Amikor Olaszországban először ettem rizottót, bosszantott, hogy az én ételem készült el utoljára. Ám megérte a várakozás: az igazi rizottó selymes, krémes, és az íze semmi máshoz nem fogható. Egyszerre visszafogott és intenzív – utánozhatatlan! Itthoni étteremben azonban ritkán választok rizottót, mert sokszor csak túlfőtt rizst adnak rizottó néven, kevés helyen szánnak elegendő időt az igazi olasz rizottó elkészítésére. Márpedig a péppé főzött rizs nem egyenlő a rizottóval!
Szánj rá időt!
El kell ismerni, az igazi olasz rizottó elkészítése macerás, de a végeredmény mennyei: akár főfogásnak is betudható. Sőt, az olaszok a rizottót nem köretnek, hanem kezdőfogásnak fogyasztják az elő- és a főétel között. A rizottó titok pedig az alapanyagok minőségében áll: vaj, parmezán, húsleves alaplé, minőségi fehér bor szükséges az elkészítéséhez – és persze türelem, és idő.
Milyen rizst válassz? Miben főzd?
Olaszország Európa vezető rizstermelője, és a rövid, gömbölyű, kimondottan a rizottó hosszú ideig való párolására alkalmas fajtákra szakosodott. A legnépszerűbb az arborio, a baldo, a carnaroli és a vialone nano. A rizottórizs ideális édességek, például tejberizs készítésére is.
Rizottó-szabályok
1. Vastag aljú, lehetőleg ugyanolyan magas, mint széles edényt használj a rizottó készítésekor, amin ne legyen tapadásmentes bevonat!
2. A rizottóhoz mindig szoba-hőmérsékletű száraz fehér bort önts!
3. Óvatosan kevergesd a rizst, mert ha felsérted a szemek falát, a rizottó ragadós lesz.
4. Ne készítsd el előre a rizottót! Főzés után lefedve pihentesd pár percig, majd azonnal tálald. Ha hosszabb ideig hagyod állni, akkor elveszíti a krémes állagát.
5. A maradék rizottóból formálj golyókat, nyomj a közepükbe 1-1 mozzarellagolyót, majd panírozd be, és süsd ki olajban.
A rizottó alaprecept!
Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 0,5 dl olívaolaj, 30 dkg rizottórizs, 1 dl száraz fehérbor, 7 dl zöldségleves-alaplé (kockából), 6 dkg vaj.
Elkészítése:
1. Kockázzuk apróra a vöröshagymát. Vastag aljú edényben hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk folyamatos keverés mellett kb. 2 percig. Öntsük fel a borral, és kevergessük, amíg a folyadék elpárolog.
2. Közben egy másik edényben forraljuk fel a levest, és tartsuk melegen közepes tűzön. Öntsünk belőle egy merőkanálnyit a rizshez, és keverjük folyamatosan, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Öntsünk hozzá még egy merőkanálnyi levest, és keverés mellett várjuk meg, míg felszívja. Ismételjük ezt 15-20 percig, majd vegyük le a tűzről a majdnem kész rizottót, és keverjük bele a vajat. Ízesítsük tetszés szerint.
Egyszerű: parmezános rizottó
Készítsük el a rizottót az alaprecept szerint. Miután belekevertük a vajat, óvatosan forgassunk bele 4 dkg reszelt parmezánt, majd díszítsük parmezánforgácsokkal és zöld fűszerekkel.
(Elkészítési idő: 30 perc, 4 személyre, egy adag: 2020 kJ/482 kcal)
Kedvenc rizotó: zöldborsóval, sonkával
Készítsük el a rizottót az alaprecept szerint. Csöpögtessünk le 25 dkg konzerv zöldborsót, és vágjunk csíkokra 10 dkg pármai sonkát. Melegítsünk össze 1/2 dl tejszínt a borsóval és a sonkával, öntsük a rizottóhoz, majd főzzük együtt pár percig, amíg a rizs megpuhul. Szedjük tányérra, és díszítsük 4 dkg parmezánforgáccsal.
(Elkészítési idő: 35 perc, 4 személyre, egy adag: 3070 kJ/733 kcal)
Ínyenceknek: sáfránnyal, garnélával, spárgával
Készítsük el a rizottót az alaprecept szerint. Mossunk meg 25 dkg konyhakész garnélát, és vágjunk kisebb darabokra 20 dkg zöld spárgát. Pirítsuk meg mindkettőt 0,3 dl olívaolajon, majd szedjük ki. Öntsünk a serpenyőbe 1/2 dl tejszínt. Adjunk hozzá 1 csipet sáfrányt, főzzük kb. 2 percig, majd keverjük a rizottóhoz. Tálaljuk a spárgával és a garnélával együtt. Díszítsük zöld fűszerekkel tetszés szerint.
(Elkészítési idő: 35 perc, 4 személyre, egy adag: 2765 kJ/ 660 kcal)
Különleges: radicchióval
Kockázzunk apróra 1 fej lila hagymát és 2 gerezd fokhagymát, majd pároljuk meg 0,5 dl olajon. Adjunk hozzá 30 dkg rizottórizst, és pirítsuk kb. 2 percig. Keverjünk össze 2,5 dl száraz vörösbort 1 ek sűrített paradicsommal, öntsük a rizsre, majd addig kevergessük, míg elfő a folyadék. Ezután az alapreceptnél leírtak szerint apránként adjunk hozzá 7 dl levest. Vágjunk csíkokra 1 kisebb fej radicchiót, futtassuk meg 4 dkg olvasztott vajon, és keverjük a rizshez. Főzzük készre a rizottót, majd ízesítsük sóval, és szórjuk meg 4 dkg parmezánforgáccsal (Elkészítési idő: 35 perc, 4 személyre, egy adag: 2473 kJ/591 kcal)
Jó étvágyat!