Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha betartod ezt a 3 tanácsot, akkor tuti ropogós lesz a padlizsánod

default user icon
MME
A vegán és vegetáriánus konyha alappillére, a kulináris világ egyik legmeghatározóbb eleme a padlizsán. Sajnos kezdő háziasszonyokon gyakran kifog az elkészítése, és a végeredmény keserű, ázott, pépes lesz.

Egyre népszerűbb zöldség, és nem véletlenül: ugyanolyan sokoldalúan felhasználható, mint például a burgonya vagy a karfiol. Sütetjük, ránthatjuk, tölthetjük, főzhetünk belőle lecsót, curryt – tényleg sokféle módon elkészíthetjük és több ételbe is belecsempészhetjük. Ahhoz, hogy a végeredmény ropogós és ízletes legyen elég, ha ismerjük az alábbi trükköket.

Sütés előtt sózzunk

Mindegy, hogy szeletekre vágjuk vagy kisebb-nagyobb kockákra aprítjuk a padlizsánt, ha sütni szeretnénk felhasználás előtt szórjuk be durva szemű sóval, hagyjuk állni 15-20 percig, majd papírtörlővel töröljük át. Ezzel megerősödik a padlizsán szerkezete, és felszabadul a nedvesség egy része, ami egyébként megakadályozhatja, hogy a padlizsán szépen barnuljon és ropogóssá süljön. Nincs szükség sózásra akkor, ha lecsót készítünk, vagy valamilyen szaftos, szószos ételbe tesszük a padlizsánt.

Ne zsúfoljuk tele a serpenyőt

Fontos, hogy a padlizsánt egyenlő darabokra vágjuk, és egy sorban, egymás mellett helyezzük el. Ha ugyanis túlzsúfoljuk a serpenyőt vagy a tepsit, karamellizálódás helyett párolódni fog.

Ne használjunk sok olajat

Főzés és sütés közben ne használjunk túl sok olajat, mert a padlizsán porózus anyaga nagyon könnyen felszívja a zsiradékot, és akkor bizony a végeredmény puha és olajban tocsogós lesz.

Tipp: Megpróbálhatjuk a padlizsánt közvetlenül a sütő aljára helyezett tepsiben sütni. Legyünk óvatosak: ezzel a módszerrel nagyon könnyen odaéghet a lila zöldségünk, ezért gyakran forgassuk meg. Ha ilyen módon sütünk, extra sok gőz keletkezhet a sütőtérben, ezért óvatosan nyissuk ki a sütő ajtaját!

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss