Az olaszországi Villorba egyik szakiskolájában 3D nyomtatóval készítették el a világ egyik legfinomabb tiramisuját. A cukrászsuli keddi bemutatóján debütált spanyol fejlesztésű ételnyomtató prototípusába először betöltötték a desszerthez készített masszát, ezt követően pedig a gép rövid időn belül elkészítette az olaszok egyik leghíresebb kedvencét.
A végeredmény sokakat megdöbbentett, ugyanis nem hogy egy tökéletesen ehető édesség lett belőle, de az ízét és formáját tekintve is számtalan tiramisut utasított a háta mögé. A technika előnye, hogy a választott ínyencség különböző formákban és méretekben is előállítható.
– A tiramisu népszerűsítése a fő cél az olasz gasztronómián belül, na és persze a 3D-s nyomtatás révén a nagyobb elérés biztosítása – mondta a spanyol gyártó cég vezérigazgatója, Emilio Sepulveda, majd hozzátette; – A gép nem változtatja meg sem a hozzávalók ízét, sem a minőségét.
Az iskola a következő hetekben a gépet más receptekkel is teszteli. A tiramisu (melynek neve azt jelenti, vidíts fel) Trevisóból származik. A város évek óta azért harcol, hogy a desszertet hagyományos helyi specialitásként ismerjék el.
A leginkább elfogadott történet szerint a tiramisu nevet először 1970-ben használta a Le Beccherie trevisói étterem, innen terjedt el nagyon gyorsan az egész világon. A recept alkotói az étterem séfje, Roberto Linguanotto és tulajdonosai, Ado és Alba Campeol voltak.
TIRAMISU AMARETTÓVAL
Hozzávalók:
A krémhez:
- 12 dkg tojássárgája
- 16 dkg cukor
- 4 ek víz
- 4 db zselatinlap
- 50 dkg mascarpone
- 6 dl tejszín (30%-os zsírtartalmú)
A babapiskótához:
- 20 dkg babapiskóta
- 1,5 dl kávé (3 db espresso)
- 1,5 dl víz
- 1 ek amaretto likőr
A díszítéshez:
- 2 ek kakaópor
Elkészítése:
- A tiramisu krémjéhez a tejszínt félkeményre felverjük, a zselatinlapokat beáztatjuk, és a tojássárgáját a cukorral alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
- Ha van konyhai hőmérőnk, akkor pontosabban tudunk dolgozni, mert 80 fokig kell, hogy főzzük a krémet.
- Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, majd a mascarponét, végül a tejszínt, mindegyiket egyesével elkeverve benne.
- A kávét lefőzzük, az amarettóval összekverjük, majd a babapiskótákat belemártjuk, és a krémmel rétegezve egy tetszőleges üvegtálba, tepsibe vagy kapcsos tortaformába lerakjuk. 5-6 órányi hűtés után frissen megszórjuk a kakaóval és már fogyaszthatjuk is.
Ajánljuk még: