Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a tökéletes töltött pizza, a calzone

Pizzából soha nem elég? Próbáld ki a töltött változatát is, amely kívül ropogós, belsejében pedig sajttal gazdagított, millióféleképpen variálható zöldséges vagy húsos ragu rejtőzik!

Tészta


Nincs különösebb titka, ugyanúgy csupán fogós liszt (pl. BF-00, BL-51), élesztő, víz és só kell hozzá, mint a sima pizzához. Egy pici cukor felturbózza az élesztőt, egy-egy öntetnyi olívaolaj és tej selymesebbé teszi a tészta textúráját, de ezek nem feltétlenül szükséges adalékok.

Fontos viszont a türelem: dagasztás után hagyd a letakart tésztát meleg helyen kelni legalább 2 óra hosszat.

Tipp

A nyers tésztát gond nélkül tárolhatod a hűtőben 3 napig, lefagyasztva pedig 3 hónapig.

Nyújtás

Az alaposan kidolgozott és a kelesztés során duplájára dagadt tésztát gyúrd át belisztezett felületen, majd lapítsd le, és az ujjaiddal, valamint tenyérrel nyomkodd-húzogasd kistányér méretű lappá, mint a pizzánál. Sodrófával rásegíthetsz, hogy egyenletesen vékony legyen. Nem ragad le, ha sütőpapíron nyújtod ki. További előny, hogy a megtöltött calzonét a papírral együtt könnyedén átemelheted a sütőlemezre vagy a tepsibe.

Tipp

Ha a tészta nyújtáskor összeugrik, akkor gyúrd tovább egy rövid ideig.

Házi paradicsomszósz

Nem szentségtörés, ha a töltelék alá üveges bolti szószt kensz, de érdemes házit készíteni friss vagy akár konzerv paradicsomból. Így a saját gusztusod szerint fűszerezheted. A pizzaszószból a calzone tetejére is kerülhet egy kevés.

Töltelék

Halmozz tetszőleges tölteléket a tésztalapok szósszal megkent felére, majd hajtsd rá a lapok másik felét. Végül a félholdak szélét szorosan csippentgesd össze az ujjaiddal vagy nyomkodd le villával.

A calzonéba mindent belepakolhatsz, amit egy pizzán feltétnek szeretsz és ami otthon kéznél van, legyen az tonhal, (pármai) sonka, csípős szalámi, spenót, rukkola, szárított paradicsom, olajbogyó vagy akár konzerv articsókaszív. Minél többféle sajtot használsz, annál finomabb lesz a töltelék. Mindent szabad, és semmi sem kötelező! Itáliában sincsenek szigorú előírások, de a töltelék és a felhasznált sajt fajtája jellemző lehet egy adott régióra. Pl. délen főleg tojás és parmezán, valamint húsos ragu járja, az északi országrészekben inkább spenót és ricotta, illetve sonka, gomba és mozzarella dívik.

Fagyaszd le későbbre!

Tartalékolnál vagy többet kívánt a szemed, mint a szád? Az előre megsütött vagy megmaradt calzonét hagyd teljesen kihűlni, majd csomagold folpakba, mielőtt beteszed a mélyhűtőbe.

Fogyasztás előtt hagyd kiolvadni a normál hűtőtérben 2-3 óra alatt, végül melegítsd fel a mikróban 600-800 watt teljesítményen néhány perc alatt.

+ 4 recept

 

Spenótos-ricottás calzone


4 darab calzonéhoz 1,25 dkg élesztőt morzsolj 1,75 dl langyos vízbe, keverd simára 1 tk cukorral, és hagyd állni 5 percig, amíg a tetején kis hólyagok képződnek. Szitálj a munkalapra 50 dkg lisztet. A halom közepébe önts 6 ek olívaolajat és 6 ek tejet, húzz rá lisztet és forgasd össze villával. Adj hozzá 1,5 dl langyos vízben elkevert 1,5 dkg sót, majd gyúrd simára a feloldott élesztővel. Formázd cipóvá, takard le, és meleg helyen keleszd 2 órát.

A töltelékhez kockázz apróra 1 fej hagymát és 2 gerezd fokhagymát. Párold üvegesre némi olívaolajon 5 perc alatt, majd adj hozzá 20 dkg bébispenótot, és kevergetve fonnyaszd meg. Rövid hűlés után keverj hozzá 25 dkg ricottát és 5 dkg finomra reszelt parmezán sajtot.

Az átgyúrt tésztából nyújts 4 darab 15-20 cm átmérőjű kerek lapot. Az egyik felüket kend meg pizzaszósszal, majd kanalazz rá tölteléket és hajtsd rá a tészta üres felét. A széleket nyomkodd össze.

Tedd át a calzonékat sütőpapírral leterített tepsibe. A tetejüket vágd be késsel vagy szurkáld meg, hogy sütés közben a gőz eltávozhasson, majd kend meg elkevert tojással, vajjal vagy olívaolajjal, hogy szebb színük legyen. Végül süsd meg őket 200 fokra előmelegített sütőben 20-30 perc alatt.

Tojásos-mozzarellás töltelék

4 adaghoz 4 db tojást keverj el 6 cl tejjel és 1 csipet őrölt borssal. Serpenyőben forrósíts fel 2 tk vajat, és öntsd rá a tojást. Hagyd szilárdulni 15 másodpercig, majd kevergetve süsd rántottaszerűre 2 perc alatt. Tiszta serpenyőben süss ropogósra 5 szelet szalonnát vagy bacont, és itasd le konyhai papírtörlőn. Karikázz fel 2 db piros csilipaprikát és reszelj le 5 dkg mozzarella sajtot.

A fent leírtak szerint elkészített tésztalapok egyik felét rakd meg a mozzarellával, a csilivel, a darabokra tördelt sült szalonnával és a rántottával. Hajtsd a töltelékre a lapok üres felét, nyomkodd össze a széleket, és süsd meg a calzonékat 200 fokos sütőben 20-30 perc alatt.

Darált húsos-mozzarellás töltelék

4 adaghoz mély serpenyőben hevíts fel 2 tk olívaolajat, és piríts rajta 1 db bélből kinyomott sütni való kolbászt 25 dkg darált marhahússal együtt 10 percig. Adj hozzá 45 dkg darabolt hámozott paradicsomot a levével együtt, valamint 1 tk cukrot, 1/2 tk sót és 1 tk olasz zöldfűszerkeveréket. Forrald fel, mérsékelt tűzön főzd 10 percig, majd tedd át egy tálba. Szeletelj fel 25 dkg mozzarellát, és felezd el a szeleteket.

A tésztalapok egyik felét rakd meg kb. 22 dkg ricottával, majd oszlasd el rajta a húsos szószt, és borítsd be a mozzarellaszeletekkel. Keverj el 1 db tojást 1 ek vízzel, és kend meg vele a tésztaszéleket. Hajtsd a töltelékre a lapok üres felét, és nyomkodd le a széleken. Végül süsd meg a tetejükön tojással megkent és1 dkg reszelt parmezánnal megszórt calzonékat 200 fokos sütőben kb. 20 perc alatt.

Csirkehúsos-gombás töltelék

4 adaghoz kockázz apróra 1 db csirkemellfilét, 1 fej hagymát, 1/2 db zöld kaliforniai paprikát és 1 db kicsumázott zöld hegyes paprikát, továbbá darabolj fel 12 dkg csiperkegombát. Pirítsd üvegesre a hagymát a hegyes paprikával együtt 2 ek felforrósított olívaolajon 5 perc alatt. Add hozzá a húst, a gombát és a kaliforniai paprikát, süsd 15 percig, majd szórd meg sóval, borssal.

A tésztalapok egyik felét hints meg összesen 10 dkg reszelt gouda sajttal, majd halmozd rá a ragut. Hajtsd a töltelékre a lapok üres felét, és nyomkodd le a széleken. Keverj el 1 db tojást 1 ek tejjel. Kend meg vele a calzonékat, és süsd meg őket 190 fokos sütőben kb. 20 perc alatt.

9 JÓ TANÁCS A TÖKÉLETES HÁZI PIZZÁHOZ >>> 

PIZZA CALZONE POFONEGYSZERŰEN >>> 

ÍGY KÉSZÍTS OLASZ CANNELLONIT OTTHON, HÁZILAG! >>> 


Ezek is érdekelhetnek