Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz újra illatos és ragyogóan tiszta a függöny

A tavaszi nagytakarítás során természetesen a függönymosás sem maradhat ki a sorból. És, ha azt szeretnéd, hogy vakítóan fehér legyen a függöny, érdemes megfogadni az alábbi hasznos tanácsokat.

Érdemes tudni, hogy a függönyök magukba szívják a port és a polleneket is, ezért mosás előtt alaposan rázd ki a textilt. A sötétítőket még a helyükön leporszívózhatod.

Távolítsd el a foltokat

Amennyiben foltos a függöny, akkor mosás előtt érdemes kiszedni belőle a szennyeződést. Ezt egyszerűen megteheted, ha sűrű pasztát készítesz egy kevés vízből és 1 evőkanál nátrium-perkarbonátból. Óvatosan dörzsöld át a keverékkel a foltos részt, hagyd rajta néhány óráig, majd öblítsd ki.

Jöhet az áztatás

A folttisztítás után az áztatás is sokat segít abban, hogy vakítóan fehér legyen a függöny. Tölts egy nagyobb műanyag edénybe 5 liter meleg vizet, keverj el benne 25 dkg szódabikarbónát, majd áztasd benne a textilt 8-10 órán át, közben néhányszor forgasd át. Ha lejárt az áztatási idő, nyomkodd ki a függönyből a vizet, és jöhet is a mosás.

A sütőpor is segít

Fehér függönyök mosásához válassz kifejezetten fehér ruhákhoz készült mosószert. Ha fokozni szeretnéd a hatást, keverj a mosóporhoz egy zacskó sütőport, majd a szokásos módon mosd ki a függönyöket. Ne használj klórtartalmú vegyszereket, mivel ezek könnyen besárgíthatják a textíliákat, és károsíthatják az anyagot.

Készíts házi mosószert

Házi mosószert is használhatsz a mosáshoz. Ehhez reszelj le 150 g mosószappant, amit keverj össze 300 g mosószódával és 150 g szódabikarbónával. A fehér függönyökhöz adhatsz mosásonként egy evőkanál folttisztító sót is a mosószerhez.

Így érdemes szárítani

Miután lejárt a mosás, rövid időn belül vedd ki a függönyt, és még nedvesen akaszd vissza a karnisra. Felfüggesztve gyorsabban megszárad, ráadásul nem gyűrődik össze.

A Metropol cikkében még több praktikus tanácsot találhatsz a függönymosással kapcsolatban. 

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss