Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz tökéletes a karácsonyi fatörzs torta, a franciák kedvelt ünnepi desszertje

default user icon
MME
A karácsonyi fatörzs torta egy hagyományos sütemény, amelyet desszertként szolgálnak fel az ünnepek alatt különösen Franciaországban, Belgiumban, Luxemburgban, Svájcban és számos korábbi francia gyarmaton, például Kanadában, Vietnamban és Libanonban. Ez az ízletes desszert nálunk is közkedvelt karácsonykor, ezért Farkasinszki Ildikó süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója most be is mutatja ennek a finomságnak az elkészítésének csínját-bínját.

Sorozatunkban Farkasinszki Ildikó süticoach, a Grill-ázs Sütisuli alapítója vezet be benneteket a süteménykészítés rejtelmeibe. A korábbi epizódokból megtudhatjátok, hogyan készül a tökéletes linzer, piskóta, leveles tészta vagy égetett tészta, most pedig az ünnepek közeledtével a karácsonyi fatörzs torta rejtelmeibe nyújt betekintést. Olyan alaptechnikákat tanulhattok meg, melyek segítségével magabiztosan álltok majd neki bármilyen desszertnek, legyen az egy ünnepi torta vagy egy egyszerűbb aprósütemény.  

Nézzétek meg videón, hogyan készül a karácsonyi fatörzs torta :

A karácsonyi fatörzs torta hozzávalói:

A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • 2 ek víz 
  • 1 késhegynyi sütőpor

A trüffelkrémhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 1 ek méz 
  • 0,3 dkg tejszín
  • 1 db narancs héja
  • 4 dkg puha vaj 
  • 1 csipet só

Elkészítése:

  1. A trüffelkrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. Hozzákeverjük a tejszínt és a narancs lereszelt héját is, végül a puha vajat és a sót is. A krémet teljesen kihűtjük 2-3 óra alatt.
  2. A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, és lassan belecsurgatjuk a vizet is. A sütőport és a lisztet összekeverjük, átszitáljuk, majd két részletben beleforgatjuk a tojáshabba vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
  3. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt gáztepsin vékonyan szétterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már halvány aranybarna lesz a teteje. Ekkor óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, még melegen egy konyharuhára fektetjük, és jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
  4. A kihűlt krémet elektromos habverővel kihabosítjuk. A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krém kb. kétharmadával, és szorosan feltekerjük. A tekercs kb. egynegyedét srégen levágjuk, és a tekercs oldalához illesztjük – ez lesz az ág a fatörzsön. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk a fatörzset, nem kell simára, akkor jó, ha olyan, mint a fa törzse.
  5. Ízlés szerint marcipánlevélkékkel, gombácskákkal díszítjük.

GRILL-ÁZS SÜTISULI

Farkasinszki Ildikó 2018. október 26-án indította el a Grill-ázs Sütisulit. A workshopok általában péntek délután 15 órakor kezdődnek, kivétel szombaton, akkor délelőtt 10-kor. Mindig egy-egy téma köré épülnek fel, és alkalmanként 4-5 féle sütemény, desszert készül. Az aktuális workshopokat megtaláljátok a Grill-azs.hu oldalon. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek