Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A legjobb nyári köret! Így készül a tökéletes görög saláta

A görögsaláta, vagy ahogy a görögök hívják „horiatiki”, azaz falusi saláta, hosszú évtizedek óta kötelező eleme a klasszikus görög éttermek „mezze”, azaz előétel választékának.

A görögök ugyanis előételek tucatjaival kezdik az éttermi lakomákat, de bármit is rendeljenek, ez a saláta biztosan közte van. A görög salátát mindenki szereti, és el is tudja készíteni. Biztosan finom lesz, de van pár apróság, amivel az élmény fokozható.

Tippek a tökéletes görög salátához:

- Az igazi görög salátához illik meghámozni az uborkát.

- Mindig a lehető legízesebb és legérettebb paradicsomokkal dolgozzunk!

- Ha a paradicsomot előre lesózzuk, levet ereszt, így szaftosabb lesz az öntet.

- Érdemes egy puha paradicsom felének a levét is belenyomkodni a salátába, úgy, mintha citromot facsarnánk, szintén azért, hogy gazdagabb legyen az öntet.

- Használjunk görög fetát a krémfehér és dán fetautánzatok helyett.

- Mindig jó minőségű extraszűz olíva olajjal dolgozzunk! Ennél a salátánál ugyanis nagyon dominál az íze, és nincs olyan, hogy „túl sok olaj”.

- A saláta tetejéről nem hiányozhat a szárított oregánó.

- A legtöbb régióban a görög salátába csak olaj kerül, ecet nem feltétlenül.

- Ha megettük a salátát, a levét semmiképp ne öntsük ki! Tunkoljuk ki puha kenyérrel, hiszen ez a legeslegfinomabb része!

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 3 db nagy, érett paradicsom
  • 1 db uborka
  • 1/2 db zöld színű kalifornia paprika
  • 1/2 fej lilahagyma
  • pár szem fekete olajbogyó
  • 150 g fetasajt
  • 50 ml extraszűz olíva olaj
  • 1 tk szárított oreganó
  • kenyér a tunkoláshoz

Elkészítése:

- Vágjuk a paradicsomokat 6-8 darabra. A zöld részüket vágjuk ki. Tegyük őket egy tálba. Sózzuk meg, és hagyjuk állni 15-20 percig.

- Hámozzuk meg az uborkát. Vágjuk hosszában ketté és vágjunk belőle 5 mm vastag szeleteket. Adjuk a paradicsomhoz.

- Karikázzuk a saláta tetejére a paprikát és szórjuk meg vékonyra szeletelt lilahagymával.

- Tegyünk az egész tetejére pár szem olajbogyót, majd az egészre helyezzük rá a fetasajtot, amit nem muszáj felkockázni.

- Szórjuk meg a sajtot az oregánóval és öntözzük meg alaposan olíva olajjal. Tálaljuk azonnal! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss