Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a legfinomabb maceszgombóc!

A tél beköszöntével egyre jobban kívánjuk a tartalmas leveseket, a levesbetétek közük pedig a gombócokat szeretjük a legjobban. Legyen az grízgombóc, krumpli- vagy májgombóc, mindegyik csodásan finom. Talán mert van valami a gombócok kerekded, pufók formájában, ami az otthon melegét, a nagyi vasárnapi ebédjeit idézi. A felsorolásból az askenázi zsidó gyökerekkel rendelkező maceszgombóc sem maradhat ki. Mutatjuk, hogyan lesz tökéletes!

A maceszgombócot nem meglepő módon maceszból, vagyis pászkából készítik, és két iskolája is létezik. Van, aki maceszlisztből csinálja, van, aki inkább a beáztatott, összenyomkodott macesz lapokra esküszik. A megoldás sokaknál félúton találkozik. Ők maceszliszt alapba tesznek pár macesz lapot is, amely némi változatosságot és plusz textúrát kölcsönöz a gombócoknak. Bár a modern konyhában ritkán főzünk liba- vagy kacsazsírral, a maceszgombóc esetében a szárnyasok zsírja megkerülhetetlen, olajjal egyszerűen nem lesz olyan az íze.

Egyszerű alapanyagokból áll a maceszgombóc

Pászkát szinte bármelyik boltban beszerezhetünk, és ha maceszlisztet ép nem tudunk vásárolni, semmi gond, egyszerűen daráljuk le a maceszlapok egy részét lisztté. 

A tésztát a legjobb előző este elkészíteni, és a hűtőszekrényben pihentetni egy éjszakát. Ha nincs ennyi időnk, akkor is szánjuk legalább egy órát a pihentetésre, hogy a száraz hozzávalók megfelelően hidratálódhassanak.

Nagyon fontos, hogy

  • összeállításkor a tésztát, ne keverjük túl! Ahogy elkeverednek a hozzávalók, hagyjuk azonnal békén!
  • a tésztából vizes kézzel, gyors mozdulatokkal formázzuk kb. 30 százalékkal kisebb golyókat, mint amilyen méretű gombócokat szeretnénk, mert főzés közben meg fognak duzzadni.
  • ne nyomkodjuk agyon, mert kemény lesz a végeredmény!
  • a gombócokat mindig külön, sós vízben főzzük ki, sosem a levesben, mert rengeteg folyadékot felszívnak főzés közben!
  • sok más gombóccal ellentétben a maceszgombóc nincs még kész akkor, amikor feljön a víz felszínére. Legalább 25-30 percet kell adni neki, hogy megfelelően átfőhessen. Ha már jónak tűnik, vegyünk ki egyet és vágjuk ketté. Akkor van kész, ha a színe és az állaga ugyanolyan a közepében, mint a szélén.

Így készül a tökéletes maceszgombóc

Hozzávalók:

  • 4 nagy tojás
  • 5 dkg liba vagy kacsazsír
  • 0,5 dl szódavíz
  • 12,5 dkg maceszliszt
  • 2 db maceszlap
  • 1/2 tk gyömbér
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva

Elkészítése:

  1. Áztassuk be a maceszlapokat vízbe.
  2. Válasszuk szét a tojásokat.
  3. Verjük fel a fehérjéket kemény habbá. Tegyük félre.
  4. Keverjük el a sárgákat a zsírral és szódavízzel, majd keverjük hozzá a kinyomkodott maceszlapokat, a maceszlisztet, a gyömbért és az apróra vágott petrezselymet. Sózzuk, de csak enyhén, mert a gombócokat majd sós vízben fogjuk kifőzni. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk mindent össze.
  5. Egy spatula segítségével óvatosan keverjük a masszához több részletben a tojáshabot.
  6. Tegyünk a masszára frissentartó fóliát és hagyjuk a hűtőszekrényben pihenni legalább egy órán, de inkább egy egész éjszakán keresztül.
  7. Forraljunk fel jó sok vizet egy nagy lábasban. Tegyünk bele annyi sót, mint amikor tésztát főzünk.
  8. Formázzunk a masszából 3-4 cm átmérőjű gombócokat, majd főzzük őket puhára kb. 25 perc alatt. Vegyük a gombócokat szűrőkanállal ki és tálaljuk azonnal, vagy felhasználásig tároljuk jól záródó műanyag dobozban.

Ezek is érdekelhetnek

Friss