A maceszgombócot nem meglepő módon maceszból, vagyis pászkából készítik, és két iskolája is létezik. Van, aki maceszlisztből csinálja, van, aki inkább a beáztatott, összenyomkodott macesz lapokra esküszik. A megoldás sokaknál félúton találkozik. Ők maceszliszt alapba tesznek pár macesz lapot is, amely némi változatosságot és plusz textúrát kölcsönöz a gombócoknak. Bár a modern konyhában ritkán főzünk liba- vagy kacsazsírral, a maceszgombóc esetében a szárnyasok zsírja megkerülhetetlen, olajjal egyszerűen nem lesz olyan az íze.
Egyszerű alapanyagokból áll a maceszgombóc
Pászkát szinte bármelyik boltban beszerezhetünk, és ha maceszlisztet ép nem tudunk vásárolni, semmi gond, egyszerűen daráljuk le a maceszlapok egy részét lisztté.
A tésztát a legjobb előző este elkészíteni, és a hűtőszekrényben pihentetni egy éjszakát. Ha nincs ennyi időnk, akkor is szánjuk legalább egy órát a pihentetésre, hogy a száraz hozzávalók megfelelően hidratálódhassanak.
Nagyon fontos, hogy
- összeállításkor a tésztát, ne keverjük túl! Ahogy elkeverednek a hozzávalók, hagyjuk azonnal békén!
- a tésztából vizes kézzel, gyors mozdulatokkal formázzuk kb. 30 százalékkal kisebb golyókat, mint amilyen méretű gombócokat szeretnénk, mert főzés közben meg fognak duzzadni.
- ne nyomkodjuk agyon, mert kemény lesz a végeredmény!
- a gombócokat mindig külön, sós vízben főzzük ki, sosem a levesben, mert rengeteg folyadékot felszívnak főzés közben!
- sok más gombóccal ellentétben a maceszgombóc nincs még kész akkor, amikor feljön a víz felszínére. Legalább 25-30 percet kell adni neki, hogy megfelelően átfőhessen. Ha már jónak tűnik, vegyünk ki egyet és vágjuk ketté. Akkor van kész, ha a színe és az állaga ugyanolyan a közepében, mint a szélén.
Így készül a tökéletes maceszgombóc
Hozzávalók:
- 4 nagy tojás
- 5 dkg liba vagy kacsazsír
- 0,5 dl szódavíz
- 12,5 dkg maceszliszt
- 2 db maceszlap
- só
- 1/2 tk gyömbér
- 1 csokor petrezselyem apróra vágva
Elkészítése:
- Áztassuk be a maceszlapokat vízbe.
- Válasszuk szét a tojásokat.
- Verjük fel a fehérjéket kemény habbá. Tegyük félre.
- Keverjük el a sárgákat a zsírral és szódavízzel, majd keverjük hozzá a kinyomkodott maceszlapokat, a maceszlisztet, a gyömbért és az apróra vágott petrezselymet. Sózzuk, de csak enyhén, mert a gombócokat majd sós vízben fogjuk kifőzni. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk mindent össze.
- Egy spatula segítségével óvatosan keverjük a masszához több részletben a tojáshabot.
- Tegyünk a masszára frissentartó fóliát és hagyjuk a hűtőszekrényben pihenni legalább egy órán, de inkább egy egész éjszakán keresztül.
- Forraljunk fel jó sok vizet egy nagy lábasban. Tegyünk bele annyi sót, mint amikor tésztát főzünk.
- Formázzunk a masszából 3-4 cm átmérőjű gombócokat, majd főzzük őket puhára kb. 25 perc alatt. Vegyük a gombócokat szűrőkanállal ki és tálaljuk azonnal, vagy felhasználásig tároljuk jól záródó műanyag dobozban.