A görögök ugyanis előételek tucatjaival kezdik az éttermi lakomákat, de bármit is rendeljenek, ez a saláta biztosan közte van. A görög salátát mindenki szereti, és el is tudja készíteni. Biztosan finom lesz, de van pár apróság, amivel az élmény fokozható.
Tippek a tökéletes görög salátához:
- Az igazi görög salátához illik meghámozni az uborkát.
- Mindig a lehető legízesebb és legérettebb paradicsomokkal dolgozzunk!
- Ha a paradicsomot előre lesózzuk, levet ereszt, így szaftosabb lesz az öntet.
- Érdemes egy puha paradicsom felének a levét is belenyomkodni a salátába, úgy, mintha citromot facsarnánk, szintén azért, hogy gazdagabb legyen az öntet.
- Használjunk görög fetát a krémfehér és dán fetautánzatok helyett.
- Mindig jó minőségű extraszűz olíva olajjal dolgozzunk! Ennél a salátánál ugyanis nagyon dominál az íze, és nincs olyan, hogy „túl sok olaj”.
- A saláta tetejéről nem hiányozhat a szárított oregánó.
- A legtöbb régióban a görög salátába csak olaj kerül, ecet nem feltétlenül.
- Ha megettük a salátát, a levét semmiképp ne öntsük ki! Tunkoljuk ki puha kenyérrel, hiszen ez a legeslegfinomabb része!
Hozzávalók 4 fő részére:
- 3 db nagy, érett paradicsom
- 1 db uborka
- 1/2 db zöld színű kalifornia paprika
- 1/2 fej lilahagyma
- pár szem fekete olajbogyó
- 150 g fetasajt
- 50 ml extraszűz olíva olaj
- 1 tk szárított oreganó
- só
- kenyér a tunkoláshoz
Elkészítése:
- Vágjuk a paradicsomokat 6-8 darabra. A zöld részüket vágjuk ki. Tegyük őket egy tálba. Sózzuk meg, és hagyjuk állni 15-20 percig.
- Hámozzuk meg az uborkát. Vágjuk hosszában ketté és vágjunk belőle 5 mm vastag szeleteket. Adjuk a paradicsomhoz.
- Karikázzuk a saláta tetejére a paprikát és szórjuk meg vékonyra szeletelt lilahagymával.
- Tegyünk az egész tetejére pár szem olajbogyót, majd az egészre helyezzük rá a fetasajtot, amit nem muszáj felkockázni.
- Szórjuk meg a sajtot az oregánóval és öntözzük meg alaposan olíva olajjal. Tálaljuk azonnal!