Elkészítésénél fontos, hogy ne spóroljunk az alapanyagokkal és jó minőségű hússal dolgozzunk. A megfelelő állag érdekében a lehető legkisebb lángon rotyogtassuk, jó sokáig. Érdemes az ételbe pár csontot is belefőzni, mert a csontokban található kollagén extra testességet kölcsönöz a levesnek. Melegítsük bátran, ez az étel másnap a legjobb, amikor már besűrűsödött kissé, és összeértek az ízek. Készítsünk egyszerre nagy mennyiséget, így másnap vihetünk belőle az irodába, mennyei ebéd lesz! Amikor fűszerezzük, fűszerezzünk bátran, ez a leves nem csak, hogy elbírja, de kívánja is!
Hozzávalók (8 fő részére):
- 75 dkg levesnek való hús, apróra kockázva
- ha van, némi csont (pl. ha szárnyasból csináljuk, tegyünk bele pár csirkenyakat vagy szárnyat a színhús mellé)
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg bacon
- 4 szál répa
- 2 szál fehérrépa
- 1/4 zellergumó
- 1 ek szárított tárkony
- 3 db babérlevél
- 3-4 szem borókabogyó (vadhús esetén)
- 1 ek mustár (bármilyen jó, magyar vagy dijoni, de mindegyik más karaktert ad az ételnek)
- 1 tk cukor
- 1/2 kezeletlen héjú, alaposan megmosott citrom
- 4 dl tejföl
- 1 tk liszt
- só, bors
- olaj
Elkészítése:
1. Vágd a húst kockákra, majd kevés olajon, több részletben piríts rá aranybarna kérget. Tedd félre.
2. Ugyanebben a lábasban süsd a felkockázott bacont ropogósra, majd add hozzá a hagymát, és párold lassú tűzön üvegesre.
Kockázd apróra a zöldségeket.
3. Dobd a hagymára a húst, a csontot és a zöldségeket, majd önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Add hozzá a fél citromot, a mustárt, a cukrot, sót, borsot és egyéb fűszereket, majd főzd jó sokáig lassú tűzön, míg a hús vajpuha nem lesz.
4. Keverd a lisztet a tejfölhöz, majd fokozatosan önts hozzá levest. Végül főzd össze a tejfölt a lével, de ekkor már csak egyet rottyants rajta!
5. Kóstold meg, és ha kell, adj még hozzá tárkonyt, kevés citromlevet, sót vagy cukrot. Tálald kevés extra tejföllel.