Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül az eredeti olasz panettone - lépésről lépésre!

default user icon
MME
Ami nálunk karácsonykor a bejgli, az az olaszoknál a panettone: ez a kelt tésztából készült, aszalt gyümölcsökkel megrakott édes kenyérféleség az ünnepi asztal dísze, és elmaradhatatlan desszertje. A panettone itthon is régóta kapható már, különféle méretben, elegáns fém- vagy papírdobozba csomagolva, de ha magad készítenéd el, a saját szád íze szerint, akkor mutatjuk az eredeti receptet - lépésről lépésre!

1. A szobahőmérsékletű hozzávalókból kelt tésztát készítünk. Első lépésben felfuttatjuk az élesztőt cukros, meleg tejben (nem az egész tejet melegítjük fel hozzá!).

2. Amíg elkészül, egy nagy keverőtálba tesszük a lisztet egy csipet sóval, a maradék tejben elkevert tojás sárgákat, a reszelt citromhéjat, és az olvasztott vajat. Ehhez öntjük továbbá a felfuttatott élesztőt is, és kézzel laza tésztát dagasztunk. Ha összeállt, letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük.

3. Mikor megkelt, beleforgatjuk/ belegyúrjuk a kandírozott/aszalt a kívánt méretűre vágott gyümölcsöket.

4. Kivajazunk egy cserépedényt, és beletesszük a kész tésztát és ismét kelesztjük meleg helyen. Ehhez a mennyiségű tésztához egy kb. 1,4l űrtartalmú cserépedényt (kb. 16 cm átmérőjű, 15 cm magas) használunk. Ezután éles késsel a tészta tetejét kereszt formában bevágjuk, és a mélyedésekbe kevés vajat teszünk, majd egy kevés tejjel elkevert tojással megkenjük a tetejét, és megszórjuk mandulaforgáccsal (ez akár el is hagyható).

5. A sütőt előmelegítjük 170 fokosra. A panettonénkat betoljuk a meleg sütőbe, és kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.

GYÜMÖLCSKENYÉR, STOLLEN, PANETTONE >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss