A kandírozott narancshéj elkészítése időigényes, de nagyon hálás feladat, hiszen sokoldalúan felhasználhatjuk: márthatjuk csokoládéba, kínálhatjuk koktél mellé, desszertekhez, vagy akár sütikhez is adhatjuk.
Tippek a narancshéj kandírozásához:
Használjunk bio narancsot! A távoli vidékről érkező gyümölcs a szállítás során megromlana, ha leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést és nem kapnának kiszáradást gátló védőréteget. A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő-szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. Mivel a narancs héját fogjuk fogyasztani, csak a bio narancs jöhet szóba, ahol a címke egyértelműen mutatja, hogy gombaölő-szerrel biztosan nem kezelt a termék.
Blansírozzuk, hogy ne maradjon keserű! Mivel a narancs héja természetesen keserű, a héjat érdemes háromszor 30 másodpercre forró vízbe meríteni. Időigényes, de szükséges lépés!
Pároljuk szirupban! A héjakat szirupban addig kell párolni, amíg a héj enyhén áttetsző és fényes nem lesz. Ez a fényes felület az, amibe szinte beleragad a cukor.
Hagyjunk időt a száradásra! A szirupba párolt héjat tegyük egy rácsra és hagyjuk száradni legalább 6 órán keresztül.
A kandírozott narancshéj hozzávalói:
- 8 csésze víz
- 3 db nagyobb bio narancsban
- 2 és ½ csésze kristálycukor
- ½ tk só
Elkészítése:
- Megmossuk a narancsokat, majd levágjuk az alsó és a felső végüket. Meghámozzuk felülről lefelé haladva úgy, hogy lehetőleg vékony csíkokat vágunk. (Ha szükséges, a végén késsel méretre igazítjuk a héjakat.)
- 2 csésze vizet felforralunk és beletesszük a héjat 30 másodpercre a vízbe. Lecsepegtetjük, áttesszük a másik edénybe, és hozzáöntünk 2 csésze vizet. Felforraljuk, majd lecsepegtetjük. Még egyszer megismételjük (összesen háromszor blansírozunk).
- A blansírozott narancshéjat egy serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a maradék 2 csésze vizet, 1 és ½ csésze kristálycukrot és a sót. Összekeverjük, és felforraljuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, míg a héj áttetsző lesz, és a szirup besűrűsödik (kb. 20-25 perc).
- Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és rácsot helyezünk rá. Az áttetsző, fényes héjakat főzés után 5 percig pihentetjük a szirupban. Csipesszel egyesével a rácsra helyezzük és hagyjuk legalább 6 órán át száradni.
- A maradék 1 csésze cukrot egy mélyebb tálcára szórjuk és beletesszük a narancshéjat, megrázogatjuk, amíg a héjakon egyenletes cukorbevonat lesz.
A kandírozott narancshéj tárolása
A kandírozott narancshéj légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten legfeljebb 1 hétig, hűtőszekrényben akár 1 hónapig is eláll. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes hűtőtasakba a fagyasztóba tenni, ahol akár 3 hónapig is eláll.
Borítókép: Shutterstock