Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts tökéletes rizottót: 5 bevált recept!

default user icon
MME
A  rizottó, nem krémesre főtt rizs! Nem is péppé kevert rizskása, hanem egy olyan különlegesség, amelynek elkészítésére érdemes időt szánni! Bemutatjuk az igazi olasz rizottó készítésének titkát!

Amikor Olaszországban először ettem rizottót, bosszantott, hogy az én ételem készült el utoljára. Ám megérte a várakozás: az igazi rizottó selymes, krémes, és az íze semmi máshoz nem fogható. Egyszerre visszafogott és intenzív – utánozhatatlan! Itthoni étteremben azonban ritkán választok rizottót, mert sokszor csak túlfőtt rizst adnak rizottó néven, kevés helyen szánnak elegendő időt az igazi olasz rizottó elkészítésére. Márpedig a péppé főzött rizs nem egyenlő a rizottóval!

Szánj rá időt!

El kell ismerni, az igazi olasz rizottó elkészítése macerás, de a végeredmény mennyei: akár főfogásnak is betudható. Sőt, az olaszok a rizottót nem köretnek, hanem kezdőfogásnak fogyasztják az elő- és a főétel között. A rizottó titok pedig az alapanyagok minőségében áll: vaj, parmezán, húsleves alaplé, minőségi fehér bor szükséges az elkészítéséhez – és persze türelem, és idő. 

Milyen rizst válassz? Miben főzd?

Olaszország Európa vezető rizstermelője, és a rövid, gömbölyű, kimondottan a rizottó hosszú ideig való párolására alkalmas fajtákra szakosodott. A legnépszerűbb az arborio, a baldo, a carnaroli és a vialone nano. A rizottórizs ideális édességek, például tejberizs készítésére is.

Rizottó-szabályok

1. Vastag aljú, lehetőleg ugyanolyan magas, mint széles edényt használj a rizottó készítésekor, amin ne legyen tapadásmentes bevonat! 
2. A rizottóhoz mindig szoba-hőmérsékletű száraz fehér bort önts! 
3. Óvatosan kevergesd a rizst, mert ha felsérted a szemek falát, a rizottó ragadós lesz. 
4. Ne készítsd el előre a rizottót! Főzés után lefedve pihentesd pár percig, majd azonnal tálald. Ha hosszabb ideig hagyod állni, akkor elveszíti a krémes állagát. 
5. A maradék rizottóból formálj golyókat, nyomj a közepükbe 1-1 mozzarellagolyót, majd panírozd be, és süsd ki olajban.

A rizottó alaprecept!

Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 0,5 dl olívaolaj, 30 dkg rizottórizs, 1 dl száraz fehérbor,  7 dl zöldségleves-alaplé (kockából), 6 dkg vaj.

Elkészítése:
1. Kockázzuk apróra a vöröshagymát. Vastag aljú edényben hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk folyamatos keverés mellett kb. 2 percig. Öntsük fel a borral, és kevergessük, amíg a folyadék elpárolog. 
2. Közben egy másik edényben forraljuk fel a levest, és tartsuk melegen közepes tűzön. Öntsünk belőle egy merőkanálnyit a rizshez, és keverjük folyamatosan, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Öntsünk hozzá még egy merőkanálnyi levest, és keverés mellett várjuk meg, míg felszívja. Ismételjük ezt 15-20 percig, majd vegyük le a tűzről a majdnem kész rizottót, és keverjük bele a vajat. Ízesítsük tetszés szerint.

Egyszerű: parmezános rizottó

Készítsük el a rizottót az alaprecept szerint. Miután belekevertük a vajat, óvatosan forgassunk bele 4 dkg reszelt parmezánt, majd díszítsük parmezánforgácsokkal és zöld fűszerekkel.
(Elkészítési idő: 30 perc, 4 személyre, egy adag: 2020 kJ/482 kcal)

Kedvenc rizotó: zöldborsóval, sonkával

 Készítsük el a rizottót az alaprecept szerint. Csöpögtessünk le 25 dkg konzerv zöldborsót, és vágjunk csíkokra 10 dkg pármai sonkát. Melegítsünk össze 1/2 dl tejszínt a borsóval és a sonkával, öntsük a rizottóhoz, majd főzzük együtt pár percig, amíg a rizs megpuhul. Szedjük tányérra, és díszítsük 4 dkg parmezánforgáccsal. 
(Elkészítési idő: 35 perc, 4 személyre, egy adag: 3070 kJ/733 kcal)

Ínyenceknek: sáfránnyal, garnélával, spárgával

Készítsük el a rizottót az alaprecept szerint. Mossunk meg 25 dkg konyhakész garnélát, és vágjunk kisebb darabokra 20 dkg zöld spárgát. Pirítsuk meg mindkettőt 0,3 dl olívaolajon, majd szedjük ki. Öntsünk a serpenyőbe 1/2 dl tejszínt. Adjunk hozzá 1 csipet sáfrányt, főzzük kb. 2 percig, majd keverjük a rizottóhoz. Tálaljuk a spárgával és a garnélával együtt. Díszítsük zöld fűszerekkel tetszés szerint. 
(Elkészítési idő: 35 perc, 4 személyre, egy adag: 2765 kJ/ 660 kcal)

Különleges: radicchióval

Kockázzunk apróra 1 fej lila hagymát és 2 gerezd fokhagymát, majd pároljuk meg 0,5 dl olajon. Adjunk hozzá 30 dkg rizottórizst, és pirítsuk kb. 2 percig. Keverjünk össze 2,5 dl száraz vörösbort 1 ek sűrített paradicsommal, öntsük a rizsre, majd addig kevergessük, míg elfő a folyadék. Ezután az alapreceptnél leírtak szerint apránként adjunk hozzá 7 dl levest. Vágjunk csíkokra 1 kisebb fej radicchiót, futtassuk meg 4 dkg olvasztott vajon, és keverjük a rizshez. Főzzük készre a rizottót, majd ízesítsük sóval, és szórjuk meg 4 dkg parmezánforgáccsal (Elkészítési idő: 35 perc, 4 személyre, egy adag: 2473 kJ/591 kcal)

 Jó étvágyat! 

Ezek is érdekelhetnek

Friss