Bár a füge igencsak megosztó gyümölcs, amit csak szeretni vagy utálni lehet, tény, hogy bár eredetileg mediterrán növény, egyre több hazai kertben találunk fügefákat. És a füge, ha egyszer teremni kezd, akkor töménytelen mennyiségű gyümölcsöt ont, évről-évre, egész szezonban. Aki már nem tudja, mit kezdjen vele, mert már készített lekvárt, szörpöt és befőttet is belőle, annak hoztunk egy szuper tippet! Az egyik Facebook-csoportban, egy háziasszony osztotta meg a karamellás sült füge receptjét, amiben az a nagyszerű, hogy nagy mennyiségben, egyszerűen, és viszonylag gyorsan elkészíthető, és a karácsonyi gyümölcskenyérbe, például, igazán finom, extra zamatot hoz!
karamellás Sült füge gyümölcskenyérbe
- Negyedelve tepsibe pakolunk annyi fügét, amennyi jó szorosanm, egy rétegben elfér benne.
- Megszórjuk barnacukorral és mézeskalács fűszer keverékkel, de ha nincs, elég a fahéj is.
- Kevés vizet öntünk alá, épp csak annyit, hogy amíg a cukor el kezd karamellizálódni, ne égjen le.
- Előmelegített sütőben, 180 fokon, légkeveréssel 1,5- 2 órát sütjük.
- Üvegekbe szedjük, lezárjuk, és egy paplanba vagy pokróba bugyolálva, ún. száraz dunsztban hagyjuk teljesen kihűlni.
- Gyümölcskenyerekbe, süteményekbe isteni alapanyag!