Kakaót leginkább hétköznap iszunk, akik inkább az intenzív ízeket szeretik, azok holland kakaóporból készítik, ám a gyerekek a pikk-pakk elkészülő instant változatra esküsznek. Ha azonban kicsit több időnk van, vagy szeretnénk magunkat kényeztetni, bizony érdemes rááldoznunk az időt, hogy valódi forró csokoládét készítsünk!
A gazdagon krémes, komplex ízű forró csokoládénál ugyanis kevés finomabb dolog van a világon! Ha az élvezetet még tovább akarjuk fokozni, érdemes az extrasűrű spanyol változattal próbálkozni. A helyiek ezt legszívesebben nem is isszák „csak úgy”, hanem churros-t, azaz olajban sült, pillekönnyű, ropogós, fahéjas cukorba forgatott fánkrudacskákat mártogatnak bele. A forró csoki így a bűnbeesés maga, de néha egy kis élvezet mindenkinek jár!
Hozzávalók 4 fő részére churros mellé vagy 2 főnek italként:
- 1/2 l teljes tej
- 15 dkg 70%-os, jó minőségű étcsokoládé
- 1 ek cukor (ízlés szerint lehet több vagy akár kevesebb is!)
- 2 g étkezési keményítő
- 1 rudacska fahéj (elhagyható)
- 1 csipet cayenne bors (elhagyható)
A forró csokoládé Elkészítése:
1. Keverjük el a keményítőt 1 dl tejjel. Tegyük félre.
2. Melegítsük a maradék tejet forráspontig. Ha teszünk bele fűszereket, azt az elején tegyük bele.
3. Adjuk hozzá a cukrot és a felkockázott csokoládét, majd keverjük addig, míg minden fel nem olvad.
4. Keverjük újra át a keményítős tejet, és folyamatos kevergetés mellett adjuk a csokoládéhoz.
5. Lassan gyöngyöztessük az italt további 1-2 percig, míg be nem sűrűsödik kissé. Kínáljuk azonnal.