Így készül a ropogós házi császárzsömle - Pék Szabi videójával segítünk a csomózásban!

default user icon
MME
Zsemle vagy zsömle? Mindegy, a lényeg, hogy császár legyen! Bár a mintázata miatt eggyel bonyolultabb elkészíteni, mint a sima vizes változatot, érdemes nekifutni, mert nagyon mutatós lesz a végeredmény - íme a tuti recept, és némi videós segítség!

A császárzsömle egy igazán különleges péksütemény, mert valahol a zsömle és a vajaskifli között helyezkedik el: a tésztája vajas, mint a kiflié, formáját tekintve viszont kerek, ám egy hosszú csíkot kell sodorni az egyenlő részekre elosztott tésztagombócokból, és azt kell úgy csomózgatni, hogy egy kerek, fonott zsömleformát kapjunk belőle. Máris mutatjuk a tuti receptet hozzá - a végén pedig egy Pék Szabi-féle videóval mutatjuk meg, hogy pontosan hogyan történik mindez!


íme a hagyományos Császárzsömle receptje:

Hozzávalók (12 darabhoz):

 • 70 dkg finomliszt
 • 2 tk. só
 • 1 tk. cukor
 • 25 dkg víz
 • 22 dkg tej
 • 5 dkg puha vaj
 • 2 dkg friss élesztő

A tetejére:

 • szezámmag vagy mák

Elkészítés:

 1. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, alaposan összevegyítjük a sóval és a cukorral. A keverék közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet és a tejet, beletesszük a puha vajat, és rámorzsoljuk az élesztőt.
 2. Kézzel vagy robotgéppel alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor már szép fényes, és nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, letakarjuk konyharuhával, és 35-40 percig kelesztjük.
 3. A megkelt tésztát óvatosan kifordítjuk a vékonyan belisztezett munkafelületre. 12 egyforma darabra vágjuk, egyesével meggömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 15 percig pihentetjük.
 4. Mindegyik gombócból kb. 45 cm hosszúságú rudat sodrunk. Először a rúd közepére laza csomót kötünk, majd a felül kilógó véget alulról dugjuk be, az alul kikandikálót pedig felülről, a tészta közepébe. Kissé megigazgatjuk, hogy szép kerek császárzsemleformát kapjunk.
 5. A megformázott tésztákat két nagy, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük, 4-5 cm helyet hagyva közöttük. Konyharuhával letakarjuk, és hagyjuk újabb 30 percig kelni.
 6. Közben a sütőt előmelegítjük 210 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt.
 7. A megkelt zsemléket lepermetezzük langyos vízzel, és megszórjuk mákkal vagy szezámmaggal. Ismét lepermetezzük vízzel, majd a tepsiket betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe öntünk egy deci forró vizet, hogy gőz keletkezzék, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.
 8. A császárzsemléket kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Utána kivesszük a forró vizes fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk ki egy fakanállal, és 5 percig még bent hagyjuk a zsemléket. Végül rácsra rakva hagyjuk kihűlni a péksüteményeket.  
 • Előkészítés: 40 perc
 • Kelesztés: 1,5 óra
 • Sütés: 20 perc

Így csomózza a császárzsömlét Szabi, a pék:

Ezek is érdekelhetnek

Friss