Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ha így ápolod a pünkösdi rózsáidat, ontják a virágot egész szezonban!

default user icon
MME
Május végén-június elején virágzik a pünkösdi rózsa, másnéven babarózsa, vagy tudományos nevén, a paeonia. A csodászép, ezerszirmú- és színű virágok rövid ideig pompáznak csak, de az alábbi tippek segítségével akár vázába téve is meghosszabíthatjuk az élettartamukat!

A pünkösdi rózsa a bazsarózsák, vagyis a Paeonia nemzetségébe tartozik, melynek mintegy 35 faja közül a legismertebb a Sarah Bernhardt, Shirley Temple, Scarlett O’Hara. Virágai változatos méretűek, színűek és formájúak lehetnek, így mindenki megtalálhatja a számára megfelelő változatot. Léteznek lágyszárú, fásszárú és félfás fajták, de gondozásuk alapvetően hasonló. Nem igényelnek különleges szaktudást, így még kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele. 


a pünkösdi rózsa öntözése: sokszor keveset!

Könnyen kiszáradhatnak, ezért inkább kisebb adagokban, rendszeresen öntözzük. A gombás megbetegedéseknek kedvez a nedves környezet és a magas páratartalom, ezért mindig a reggeli vagy délelőtti órákban locsoljunk, ügyelve arra, hogy a víz ne érje közvetlenül a leveleket vagy virágokat. Hosszan tartó esőzés után megelőzésként érdemes gombaölő szerrel permetezni őket.

le a száradt részekkel!

Szedegessük le az elnyílt, elszáradt virágfejeket, így dúsíthatjuk, újra virágzásra bírhatjuk őket. Ez azért is fontos, mert az elnyílt virágok elvonják a tápanyagot a növénytől. A virágzás után ne vágjuk le a leveleket, mivel ezek segítik a tápanyag raktározását a télre. Ha a szárak nagyon elterülnek, inkább kössük össze őket, hogy ne legyenek útban.

tuti tipp levéltetvek ellen

Ha levéltetveket látunk rajtuk, töröljük le mosószeres vízzel, majd utána permetezzük le káliszappannal vagy rózsaolajjal. Néhány nap múlva érdemes ismét ellenőrizni a növényeket, és ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.

Vigyázzunk a cseréppel!

Ha virágcserépbe ültettük, a nyári, meleg időszakban tegyük át egy árnyékos helyre, hogy ne forrósodjanak át, mert a gyökerek besülhetnek, a növény elpusztulhat. Télen pedig helyezzük át egy fagymentes helyre.

így űzzük el a hangyákat

Gyakran látni, hogy a pünkösdi rózsák bimbóin számtalan hangya gyűlik össze. Bár a hangyák nem ártanak a növénynek, ha a virágot vázába tesszük, érdemes leöblíteni vízzel. Ezzel egyúttal az édes nektárt is lemossuk róla, így megszűnik a hangyák számára vonzó illat forrása.

A vágott pünkösdi is hosszan élhet!

A vázába téve sem gyönyörködhetünk bennük sokáig, ezért azokat a virágokat vágjuk le, amelyek még nincsenek teljesen kinyílva. A csokrot tegyük langyos, előzőleg felforralt vízbe, amibe kevés cukrot és néhány csepp citromlevet is tehetünk, hogy a virágok tovább megőrizzék szépségüket. Minden nap vágjuk vissza a szárakat ferde vágással, így hatékonyabban tudják felvenni a tápanyagokat.

 

ÍGy ültess babarózsát - lépésről lépésre

  • Ha szeretnénk bazsarózsát ültetni a kertünkbe, sajnos meg kell várnunk az őszt az ültetéssel. Köztudott, hogy nem kedveli az átültetést, ami akár a virágzását is visszavetheti, ezért olyan helyet válasszunk, ahol évtizedeken át maradhat.
  • Kedveli a fényt, ezért érdemes a kert napos vagy részben árnyékos részére ültetni, ahol legalább hat órán át közvetlen napfény éri.
  • A pünkösdi rózsa érzékeny a talajtípusra is, ezért érdemes ültetés előtt megvizsgálni a talaj pH-ját. Jobban fejlődik és virágzik tápanyagban gazdag, jó vízelvezetésű talajban. A savas talajon sárgás színűvé válhat, és a nedves, agyagos talajt is nehezen tolerálja bírja. Ekkor a pangó víz gyökérrothadáshoz vezethet, és a virágzása sem lesz kielégítő.
  • Ültetés előtt elsőként lazítsuk fel a talajt, majd ássunk körülbelül háromszor szélesebb, 10 cm mély gödröt. Tegyünk kevés trágyát az aljára, majd takarjuk be néhány centi vastag földréteggel, és állítsuk be a rizómát a gödörbe. Jól nyomkodjuk le a földet a növény körül, végül alaposan öntözzük meg.
  • Mivel a bazsarózsák terebélyesre nőnek, legalább egy-egy métert hagyjunk közöttük, hogy megfelelően fejlődhessenek.

Védjük meg a fagytól

Hideg, fagyveszélyes helyeken takarjuk be a bazsarózsák töveit mulccsal, például fenyőgallyakkal vagy szalmával, ez segít megvédeni a növényeket az esetleges fagykártól. Fontos, hogy ne használjunk lombot vagy fűnyesedéket mulcsoláshoz, mert ezek gyengén szellőznek, és elősegíthetik a rothadást okozó gombák elszaporodását.

metszeni tudni kell!

A fás bazsarózsáknál elég csak az elvirágzott, beteg, száraz vagy nem megfelelő irányba növő részeket eltávolítani. A lágyszárúaknál a téli időszak előtt minden talaj feletti részt eltávolíthatunk a növényről, az Itoh bazsarózsákat viszont ne metsszük vissza a talajszintig. Inkább hagyjunk egy kis csonkot a felszín felett, amelyen vannak rügyek, mivel ezekből fog újranövekedni és virágozni a következő évben.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss