Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

7 tipp, hogy tökéletes ételfotókat készíthess

default user icon
MME
Szeretnéd megmutatni a nagyvilágnak, milyen csodaszép tortát készítettél a hétvégén? Profi tippekkel segítünk, hogy igazán jól sikerüljenek az ételfotóid!

Ki ne szeretné megmutatni a világnak, milyen csodás bélszínt és süteményt készített? Előfordult már, hogy a telefon után nyúltál, hogy lefotózd az ételkompozícióid, aztán meggondoltad magad, mert úgysem sikerülne jól a kép? Többet ez nem lesz így! 

1. Optimális fény

A fény kulcsfontosságú fényképezéskor. A legjobb eredmény eléréséhez tedd az ételt az ablak közelébe! A függöny lágy fényt biztosít, ami megakadályozza a fényképek túlexponálását. Ha a tökéletes fényekre vágysz, és megteheted, akkor várd meg az arany órát! Ez napfelkelte és napnyugta környékén van, ilyenkor a fények aranyszínűvé teszik a fotókat.

2. Színekre hangolva

A jól kiválasztott és összehangolt színek is kellenek ahhoz, hogy igazán jó fotókat készíthess. A gyakorlott ételfotósok maximum három domináns színt választanak, de előfordul, hogy még ennél is több árnyalat szerepel egy-egy fotón. A sötétebb szószok jól mutatnak egy hófehér tányéron, míg a sötét tányérok szépen kiemelik a világos árnyalatú mártásokat.

3. Kell egy kis káosz

Nem mondjuk, hogy legyen minden tökéletes a fotón. Sőt! Egy kis művészi rendetlenség elevenebbé és megkapóbbá teszi a képeket. Például asszimetrikusan is elrendezheted az ételeket a tányéron. A különféle textúrákkal is érdemes játszani. Vess be egy különleges mártást, az étel morzsáit vagy néhány fűszernövénylevelet az ügy érdekében! Az is jó, ha pár csepp szószt pöttyintesz a tányér szélére, és egy kicsit szétkened. Noha kitervelten csinálod, mégis egyfajta laza elegancia lesz az eredmény.

4. A természet inspirál

A friss fűszernövények, a szezonális és szárított virágok természetességet visznek a fotóidra. Kövesd az évszakokat! Ősszel turbózd fel a képeidet sütőtökkel vagy színes levelekkel, télen jöhetnek a fenyőágak, tavasszal a színes virágok, nyáron pedig a frissen préselt gyümölcslevek.

5. Látószög

Néhány étel felülnézetből a legmutatósabb, az így készült képek a flatlay fotók. Így fotózva különösen jól mutatnak a muffinok, levesek, hamburgerek, palacsinták és fagylaltkelyhek. Ahol lehet, ott vágd félbe az ételt, hadd látszódjon a töltelék is! Harmadolás: Az étel közepét a fotó bal vagy jobb oldalára komponáld, ne a fotó közepére! A tálalás akkor fest a legjobban, ha az ételek a tányér kétharmadát borítják.

6. Tálalás

A gasztrobloggerek szívesen kísérleteznek a különféle tányérokkal, ám nekik is megvannak azok a kedvenc darabjaik, amik sosem okoznak csalódást. Tehát mi az, amit semmiképp se hagyj ki a készletedből?

Fehér porcelántányér: Egy egyszerű, hófehér tányér kiemeli az ételek szépségét, és
szaftosabbnak tűnnek rajta a falatok.

Arany- és rézszínű evőeszközök: Gyönyörű vintage hangulatot kölcsönöznek a fényképeknek. Fényűzőbb hatású velük a tálalás.

Matt kerámia tányérok: A fehér, bézs, szürke és barna színű agyagkerámia tányérok rusztikus hatást teremtenek a fotókon. A matt felületről nem verődnek vissza zavaró fények. Jól illenek az olyan téli ételekhez, mint a sűrű krémlevesek és a hüvelyesek.

Fa vágódeszkák: Felhasználási lehetőségük száma szinte végtelen. Rusztikus hatást keltenek a fotókon, tálalásra és dekorációnak egyaránt ideálisak. Jól mutatnak például friss kenyérrel megpakolva, egy tál leves mellett.

7. Dekoráció

Miután az ételt szépen elrendezted, még gondoskodni kell a dekorációról is. Fontos, hogy a tányér környéke ne legyen üres, de ne is pakold tele kellékekkel. Milyen dekorációkat használhatsz?

Konyhai textíliák: A textilszalvéták és a konyharuhák izgalmasabbá teszik a fényképeket, akár gyönyörűen összehajtod őket, akár csak lazán ledobod őket a tányér mellé. Egy kötény vagy egy edényfogó kesztyű is jól mutat a képen.

Borospoharak: A fehérbor jól illik a könnyebb húsokhoz, például a csirkéhez, borjúhúshoz vagy a tenger gyümölcseihez, de a friss fehér sajtokkal, tejszínes szószokkal vagy desszertekkel is ízharmóniát képez. A vörösbor pedig remekül passzol a szarvashoz, libához vagy kacsához. És ezek a kombinációk nem csak ízben, de látványban is jól működnek!

Só- és borsszórók: Fűszeresebb ételek mellé tegyél egy borsőrlőt, és néhány egész borsszemet szórj el körülötte. Ugyanezt durva szemcsés sóval is megjátszhatod.

A cikk a Bonami.hu  szakértőinek segítségével készült.

Ezek is érdekelhetnek

Friss