A gyümölcsből, borból és pezsgőből komponált, általában némi likőrrel ízesített társasági itallal nem kell sokat bíbelődni, ráadásul a bólé nagyon látványos és a variációk száma szinte végtelen.
Próbálj ki néhány klasszikus bólé receptet, hogy gyakorlatot szerezz, aztán kibontakoztathatod a kreativitásodat. Egy a fontos: ne az utolsó percben állj neki, mert a siker érdekében elengedhetetlen a többórás pihentetés, hűtés.
Szükséges kellékek a bólé készítéséhez
A speciális üvegből gyártott hagyományos bóléstálhoz fedél tartozik, továbbá olyan a kialakítása, hogy alul jeget lehet köréje rakni. (Magába a bóléba nem szokás jeget tenni, mert a többliternyi ital hűtéséhez szükséges mennyiség túlságosan felhígítaná.)
Nem probléma, ha nincs ilyen edényed: keress egy jókora lefedhető tálat vagy egy (esetleg két) nagy üvegkancsót, amelyik befér a hűtőbe. Nyáron a kertben, a teraszon úgy tarthatod hidegen a bólét, hogy a tálat vagy a kancsót egy jéggel töltött edénybe állítod.
Az üveg bóléspohár általában alacsony, széles szájú, és van füle. (Így nem a fala melegszik fel a kezed melegétől, miközben az italt kortyolod.) Ne legyen túl nagy, mert a bólé állás közben veszít üdítő hatásából. Merőkanállal adagold a poharakba, és kistányéron, kiskanállal szolgáld fel, hogy ki lehessen halászni belőle a finom gyümölcsdarabokat. Adhatsz hozzá szívószálat is.
Bólé alapanyagok
Kifogástalan minőségű és érett, de nem túlérett gyümölcsöt használj. Megmosva, megtisztítva darabold apróra, szórd meg a bólésedényben cukorral, majd a megadott pihentetési időket betartva öntsd fel a gyümölcsök jellegéhez illő, előre behűtött borral, pezsgővel, habzóborral.
A koktél receptekben a bor és a pezsgő mennyiségét rendszerint üvegben adják meg. Ez 7,5 dl-es palackra vonatkozik. A bólé ízesítésére, illatosítására szolgáló likőr mennyisége az ital teljes mennyiségéhez képest csekély. Készítéskor a bólésedényt be kell fedni, nehogy az ital aromája elillanjon.
Alkoholmentes koktélhoz a bort szűrt szőlőlével, a pezsgőt és a habzóbort kölyökpezsgővel, gyömbéres üdítővel (ginger ale) helyettesítheted. A likőrt esetleg aromával pótolhatod.
3 inspiráló bólé recept
A legfontosabb, hogy nem kell túlbonyolítani – különleges hozzávalók nélkül is izgalmas italokat készíthetsz, amelyekkel jókedvre derítheted a baráti társaságot.
CITROMOS ALMABÓLÉ
10 személyre
Hozzávalók
- 8 db alma
- 1 db citrom
- 2 ek cukor
- 10 cl almapálinka (Calvados)
- 2 üveg fehérbor
- 1 üveg száraz pezsgő
- 1 üveg ásványvíz
Elkészítés
1. A meghámozott almákat a bólésedénybe daraboljuk. Megöntözzük a frissen facsart citromlével, megszórjuk a cukorral, és letakarva a hűtőbe tesszük 3-4 órára.
2. A pálinkát és a bort az almára töltjük, majd megkeverjük. Végül felöntjük a pezsgővel és az ásványvízzel.
SZŐLŐBÓLÉ
10 személyre
Hozzávalók
- 75 dkg magnélküli fehér szőlő
- 3 ek cukor
- 6 cl gyenge törkölypárlat (37,5%-os grappa)
- 1/2 db citrom
- 2 üveg fehérbor
Elkészítés
1. A megmosott szőlőszemeket félbevágjuk, és a bólésedényben összekeverjük a cukorral. Megöntözzük a grappával, hozzáadjuk a citrom spirál alakban levágott héját, majd letakarva a hűtőben pihentetjük kb. 2 órát.
2. Végül felöntjük a borral és megkeverjük.
SANGRIA, a legfinomabb bólé
10 személyre
Hozzávalók
- 3 db narancs
- 2 db citrom
- 1 db alma
- 4 db őszibarack (kimaradhat, amikor nincs friss)
- 5 dkg cukor
- 1/4 dl narancslé
- 1 db citrom leve
- 2 db fahéjrúd
- 4 cl narancslikőr
- 6 cl borpárlat (brandy)
- 4 üveg vörösbor
- 1/8 l ásványvíz (enyhe)
Elkészítés
1. A meghámozott narancsot, citromot és almát felszeleteljük, a barackot felkockázzuk. A negyedelt narancs- és citromszeleteket az almával és a barackkal együtt a bólésedénybe szórjuk. Óvatosan összeforgatjuk a cukorral, a narancs- és a citromlével, valamint a fahéjjal, a likőrrel és a brandyvel, majd lefedve a hűtőbe tesszük 3-4 órára.
2. A fahéjrudat kivesszük. A gyümölcsöket felöntjük a vörösborral és megkeverjük. Végül felöntjük az ásványvízzel.