Imádom a bodzaszörpöt, szerintem nincs annál finomabb a világon, de bevallom, ittam már házilag rémes változatokat! A jó szörpnek ugyanis intenzív, üde íze van, és magában hordozza a korai nyár minden napsütését és boldogságát. Az igazság azonban sajnos az, hogy igazán friss bodza ízt csak igazán friss szörppel tudunk elérni, úgyhogy bármilyen ügyesek is vagyunk, a télire eltett változat sosem lesz annyira jó, mint a friss. Ezt a problémát azok tudják a legjobban orvosolni, akiknek esetleg van egy nagy fagyasztóládája, és tartósítószeres bodzaszirup helyett adagonként lefagyasztják a szörpöt, így egész télen élvezhetik. Félre értés ne essék, nem rossz a télire eltett bodzaszörp sem, de a friss változat íze utolérhetetlen.
Én szeretem, ha a szörpöm nem csak citromízű, így mindig mindenféle más citrusfélét is beleteszek, a komplexebb és izgalmasabb íz élményért. Ha tovább kísérleteznél, a menta vagy a gyömbér is remekül illik bele!
Mielőtt nekiállnál, íme pár jótanács:
- A bodzát sose forgalmas utak mellől szedd, és ne is a növény legaljáról, hiszen ki tudja milyen állat használta mellékhelyiségnek azt a szegény bokrot.
- Ne eső után szüretelj, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból.
- A virágokat minél hamarabb használd fel, és ha megbízható helyről szüretelted őket, ne mosd meg, viszont nézd át, van-e rajtuk bogár, vagy valami egyéb oda nem illő dolog.
- Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a szörpöd.
- A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze, az íze pedig akkor intenzív, ha nem hígítod agyon vízzel, ezért annyi cukrot tegyél hozzá, hogy legfeljebb 2-3szoros vízmennyiség kelljen bele, nem több.
- A friss bodzaszörp legfeljebb 2-3 hétig áll el hűtőben, utána elkezd erjedni.
Hozzávalók:
- 5 l víz
- 1 kg cukor (ez nagyon ízlés függő, próbálgasd, hogy neked hogy a legjobb!)
- 20 bodzavirág fej, lehet több is, tiszta levegőjű, nem forgalmas környék mellől szedve
- 1/2 tk citromsav
- 2 narancs, megmosva, karikákra vágva
- 2 citrom, megmosva, karikákra vágva
- 1 lime, megmosva, karikákra vágva
Elkészítése:
- Mosd ki a befőttes üveget, rettentő alaposan.
- Tedd bele a bodzavirágot, majd szórd rá a cukrot és a citromsavat.
- Jöhetnek a citrusfélék, majd az egészet öntsd fel felforralt, majd lehűtött, vagy szűrt vízzel.
- Hagyd békén és naponta egyszer óvatosan keverj rajta egyet.
- Két nap múlva kóstold meg, és ha nem elég savanyú, karikázz bele még citrusokat.
- 3 nap elteltével szűrd le a szörpöt, töltsd üvegekbe és felhasználásig tárold a hűtőben.