Ünnepi sültekhez az egyik legeslegfinomabb köret vitathatatlanul a tepsis krumpli. Elkészítése pofonegyszerű, a végeredmény mégis sokkolóan jó. Ki ne imádná ugyanis az olyan burgonyás köretet, amely kívül aranybarna és ropogós, belül pedig krémes és nem úszik az olajban?
A tepsis krumpli számtalan módon variálható
A tepsis krumpli remekül jól variálható. Olaj helyett használhatunk hozzá vajat, zsírt, akár a főétel sültjének a zsírját is. Tehetünk mellé egész gerezd fokhagymákat, amelyeket meg sem kell hámozni, hiszen a héjukban puhára sülnek majd. De használhatunk negyedelt hagymákat, vagy akár pár szelet csíkokra vágott bacont is. Remekül passzol hozzá a rozmaring, a kakukkfű, a zsálya, az oregánó, vagy majoránna. Én a legegyszerűbb változatát szeretem, ám de bármit is tegyünk bele pluszban, ez az étel lesz menüsorunk koronája.
A tökéletes tepsis krumplihoz magas keményítő tartalmú, sütni való burgonyát vásároljunk. Előfőzéskor a külseje kissé szétfő, ez garantálja majd a sütés során, hogy még nagyobb felületen barnuljon.
hozzávalók 4 fő részére
- 1 kg magas keményítő tartalmú, szétfövő, sütni való burgonya. (Ezek a fajták az élelmiszerboltokban „C” típusú burgonyaként kaphatók)
- 3 ek olivaolaj
- só
Így készül a tepsis krumpli
- Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk akkora darabokra, mintha petrezselymes burgonyát készítenénk.
- Főzzük a krumpli kockákat sós vízben 7-10 perc alatt félpuhára.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra.
- Szűrjük le a vizet, majd hagyjuk a krumplit a szűrőben 2-3 perc alatt kigőzölni. Közben kicsit rázogassuk, hogy a víz még könnyebben távozhasson. Ettől a krumpli felülete kissé összenyomódik, és ez a végeredmény szempontjából nagyon jó.
- Tegyük a krumpli kockákat sütőpapírra. Adjuk hozzá az olajat, vagy az általunk választott zsiradékot, sózzuk ízlés szerint és tegyük a sütőbe. Ha szeretnénk mellé fűszert vagy fokhagymát tenni, azt most tegyük meg.
- Süssük 45-60 percig, míg a krumpli felülete aranybarna nem lesz. Időnként keverjük át.
- Tálaljuk azonnal.