatt rejtőző krémet valószínűleg a 17. századi Angliában, pontosabban a cambridge-i egyetemen találták fel, ezért helyenként még mindig Trinity College cream néven tűnik fel az étlapokon. Innen vették át a franciák, és az előállítás módjára utaló créme brulée – égetett krém – nevet adták neki. A portugál és a spanyol konyha az alapvariációhoz nagyon hasonló saját desszertet alkotott. A crema catalana kissé sűrűbb és inkább pudingra emlékeztet, mert a szokásos alkotóelemek mellett némi keményítőt is tartalmaz. További különbség, hogy vízfürdő nélkül, forróbb sütőben készítik.

Hozzávalók a créme brulée készítéséhez

Valamennyi alapanyag kapható a sarki kisboltban is: csak tejszínt, tejet, tojást, cukrot és vaníliát kell vásárolnod. Recepttől függően a tejszín és a tej aránya változó, esetleg az egyik el is maradhat. A több tejszínt (és kalóriát) tartalmazó krém nehezebb, viszont bársonyosabb az íze. Az utánozhatatlan aromát a frissen kikapart vaníliavelő kölcsönzi. Szükség esetén megteszi a Bourbon vaníliás cukor vagy pár csepp aroma is, de a vanília kötelező eleme ennek az édességnek. A barna és a kristálycukor íze karamellizálás után lényegében nem különbözik. A barnából sötétebb kérget készíthetsz, viszont a fehér valamivel jobban olvad.

Kapúcsinós créme brulée recept >>>

Créme brulée alaprecept

6 adaghoz alaposan keverj össze 4 dl habtejszínt, 1,4 dl tejet és 5 db tojássárgáját, majd dolgozz bele 8,5 dkg cukrot. Add hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét, és hagyd állni 30 percig. Közben melegítsd elő a sütőt 150 fokra. Tegyél 6 db tálkát egy tepsibe, majd töltsd meg a masszával max. 4 cm magasságig. Önts a tepsibe annyi forró vizet, hogy a formák magasságának feléig érjen, majd told a tepsit az előmelegített sütő középső részébe kb. 55 percre. A megdermedt krémet hagyd szobahőmérsékleten kihűlni, aztán tedd a hűtőbe legalább 2 órára. Közvetlenül tálalás előtt minden adagra szórj 1 tk cukrot, és égesd rá karamellizálópisztollyal.

Créme Brulée Fortélyok

Ha szuper gőzpárolós tűzhelyed van, nem kell vízfürdőbe állítani a tálkákat. A 100 fokra beállított sütőben képződő pára optimális a créme brulée számára, amely így kb. 40 perc alatt készül el. Nincs karamellizálópisztolyod? Sebaj! Kapcsold grillfokozatra a sütőt és tedd be a tálkákat minél magasabbra néhány percre! Végső esetben a cukor a maximum hőfokra állított normál sütő felső részében is megolvad, csak jóval több időbe telik.

Milyen tálkában készítsd a créme brulée-t?

10-12 cm átmérőjű, garantáltan tűzálló kerámia- vagy üvegtálkákat válassz, amelyeket csupán 3-4 cm vastagon tölts meg, hogy a krém egyenletesen megszilárduljon. Karcsúbb és magasabb formák nem ajánlottak, mert fennáll a veszély, hogy a krém belseje folyós marad. Ám ha van türelmed, ezeknél is ki lehet kísérletezni az optimális sütési időt és hőfokot.

Levendulás créme brulée recept >>> 

Tálalás

A créme brulée behűtve, forró kéreggel a legfinomabb. Karamellizálás előtt beteheted a fagyasztóba 20 percre, de ez nem kötelező. A feltálalt desszert dísze a roppanós karamellbevonat, bármilyen más dekoráció csak ellopná a show-t. Esetleg pár szem bogyós gyümölcsöt tehetsz a tetejére. A szószok szükségtelenek.

Ezt tedd, ha a krém

  • túl folyós lett: Csak semmi pánik. Teljesen normális, ha a sütőből kivéve remeg, mint a kocsonya. Kell neki legalább 4 óra vagy egy éjszaka a hűtőben, hogy megszilárduljon.
  • hűtés után is remeg: Legközelebb hosszabb ideig süsd. Alsó-felső fűtéssel 120 fokra előmelegített sütőben kb. 55 perc alatt éri el a megfelelő állagot.

Előkészítés és hűtés

Ennek a desszertnek kifejezetten jót tesz, ha fogyasztás előtt legalább 1 napot áll a hűtőben. A cukrot azonban csak közvetlenül tálalás előtt égesd rá! Máskülönben a kéreg megpuhul a hűtőben, és nem adja a hőn várt roppanós hangot, amikor találkozik a kanállal.

Mi legyen a maradék desszerttel?

A karamellizálás után megmaradt adagot is beteheted a hűtőbe. Fogyasztás előtt szórd meg cukorral, és égess rá egy újabb réteget, hogy roppanós legyen. Ezáltal valamivel édesebb lesz – de kit érdekel? A karamellréteg nélkül bedobozolt créme brulée lefagyasztható. 3 hónapon belül olvaszd ki szobahőmérsékleten (félig fagyosan is mennyei!), majd égesd rá cukrot a javasolt módon.  

CRéME BRuLÉE RECEPT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss