Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts tökéletes krumplipürét lépésről lépésre

A burgonya változatlanul a magyarok egyik kedvenc körete szaftos ételekhez. Te is szereted a krémes és levegős krumplipürét? Ismerd meg a fortélyokat, hogy valóban finom és megunhatatlan legyen!

A krumplipüré az a köret, amit valójában mindenki kedvel. Ez is szinte olyan étel, amit sokféleképpen el lehet készíteni. Vannak, akik csak egyszerűen, villával összetörik a főtt krumplit, ízesítik sóval, borssal és tejföllel gazdagítják. Valójában nagyon egyszerű, mégis lehetnek buktatói. Hogy valóban tökéletes legyen, eláruljuk a titkait. Íme!

Hozzávalók

Az alaprecepthez csupán krumplira, továbbá egy kevés tejre, habtejszínre, vajra, szerecsendióra és sóra lesz szükséged.

Krumplipüré lépésről lépésre

  1. A krumplipüréhez javasolt a könnyen fövő sárgás héjú, illetve B vagy C jelzésű burgonyát használni. A megmosott gumókat hámozd meg, majd vágd félbe vagy negyedeld. A nagyobb szemeket vágd kisebb, közel egyforma méretű darabokra, hogy könnyebben és egyenletesen puhuljanak.
  2. A krumplit hideg vízben tedd fel főni, máskülönben a belseje kemény maradhat, miközben kívül már puha. A főzővizet nem szükséges megsózni. Lefedett edényben főzd puhára a krumplikat. A vége felé vegyél ki egy szemet, és ellenőrizd egy belebökött villával vagy hegyes késsel, hogy elég puha-e. Ne főzd túl – nem szabad szétesnie!
  3. Öntsd le a főzővizet, majd tedd vissza az edényt a kikapcsolt, de meleg főzőlapra, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon a krumpliról. (A gáztűzhelyt hagyd bekapcsolva takarék fokozaton.)
  4. Közben melegítsd össze a tejet (2,8 %-osat vagy zsírosabbat) a tejszínnel, majd sózd meg. (Legjobb a habtejszín, de használhatsz zsíros főzőtejszínt is, ezek selymessé teszik a pürét.) Vedd elő a hűtőből a vajat, és hidegen vágd apró kockákra.
  5. Adagonként törd át a meleg krumplit burgonyanyomón egy tálba, majd ismételd meg a műveletet, hogy lágyabb legyen a püré. A második alkalommal nyomd a krumplit a kiürült főzőedénybe.
  6. Öntsd a meleg tejszínes tejet több részletben az áttört krumplihoz, és közepes tűzön dolgozd bele habverővel vagy kézi mixerrel a legalacsonyabb fokozaton.
  7. Vedd le az edényt a tűzről, és keverj lágy pürét a masszából. Közben add hozzá a vajdarabkákat. Ne helyettesítsd a vajat margarinnal! Vajjal sokkal finomabb a püré íze.
  8. Reszelj a pürébe egy csipetnyi szerecsendiót, továbbá sózd meg szükség szerint, és forgasd össze. Azonnal kínáld, mert felmelegítve már nem az igazi.

Tálald mutatósan

Adj a püréhez egy picivel több vajat, majd töltsd csillagcsöves habzsákba, és nyomj belőle halmokat a tányérra!

Gyerekeknek vidám kompozíciót alkothatsz húsgombócból és a köretéből, ha a krumplipürét kerekre elsimítod, majd olajbogyóból, uborkából, paprikából és petrezselyemből mosolygós arcot formálsz.

Ízesítsd és színesítsd!

Az alappürébe tetszés szerint összezúzott fokhagymát keverhetsz, a tetejére pedig sült hagymakarikát vagy pirított bacont szórhatsz. Nagyobb adag sült hagymával, baconnel, reszelt sajttal vagy kolbásszal gazdagítva a krumplipüré akár könnyű ebéd vagy vacsora is lehet, ha salátával kínálod.

A sima burgonyapürét egyszerűen megfestheted zöldborsópürével, céklalével és -pürével, főtt reszelt sárgarépával, pépesített medvehagymával vagy finomra aprított friss fűszernövényekkel, pl. snidlinggel.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss