Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a tökéletes tárkonyos raguleves

Vannak örök kedvencek, és nem ismerek senkit, aki ne imádná a tárkonyos leveseket. Mindegy, hogy szárnyasból, vöröshúsból, vagy vadhúsból készül, és mindegy, hogy milyen zöldségek vannak benne. Ha étteremben járunk, szinte biztos, hogy azt rendeljük, amikor van az étlapon. Kevés izgalmasabb dolog van ugyanis annál, ahogy a tárkony semmihez nem hasonlítóan komplex íze csodásan harmonizál a leves savanykás hozzávalóival, így ez az étel valódi életmentő a hideg hónapokban, de nyáron se könnyű neki nemet mondani.

Elkészítésénél fontos, hogy ne spóroljunk az alapanyagokkal és jó minőségű hússal dolgozzunk. A megfelelő állag érdekében a lehető legkisebb lángon rotyogtassuk, jó sokáig. Érdemes az ételbe pár csontot is belefőzni, mert a csontokban található kollagén extra testességet kölcsönöz a levesnek. Melegítsük bátran, ez az étel másnap a legjobb, amikor már besűrűsödött kissé, és összeértek az ízek. Készítsünk egyszerre nagy mennyiséget, így másnap vihetünk belőle az irodába, mennyei ebéd lesz! Amikor fűszerezzük, fűszerezzünk bátran, ez a leves nem csak, hogy elbírja, de kívánja is!

Hozzávalók (8 fő részére):

  • 75 dkg levesnek való hús, apróra kockázva
  • ha van, némi csont (pl. ha szárnyasból csináljuk, tegyünk bele pár csirkenyakat vagy szárnyat a színhús mellé)
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg bacon
  • 4 szál répa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1/4 zellergumó
  • 1 ek szárított tárkony
  • 3 db babérlevél
  • 3-4 szem borókabogyó (vadhús esetén)
  • 1 ek mustár (bármilyen jó, magyar vagy dijoni, de mindegyik más karaktert ad az ételnek)
  • 1 tk cukor
  • 1/2 kezeletlen héjú, alaposan megmosott citrom
  • 4 dl tejföl
  • 1 tk liszt
  • só, bors
  • olaj

Elkészítése:

1. Vágd a húst kockákra, majd kevés olajon, több részletben piríts rá aranybarna kérget. Tedd félre.

2. Ugyanebben a lábasban süsd a felkockázott bacont ropogósra, majd add hozzá a hagymát, és párold lassú tűzön üvegesre.
Kockázd apróra a zöldségeket.

3. Dobd a hagymára a húst, a csontot és a zöldségeket, majd önts rá annyi vizet, hogy ellepje. Add hozzá a fél citromot, a mustárt, a cukrot, sót, borsot és egyéb fűszereket, majd főzd jó sokáig lassú tűzön, míg a hús vajpuha nem lesz.

4. Keverd a lisztet a tejfölhöz, majd fokozatosan önts hozzá levest. Végül főzd össze a tejfölt a lével, de ekkor már csak egyet rottyants rajta!

5. Kóstold meg, és ha kell, adj még hozzá tárkonyt, kevés citromlevet, sót vagy cukrot. Tálald kevés extra tejföllel.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss