Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a klasszikus vinaigrette öntet - a tökéletes alaprecept!

Sosem értettem, miért vesz bárki kész salátaöntetet. A bolti változatnak ugyanis csak hátrányai vannak. Az íze tök mű, és annyi tartósítószer van benne, hogy ha meghalunk, kis szerencsével be se kell majd balzsamozni minket, mert minden bizonnyal nem fogunk lebomlani. Tápérték nulla, a hozzávalókról pedig a legnagyobb jóindulattal sem lehet azt mondani, hogy első osztályúak. Ipari olaj, ipari ecet, kristálycukor, színezék és „E” betűk végeláthatatlan sora egyetlen üvegbe zárva. Ugyan ki akarna ilyet locsolni egy egészségesnek szánt salátára?

Eközben ugyanis, a világ legjobb salátaöntetét kerek 3 perc alatt tudod összedobni a saját konyhádban a kedvenc összetevőidből. Miért vennél hát kész vackot? Bár rengeteg salátaöntet létezik, és imádjuk a joghurtos vagy majonéz alapú változtatokat, de az vitathatatlan, hogy minden öntet legnépszerűbbje a klasszikus vinaigrette. Két standard összetevője van, egy olajos és egy savas, ezeket pedig kvázi a végtelenségig tudod variálni.

A vinaigrette öntet alapja: olajos + savas összetevő

Kétségtelen, hogy az extraszűz olívaolaj a legegyszerűbb kiinduló pont, de hangulattól függően dolgozhatunk tökmagolajjal, mandulaolajjal, mákolajjal, szőlőmagolajjal sőt, bizonyos saláták esetén egy jó minőségű, semleges ízű napraforgómagolaj működik a legjobban. Ha pedig kiválasztottuk az olajat, jöhet a savas összetevő! Nos, a zöld palackos „ételecetet” használd takarításhoz, és inkább fedezd fel az ecetek lenyűgözően sokszínű világát! Fehér és vörösboreceten kívül szőlőből csodás, édes balzsam és sherry ecetek közül válogathatsz. Távol-keleti salátákhoz remekül passzol a rizsborecet. A közel-keleten inkább a citrom kerül a salátába, de remekül illik az öntetbe a szőlő vagy a gránátalma melasz is. Izgalmas, ízesített eceteket is vehetsz a jobb gourmet boltokban, de tudsz csinálni magadnak is, némi gyümölcs, például málna és ecet összekeverésével.

Ha már megvan az öntet olaj-sav bázisa, jöhet a többi hozzávaló is! A savas ízt lágyíthatod egy kevés édességgel. Felejtsd el a nagyi kristálycukros öntetét, használj helyette különböző ízű mézeket, melaszt vagy akár juharszirupot! (Ez utóbbi különösen izgalmas ízvilágot produkál!) Ha pedig tennél bele mustárt, ott is érdemes bátornak lenni! Dijoni mustár, magos mustár, mézes mustár, tárkonyos mustár, fűszeres mustár, francia mustár, angol mustár, német mustár, magyar mustár, a választék tényleg a csillagos ég!

A vinagrettenek nagy előnye még, hogy nem romlandó, és nem kell hűteni sem, így érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget csinálni belőle. Gimis koromban pár remek napot töltöttem Franciaországban cserediákként. Emlékszem, vendéglátóimnál mindig ott állt a klasszikus, dijoni mustáros vinaigrette az asztal közepén, egy nagy shakerben, salátát ugyanis minden étkezésnél fogyasztott a család, így felesleges lett volna elpakolni. Amikor pedig látták, hogy fogytán az öntet, aki épp arra járt, gyorsan feltöltötte a shakert a hozzávalókkal csak úgy „szemmértékre”, összerázta és már ment is tovább. Öntetet készíteni ugyanis tényleg csak ennyiből áll!

Hozzávalók ( 1 adag salátához, mely adag bátran sokszorozható ):

  • 2 ek vörösborecet
  • 4 ek extraszűz olíva olaj
  • 1 tk dijoni mustár
  • 1 kk méz
  • só, bors

Elkészítés:

Tegyél mindent egy jól záródó befőttes üvegbe. Csavard rá a tetejét, rázd alaposan össze és már fogyaszthatod is! Használat előtt mindig rázd össze, hiszen az ecet és az olaj különböző halmazállapotú, így normál állapotban mindig szét fognak válni egymástól.

6 PIKÁNS SALÁTAÖNTET, AMI FELDOBJA A DIÉTÁDAT!>>> 

8 FRISS, ROPOGÓS CÉZÁR SALÁTA, NEM CSAK DIÉTÁZÓKNAK>>> 

ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES GÖRÖG SALÁTA>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss