Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts egészséges, ízletes és kalóriaszegény vitaminvizet

default user icon
MME
Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos minél több folyadékot fogyasztanunk, de ahogy egy felnőtt erre tudatosan képes ügyelni, a gyerekeknek csak akkor jut eszébe inni, ha tényleg szomjasak, vagy ha az ital nagyon finom. Ha szem előtt vannak, tudjuk őket figyelmeztetni a folyamatos folyadékbevitelre, azonban hétköznap, iskolaidőben erre sajnos nincs mód.

A cukorral teletömött üdítők az uzsonna mellé csomagolva szóba sem jöhetnek, a sima víz önmagában pedig lássuk be, nem a legizgalmasabb dolog a világon. Némi praktikával azonban még a vizet fel lehet úgy dobni, hogy íze is legyen, vitamin is kerüljön bele, cukor meg kalória pedig minimálisan. Az ilyen italokat nem csak mi, de a gyerekeink is szívesen fogyasztják.

A legfinomabb és legszebb megoldás az, ha a vizet telepakoljuk színes és illatos gyümölcsökkel, és ha megfelelően kombináljuk az ízeket, vizünk itatni fogja magát, a gyerekek pedig garantáltan üresen hozzák haza a kulacsaikat a tanítási nap végén. Vitaminos gyümölcsvízhez nincs konkrét recept, csak néhány támpont, így az ember könnyen megalkothatja saját és családja kedvenc változatát.

Az ízesített vizek készítése egyszerű

Vegyünk egy kancsót, töltsük meg 3/4-ig hideg vízzel, majd a maradék helyet rakjuk tele a kedvenc gyümölcseinkkel. Hagyjuk állni a kancsót hűvös helyen minimum 1 órán keresztül, ám azt sem gond, ha egy egész éjszakra tesszük félre. Ezután nincs más dolgunk, mint szépen elkortyolgatni. A megfelelő esztétikával megkomponált ízesített vizek vendégségek, zsúrok és csajbulik terített asztalait már a látványukkal is feldobják. Egészséges italunkba rengeteg mindent tehetünk, íme pár ötlet a teljesség igénye nélkül:

Citrusfélék

A citrusok a legfinomabb és egyben legismertebb ízesítői a víznek. Előnyük, hogy többórás áztatás után is ugyan olyan szépen mutatnak a folyadékban, mint amikor frissen belekarikáztuk őket. Citrom mellett remek választás a lime, a narancs, de a mandarin és a grapefruit is. Érdemes kezeletlen héjú gyümölcsöt használni, de ha erre nincs mód, alaposan mossuk meg!

Bogyós gyümölcsök

Szezonban friss, télen fagyasztott gyümölcsöt használjunk. Elég pár szem, hogy íze mellett színét is átadja a víznek. A bogyók egymással, de fűszerekkel és citrusfélékkel is jól kombinálhatók.

Barackfélék

Ha csak a gyerekek örök kedvencét, a bolti barackos jeges teát nézzük, nem is kell megmagyarázni, miért van a barackféléknek bérelt helye kedvenc vitamin vizeinkben!

Zöldségek

A gyerekek nem vadulnak meg a zöld színű smoothiek gondolatától, de pár uborkakarika nagyon izgalmassá teheti a vizet, és remekül harmonizál citrusfélékkel, mentával, de akár a gyömbérrel is!

Zöldfűszerek

A friss zöldfűszerek aromásak, finomak, egészségesek és jól összeválogatva rengeteg plusz ízt adhatnak a vizünknek. Legnépszerűbb italba való a menta, de a citromfű, kakukkfű, koriander, zsálya, rozmaring és bazsalikom is izgalmas egy jól átgondolt gyümölcskombináció mellett.

Fűszerek

A gyömbér a világ legegészségesebb fűszerei közé tartozik. Segíti az emésztést és erős gyulladáscsökkentő hatása van. A vizet ízletessé és izgalmasan csípőssé varázsolja. Téli vitaminvizekbe fahéjat vagy szegfűszeget is tehetünk. Az eper pedig csodásan harmonizál az ázsiai citromfűvel.

Kombináljunk!

Az ízesített vizek élvezeti értékét csak fokozza, ha egy dolog helyett több mindent teszünk bele. Nem érdemes a hűtőszekrény egész tartalmát beleszuszakolni a kancsóba, de 2-4 összetevő támogatja egymást és a szemnek is szép látvány.

Készíts teát

A „belevalókkal” víz mellett a teát is fel lehet dobni. Főzzünk egy nagy adag gyümölcs, gyenge zöld, vagy fekete teát. Hűtsük ki teljesen, és a gyümölcsöket, fűszereket csak utána adjuk hozzá. Ha ügyesen ízesítünk, nem lesz szükség mézre vagy cukorra!

EGYSZERŰ, DE NAGYSZERŰ VENDÉGVÁRÓ: SAJTOS ROPOGÓS, MARADÉK KOVÁSSZAL >>> 

NAGYON CSOKIS KUGLÓF MARADÉK KOVÁSZBÓL >>> 

ÁFONYÁS AMERIKAI PALACSINTA, MARADÉK KOVÁSSZAL >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss