Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készül a churro, a spanyolok ropogós csodafánkja

Ha Spanyolországban jársz, van pár étel, amit semmiképp sem szabad kihagynod. Ilyen például a ropogós, cukros, csodás fánk, a churro, melyet sűrű, forró csokoládéba mártogatva tesznek még élvezetesebbé.

Bár első, második és tulajdonképpen harmadik ránézésre is desszertnek gondolnád, bizony nem az, ugyanis a helyiek reggelire eszik ezt a diétásnak nem mondható, de annál boldogítóbb ropogós süteményt. A churro annyira finom, hogy az ember inkább fut egy csomó plusz kört és beiktat néhány rendkívüli edzést, mint, hogy lemondjon róla.  Hidd el, megéri, és igen, bár olajban sült, de bizony még a legnagyobb nyári melegben is imádjuk!

A churro egyszerű, önmagában olcsó tészta, melyben se tojás, se vaj nincsen. Elkészítése sem bonyolult, bár a formázáshoz sokat segít egy ehhez az ételhez való nyomó, amivel a jellegzetes csillag alakú hasábokat ki tudod nyomni a forró olajba, de ha nincs akkor egy közepes méretű csillagnyomóval ellátott habzsák is megteszi.

A churro frissen a legfinomabb, de ne aggódj, olyan még sosem volt, hogy megmaradt volna, így nem is kell aggódnod amiatt, hogy mihez kezdesz a maradékkal, amit kisütöttél ugyan, de nem fogyott el, mert olyan tuti nem lesz. 

Hozzávalók (2 fő részére):

  • 125 g finomliszt
  • 230 g víz
  • 1/2 tk (3 g) só
  • 1 tk ( 4 g) sütőpor
  • bő olaj a sütéshez
  • finomított kristálycukor a tálaláshoz

Elkészítése:

1. Keverd össze a lisztet a sóval és a sütőporral.

2. Forrald fel a vizet és óvatosan, folyamatos kevergetés mellett add hozzá a lisztes keveréket. 

3. Fakanállal keverd addig, míg sűrű, krumplipüré szerű masszává áll össze, nagyjából 2-3 percig. Hagyd a tésztát pihenni 5 percig.  

4. Egy vastag fenekű lábasba vagy serpenyőbe tölts kb. 4 cm olajat. Forrósítsd 180 fokosra.

5. Töltsd a tésztát a nyomóba és nyomj a forró olajba egyforma hosszúságú tésztahengereket. Ügyelj, hogy a serpenyőben ne ragadjanak egymáshoz. Az edényt ne töltsd túl a tésztával, süss inkább több részletben!

6. Süsd a churrokat 4-6 percig, 2 percenként megforgatva, míg minden oldaluk aranyszínű nem lesz.

7. Szűrőkanállal vedd ki az olajból és lecsöpögtetés után tedd papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívhassa.

8. Hempergesd meg a churrokat a cukorban, és kínáld azonnal, kis csészényi sűrű, forró csokoládéval.

SZALAGOS, CSÖRÖGE, CHURROS - 10 TUTI FÁNK, AMIT IMÁDNI FOGSZ>>> 

5 FANTASZTIKUS FARSANGI SÜTEMÉNY: EZEKET NE HAGYD KI, HA ÚJÍTANI SZERETNÉL!>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss