Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts édes és illatos kandírozott narancshéjat

default user icon
MME
Az év végi hajrában jó érzés az otthonunkban megpihenni. Meghitt, ünnepi hangulatot varázsolhatunk, ha kandírozott narancshéjat készítünk. Nemcsak ízletes csemege, de az illata is fantasztikus!

A kandírozott narancshéj elkészítése időigényes, de nagyon hálás feladat, hiszen sokoldalúan felhasználhatjuk: márthatjuk csokoládéba, kínálhatjuk koktél mellé, desszertekhez, vagy akár sütikhez is adhatjuk.

Tippek a narancshéj kandírozásához:

Használjunk bio narancsot! A távoli vidékről érkező gyümölcs a szállítás során megromlana, ha leszedés után nem végeznének rajtuk felületkezelést és nem kapnának kiszáradást gátló védőréteget. A külső felületkezelés engedélyezett gombaölő hatású növényvédő-szerek (például a gombaölő hatású ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol, stb.) felhasználásával és viaszbevonással történik, de előfordul, hogy növényvédő-szer nélkül, csak viaszréteggel vonják be a gyümölcsöt. Mivel a narancs héját fogjuk fogyasztani, csak a bio narancs jöhet szóba, ahol a címke egyértelműen mutatja, hogy gombaölő-szerrel biztosan nem kezelt a termék.

Blansírozzuk, hogy ne maradjon keserű! Mivel a narancs héja természetesen keserű, a héjat érdemes háromszor 30 másodpercre forró vízbe meríteni. Időigényes, de szükséges lépés!

Pároljuk szirupban! A héjakat szirupban addig kell párolni, amíg a héj enyhén áttetsző és fényes nem lesz. Ez a fényes felület az, amibe szinte beleragad a cukor.

Hagyjunk időt a száradásra! A szirupba párolt héjat tegyük egy rácsra és hagyjuk száradni legalább 6 órán keresztül.

A kandírozott narancshéj hozzávalói:

  • 8 csésze víz
  • 3 db nagyobb bio narancsban
  • 2 és ½ csésze kristálycukor
  • ½ tk só

Elkészítése:

  1. Megmossuk a narancsokat, majd levágjuk az alsó és a felső végüket. Meghámozzuk felülről lefelé haladva úgy, hogy lehetőleg vékony csíkokat vágunk. (Ha szükséges, a végén késsel méretre igazítjuk a héjakat.)
  2. 2 csésze vizet felforralunk és beletesszük a héjat 30 másodpercre a vízbe. Lecsepegtetjük, áttesszük a másik edénybe, és hozzáöntünk 2 csésze vizet. Felforraljuk, majd lecsepegtetjük. Még egyszer megismételjük (összesen háromszor blansírozunk).
  3. A blansírozott narancshéjat egy serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a maradék 2 csésze vizet, 1 és ½ csésze kristálycukrot és a sót. Összekeverjük, és felforraljuk, majd alacsony hőfokon addig főzzük, míg a héj áttetsző lesz, és a szirup besűrűsödik (kb. 20-25 perc).
  4. Közben egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és rácsot helyezünk rá. Az áttetsző, fényes héjakat főzés után 5 percig pihentetjük a szirupban. Csipesszel egyesével a rácsra helyezzük és hagyjuk legalább 6 órán át száradni.
  5.  A maradék 1 csésze cukrot egy mélyebb tálcára szórjuk és beletesszük a narancshéjat, megrázogatjuk, amíg a héjakon egyenletes cukorbevonat lesz.

A kandírozott narancshéj tárolása

A kandírozott narancshéj légmentesen záródó edényben szobahőmérsékleten legfeljebb 1 hétig, hűtőszekrényben akár 1 hónapig is eláll. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, érdemes hűtőtasakba a fagyasztóba tenni, ahol akár 3 hónapig is eláll.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss