Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a világ legjobb tiramisuja

default user icon
MME
Elkészítették a világ legjobb és egyben a legszebb tiramisut egy pékeket és cukrászokat képző szakiskolában. Az eredetileg Trevisóból származó desszerthez a klasszikus hozzávalókat használták fel, egyedül az elkészítés módján változtattak. Azon viszont igen szembetűnően.

Az olaszországi Villorba egyik szakiskolájában 3D nyomtatóval készítették el a világ egyik legfinomabb tiramisuját. A cukrászsuli keddi bemutatóján debütált spanyol fejlesztésű ételnyomtató prototípusába először betöltötték a desszerthez készített masszát, ezt követően pedig a gép rövid időn belül elkészítette az olaszok egyik leghíresebb kedvencét.

A végeredmény sokakat megdöbbentett, ugyanis nem hogy egy tökéletesen ehető édesség lett belőle, de az ízét és formáját tekintve is számtalan tiramisut utasított a háta mögé. A technika előnye, hogy a választott ínyencség különböző formákban és méretekben is előállítható.

– A tiramisu népszerűsítése a fő cél az olasz gasztronómián belül, na és persze a 3D-s nyomtatás révén a nagyobb elérés biztosítása – mondta a spanyol gyártó cég vezérigazgatója, Emilio Sepulveda, majd hozzátette; – A gép nem változtatja meg sem a hozzávalók ízét, sem a minőségét.

Az iskola a következő hetekben a gépet más receptekkel is teszteli. A tiramisu (melynek neve azt jelenti, vidíts fel) Trevisóból származik. A város évek óta azért harcol, hogy a desszertet hagyományos helyi specialitásként ismerjék el.

A leginkább elfogadott történet szerint a tiramisu nevet először 1970-ben használta a Le Beccherie trevisói étterem, innen terjedt el nagyon gyorsan az egész világon. A recept alkotói az étterem séfje, Roberto Linguanotto és tulajdonosai, Ado és Alba Campeol voltak.

TIRAMISU AMARETTÓVAL

Hozzávalók:

A krémhez:

  • 12 dkg tojássárgája
  • 16 dkg cukor
  • 4 ek víz
  • 4 db zselatinlap
  • 50 dkg mascarpone
  • 6 dl tejszín (30%-os zsírtartalmú)

A babapiskótához:

  • 20 dkg babapiskóta
  • 1,5 dl kávé (3 db espresso)
  • 1,5 dl víz
  • 1 ek amaretto likőr

A díszítéshez:

  • 2 ek kakaópor

Elkészítése:

  1. A tiramisu krémjéhez a tejszínt félkeményre felverjük, a zselatinlapokat beáztatjuk, és a tojássárgáját a cukorral alacsony lángon, folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük.
  2. Ha van konyhai hőmérőnk, akkor pontosabban tudunk dolgozni, mert 80 fokig kell, hogy főzzük a krémet.
  3. Ekkor levesszük a tűzről és hozzáadjuk a kinyomkodott zselatint, majd a mascarponét, végül a tejszínt, mindegyiket egyesével elkeverve benne.
  4. A kávét lefőzzük, az amarettóval összekverjük, majd a babapiskótákat belemártjuk, és a krémmel rétegezve egy tetszőleges üvegtálba, tepsibe vagy kapcsos tortaformába lerakjuk. 5-6 órányi hűtés után frissen megszórjuk a kakaóval és már fogyaszthatjuk is.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek