Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a tökéletes falafel - A Love Bistro séfjének receptje

default user icon
MME
A versenyzőknek a Love Bistro mai adásának egyik feladatában különböző street foodokat kell elkészíteniük. Az egyik páros majd falafelt készít, bár ők sem tudják, mekkora kihívásra vállalkoztak, hiszen a műsor egyik séfje, Baracskay Angéla évekig élt és dolgozott Izraelben, így nem tud nem kritikus lenni egy falafel kapcsán. Hogy hogyan sikerül a sztároknak a falafel, az ma este kiderül. Angéla elárulja, ő hogyan készíti.

Én abba a táborba tartozom, aki sosem értette mi a hype a sápadt falafel körül, még ki nem költöztem a Közel Keletre Izraelbe. Kint zöld színe van a sok friss zöldfűszertől, lágy és szaftos belül, kívülről pedig ropog.

Majdnem három évet töltöttem kint, és annyira meghatározóvá váltak az izraeli ízek a saját konyhámban, hogy én nem is értem, előtte hogy bírtam a sok zöldfűszer és markáns szárazfűszerek nélkül élni. Izrael csodálatos a gasztronómia terén is, egyrészről már utánad dobálják a mézédes mangót, másrészről rengeteg konyha keveredik: marokkói, jemeni, perzsa, arab, askenázi zsidó vonal és még sorolhatnám. Egy idő után beálltam a sorba és kialakult a saját falafel receptem is otthonra, ami végtelenül egyszerű, csak jó alapanyagok kellenek hozzá.

Pisztáciás falafel

Hozzávalók:

1 csokor petrezselyem
1/2 csokor menta
1/2 csokor koriander (Ha pár szálas kis csokrokba futunk bele, triplázzuk meg a mennyiségeket.)
5-6 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 db salotta hagyma
2 pohár csicseriborsó (24 órán át áztatva, majd friss vízben megfőzve, és a vizet félretesszük.)
1 pohár pirított pisztácia (Ha nincs, mandulával vagy kesudióval is szuperül működik.)
1-2 tk lisz
1 tk őröl római kömény
1 tk szódabikarbóna
1 tk só

1. Mindent beteszünk a turmixgépbe, ledaráljuk krémes állagúra. Ha kicsit kemény, a csicseriborsó főzőlevével óvatosan lazítunk rajta. Formázható, ragacsos masszát kell kapnunk. Neki is állhatunk a golyók formázásának vizes kézzel.

2. Két lehetőség van: 180 fokon aranybarnára sütjük, vagy fritőzben bő olajban tesszük ugyanezt.

Képek forrása: TV2/Love Bistro

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss