Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Óvatosan az akácvirággal - isteni szörp, de méreg is lehet belőle, ha nem vigyázunk!

Amikor virágba borul a természet, még a város közepén, a betondzsugelben érezni a levegő illatán: itt a tavasz! Némelyik növénynek olyan isteni illata van, hogy kedvünk támad megenni - és szerencsére ezt, a legtöbbel meg is tehetjük! Itt van mindjárt az akácfa virága, ami most nyílik, és a világ legfinomabb szörpje készíthető belőle - de nem árt az óvatosság: rutintalanoknak komoly baja származhat abból, ha az akác mérgező ikertestvérét főzik be.

Az első, és legfonotosabb szabály: nagyon sok ehető virág van a kertünkben, de sajnos, legalább ugyanennyi mérgező növény is, legyünk nagyon elővigyázatosak! Csak akkor kóstolgassuk a színes szirmokat, ha biztosak vagyunk a dolgunkban. Az akác esetében, például komoly veszély leselkedik ránk: az ehető rózsaszín, lilás virágú rózsás akác (Robinia hispida), amatőrök számára, könnyen összetéveszthető a gazdag virágzatú lila akáccal (Wisteria sinensis), ami viszont súlyosan mérgező! Tehát ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, akkor csak a fehér akácot vigyük be a konyhába, abból készítsünk szörpöt vagy különleges édességet.


Hozzávalók az akácvirágszörphöz:

  • 4-5 nagy marék akácvirág
  • 1 kezeletlen citrom
  • 20-30 dkg cukor
  • pár mentalevél

Elkészítése:

  1. Nagyon alaposan lerázogatjuk az akácvirágokat, nehogy szemét vagy bogár maradjon benne. Belerakjuk egy 3 literes befőttesüvegbe.
  2. Megmossuk a citromot, felkarikázzuk, rászórjuk.
  3. Ízlés szerint teszünk hozzá egy-két levél mentát (tényleg keveset, mert egyébként elnyomja az akác ízét).
  4. Öntünk rá másfél liter vizet. Hideg helyen hagyjuk állni két napot.
  5. Szirupot főzünk a cukorból és két deci vízből.
  6. Leszűrjük a virágos vizet, összekeverjük a cukorsziruppal. Hűtőszekrényben tároljuk.

Ehető vagy nem ehető?

Minden kertben és útszélen hajladozó virággal bánjunk nagyon óvatosan, csak azokat fogyasszuk el, amelyeket biztosan felismerünk, és tudjuk, hogy nem mérgezőek.

Pár súlyosan mérgező gyakori kerti növény

Angyaltrombita, aranyeső, díszpipacs, farkasalma, gyöngyvirág, héricsek, hunyorok, kecskerágó, kikerics, kökörcsin, leander, szarkaláb, tiszafa.

Pár ehető virág a kertben

Árvácska, gyermekláncfű, ibolya, körömvirág, hibiszkusz, levendula, sarkantyúka, rózsa, zsálya.


Ezek is érdekelhetnek

Friss