Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a klasszikus zserbó lépésről lépésre

Vannak azok a sütemények, melyek nélkül nem ünnep az ünnep, és karácsonykor a bejgli mellett a zserbó sem hiányozhat az asztalról! Ki ne szeretné ugyanis, ahogy a keserédes csokoládé keveredik a savanykás lekvár és a markáns dió ízével egy csodásan puha tésztában.

A zserbó hálás sütemény, hiszen egyszerre sokat meg lehet csinálni belőle, viszonylag sokáig eláll, és nem kell hűteni sem! Azonban ahhoz, hogy közepes helyet valóban maradandót alkossunk, néhány alapanyagot nem lehet megkerülni.

Csak akkor süssünk zserbót, ha van házi baracklekvárunk. Ha nincs saját, kérjünk a nagyitól, a szomszédtól, bárkitől, mert a bolti lekvárral bármit csinálunk, egyszerűen nem lesz olyan. Ne spóroljunk a lekvárral, mert ennek az édességnek ez adja a gerincét. Kevés lekvárral száraz lesz. Egy nagy tepsihez simán elfogy egy liter, vagy akár még több is.

Felejtsük el a margarint. Ez a desszert vajjal a legfinomabb.

Bár egyszerűbb megoldásnak tűnik, de ne olvasszunk a tetejére csokoládét! A zserbó főzött, retro holland kakaóból készült mázzal a legfinomabb!

Hozzávalók egy nagy, egész sütő méretű tepsihez:

A tésztához:

  • 50-55 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 8 dkr cukor
  • 2 db. tojás
  • 1,5 dl tej
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 1 l sárgabarack lekvár
  • 20 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor

A mázhoz:

  • 30 dkg cukor
  • 2,5 dkg holland kakaópor
  • 1 dl víz
  • 10 dkg vaj

A zserbó elkészítése:

  1. Melegítsük langyosra, de 42 foknál nem melegebbre a tejet. Tegyünk bele egy csipet cukrot, morzsoljuk hozzá az élesztőt, takarjuk le és hagyjuk pihenni 15 percig.
  2. Morzsoljuk el a lisztet a vajjal. Öntsük hozzá az élesztős tejet. Keverjük el, majd adjuk hozzá a cukrot, a tojásokat, a sót és a sütőport. Gyúrjuk alaposan össze, majd hagyjuk letakarva 60 percig pihenni, hűvös helyen.
  3. Daráljuk le a diót és keverjük össze a cukorral. Tegyük félre.
  4. Osszuk három egyenlő darabra a tésztát, majd nyújtsuk három egyforma téglalappá. Ha ragadna a munkalap, időnként lisztezzük. Miután egyforma téglalapokat kell csinálni, az a legjobb trükk, ha a már 3/4-ig kinyújtott tésztát egy sütőpapírra tesszük, amit beemelünk a tepsibe és ott nyújtjuk a végleges formára. Az egyes lapokat érdemes a sütőpapíron tartani felhasználásig, így egyszerűbb lesz majd pontosan egymásra tenni őket rétegezéskor a sütőpapír segítségével.
  5. Tegyünk a tepsibe sütőpapíron egyet a kinyújtott tésztalapok közül. Kenjük meg jó alaposan lekvárral, majd szórjuk meg a cukros dióval.
  6. A félretett sütőpapírok egyikéről óvatosan fejtsük le a második réteg tésztát, és tegyük az első réteg lékváros dióra, majd ismételjük meg a lekvár-dió-tészta folyamatot. Erre kerül az utolsó réteg tészta.
  7. Tegyük félre a süteményt 60 percig pihenni, szurkáljuk meg villával, majd süssük 170 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt aranybarnára. Ha nem süt egyenletesen a sütő, félúton fordítsuk meg a tepsit. Ha a tészta túlságosan barnulna, vegyük lejjebb a hőfokot és az utolsó percekben takarjuk le a alufóliával.
  8. Ha kész a sütemény, várjuk meg míg kihűl, és csak utána álljunk neki a csokoládé bevonatnak.
  9. Tegyük a cukrot a vízzel és a kakaóporral egy vastag fenekű edénybe. Közepes lángon forraljuk fel, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, míg a cukorkristályok elolvadtak. Ez forrás után kb. 3-5 percet jelent. Ekkor húzzuk le a tűzről és keverjük bele a hideg vajat.
  10. Azonnal, még forrón öntsük a csokoládét a zserbó tetejére, és néhány gyors mozdulattal oszlassuk el egyenletesen, mert szinte rögtön szárad!
  11. Hagyjuk a mázat száradni másnapig. Akkor kész, ha már kicsit matt. Nem olyan szép, mintha olvasztott csokoládét tettünk volna rá, de sokkal finomabb!
  12. Tálaljuk rombusz alakú darabokra vágva a süteményt.

Ajánljuk még:

ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES SÜLT GESZTENYÉT >>> 

ITT A TUTI RECEPT! ÍGY KÉSZÍTHETED EL A LEGFINOMABB HÁZI GESZTENYEPÜRÉT >>>

AZ ŐSZ SZTÁRJA: SÜTŐTÖK KRÉMLEVES, AHOGY MÉG NEM PRÓBÁLTAD >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss