Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz csodásan dús a leander - íme az olasz trükk!

default user icon
MME
A leander, nagy dézsákba ültetve az egyik legkedveltebb teraszdísz - nem véletlenül! A mediterrán cserje szép nagyra nő, és pompás rózsaszín és fehér virágokat hoz egész szezonban - persze, csak a megfelelő ápolás mellett. Ezzel, az őshazájából, Olaszországból hozott trükkel például olyan dús bokor lesz belőle, mint még soha!

Ahhoz, hogy a meleghez és napsütéshez szokott leander a mi klímánkon szépen fejlődjön, mindenképpen fagymentes helyen kell telelteni. Mostanra viszont talán az utolsó durva mínuszokon is túl vagyunk, így elérkezett az idő, hogy a cserepes töveket kitelepítsük a szabadba. De hogyan kezdje a kinti szezont leander? A Lakáskultúra összeállításából kiderül!


Metsszük vissza bátran - íme az olasz módszer!

A leandert alaposan meg kell metszeni a tavaszi szezonváltáskor. És amikor ezt a műveletet végrehajtjuk, nem szabad szívbajosnak lenni! Az ember hajlamos arra, hogy az évek során, a nagy nehezen megnőtt erősebb vesszőket sajnálja eltávolítani, de ez nem jó gondolkodás: a leandernek évről évre szüksége van felfrissülésre! A télen megnyúlt ágak amúgy is gyengék, sokszor kórokozóktól, élősködőktől fertőzöttek: igazán nem veszteség ezektől megválni. Arról nem is beszélve, hogy a tavaszi nagy visszametszés alkalmával formázhatjuk is a lombkoronát

Olaszországban nem sokat bíbelődnek metszőollóval: nemes egyszerűséggel egy motoros fűrésszel minden előző évi lombozattól megszabadítják a leandert.

A visszavágással egyidőben szedjük le az elszáradt leveleket, vágjuk le az elhalt, száraz ágakat. Ezzel a módszerrel biztosan bokrosodni fog a növény és nyáron pompás virágokat hoz majd.

Új év, új föld - így ültessük át a leandert

A leander nagyon tápanyagigényes, tavaszra teljesen kiszipolyozhatja a földet, így célszerű átültetni a növényt, ha nem is minden évben, de legalább kétévente.

Átültetéskor morzsoljuk le gyökereiről az elhasznált födet. Sok esetben sajnos kártevők is elszaporodnak benne – gyakran atkák -, ezektől ilyen módon praktikusan megszabadíthatjuk a leandert. A friss földdel rengeteg tápanyagot kap a növény, mely megint csak robbanásszerű fejlődésre ösztönzi. A leander meghálája, ha nyáron rendszeresen kap tápoldatot és ha mindig kellőképpen nedves a földje.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss