Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a tökéletes a borsóleves titka

A zsenge, friss zöldborsóból készülő leves a tavasz-nyár egyik nagy slágere. Elkészítése nagyon egyszerű, de sokan mégis elégedetlenek, hogy nem olyan finom az íze, mint annak, amit anyukája, vagy a nagymamája főz. Most néhány tippel segítünk, hogy tökéletes levest főzzetek.

Gyerekkoromban nagyon szerettem, amikor a nagymamám kertjében leszüreteltük az első borsóhüvelyeket, a földből kiszedtük a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és a mama megfőzte nekünk az "idei első borsólevest". Minden ízében érezhető volt a friss zöldségek aromája. A levesből természetesen nem hiányzott a csipetke, vagy a vajas galuska sem.

Néhány hete a piacon vásárolt friss borsóból én is főztem egy adag levest. Számomra nincs annál nagyobb elismerés, amikor valakitől azt a dicséretet kapjuk a főztünkre, hogy ez olyan finom, mint a nagyié. Nos, egyik barátnőmtől meg is kaptam ezt az elismerést, miután egy nagy adagot megevett belőle. Aztán jött a kérdés, hogy hogyan csináltad? A receptet és a praktikákat most megosztom veletek.

Hozzávalók:

30 dkg zöldborsó (kifejtve)
2-3 szál sárgarépa
2 szál petrezselyemgyökér
1 fej kisebb karalábé (elhagyható)
2 db újkrumpli (elhagyható)
olaj
1 ek liszt
1 tk őrölt pirospaprika
2 l víz

bors

A vajas galuskához:
3 ek liszt
1 tk vaj
1 db tojás

víz

Elkészítés:


1. A borsóleves elkészítésekor a legmacerásabb feladat a borsó kifejtése. Ám ugyanakkor élvezetes is, mert az ember már ekkor bekap néhány szemet a friss, édes, zsenge borsóból. A piacokon lehet kapni kifejtve is borsót, ha nem akarsz a fejtéssel bajlódni. 

2. A borsóleveshez olyan alapanyagok szükségesek, amelyeket már fagyasztott, vagy konzerv formávan is lehet kapni. Ahhoz viszont, hogy minél finomabb legyen a leves, muszáj friss alapanyagokkal dolgozni. A friss zöldségeket pucold meg és vágd fel tetszőlegesen.

3. Ha megvagy a zöldségek előkészítésével, akkor egy 3 literes fazékban forrósíts fel egy kis olajat, majd kezd el párolni rajta a zöldségeket. Néhányszor keverd át, de hagyd, hogy kicsit "megkapja" a zöldségeket. Néhányan szórnak rá kevés cukrot, hogy karamellizálódjon a répa, a petrezselyemgyökér. 

4. Következő lépésben szórj egy kanál lisztet a zöldségekre, keverd át, majd szórd meg őrölt pirospaprikával, ezt is gyorsan keverd el. Ha biztosra akarsz menni, akkor húzd le a tűzről, hogy a paprika ne égjen meg.

5. Ezután nincs már más dolgunk, mint felönteni vízzel a borsót és társait, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

6. Míg fő a leves, addig készítsd el a galuskatésztát. A lisztet keverd össze a tojással, a sóval és a vízzel és természetesen a puha vajjal. A vajtól könnyebb, lágyabb lesz a galuska. Ha a levesben a zöldségek már majdnem puhák, akkor kezd el beleszaggatni a tésztát.

Készítheted nokedliszaggatóval is, de szerintem az az igazi, ha deszkáról egy késsel szaggatjuk bele a galuskát, így szép nagyok lesznek. Könnyebben tudsz dolgozni, ha a kést olykor belemártott a levesbe. Miután a galuskák belekerültek a levesbe, még 4-5 percig főzzük, aztán nincs más dolgunk, mint tálalni és megenni a finom, friss borsólevest.

 

11 EGYSZERŰ ÉS HÁZIAS LEVES FILLÉRES ALAPANYAGOKBÓL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss