Ha finom, szakácskönyvbe illő tökéletes habcsókot szeretnél
- Mindig szobahőmérsékletű tojásfehérjékkel dolgozzunk, mert az verődik fel a legjobban.
- Ügyeljünk arra is, hogy a tojásfehérjébe egyetlen csepp sárgája se kerüljön, mert akkor sem verődik fel megfelelően.
- Legjobb, ha emiatt darabonként választjuk szét a tojásokat, és csak a jól szétválasztott fehérjéket tesszük a közös keverőtálba, így ha valamelyik tojást rosszul választjuk szét, csak az az egy megy kárba.
- A habverést lehetőleg finomított kristálycukorral kezdjük, bár a normál is el fog oldódni a habverés hosszú percei alatt.
- A porcukrot minden esetben szitáljuk át használat előtt és a keményítőt alaposan keverjük hozzá.
- A keményítő azért kell az édességbe, hogy a hab stabilabb állagú, és jobban formázható legyen.
- Amikor a cukros tojásfehérje megfelelően felverődött, azaz ha kihúzzuk belőle a habverőt, és annak nyoma stabilan benne marad, csak akkor keverjük hozzá a porcukrot.
- A porcukrot több részletben szitáljuk a masszába és a lehető legóvatosabb, alulról felfele történő kör alakú mozdulatokkal, spatulával keverjük épp csak addig, amíg el nem keveredik. Minél tovább kevergetünk feleslegesen, annál több levegő távozik a masszából!
- Ha habkarikákat szeretnénk készíteni, akkor kb. 10 milliméter átmérőjű nyomócsővel kapjuk a legszebb eredményt.
- Ha nincs nyomózsákunk, akkor akár egy új, tiszta nejlonzacskóból is csinálhatunk. Vágjuk le a sarkát, és abba helyezzük be a nyomócsövet. A zsák végét mindig tekerjük meg, akkor tudunk szépen nyomni.
- A habkarikákat inkább szárítjuk, mint sütjük, így ha biztosra akarunk menni, és fontos, hogy a habkarikák hófehérek maradjanak, jobban járunk, ha 90 fok körüli hőmérsékleten sütjük a habcsókot annak ellenére, hogy sok recept 120 fokos sütési hőmérsékletet ír. 60 perc elteltével már érdemes figyelni, hogy megfelelően kiszáradtak-e a karikák, és hogy nem kezdenek-e barnulni. Ez a folyamat sütőtől és habcsók mérettől függően 3-4 óráig is eltarthat.
- A habcsók sokáig eláll és nem csak a fenyőfán mutat jól, de remek ajándék is.
Hozzávalók:
- 4 db tojásfehérje
- 20 dkg finomított kristálycukor
- 15 dkg porcukor
- 2 dkg étkezési keményítő
- 1 tk citromlé
Elkészítése:
- Verjük a szobahőmérsékletű, precízen szétválasztott fehérjéket kemény habbá.
- Tegyük hozzá a kristálycukrot és citromlevet, és verjük nagyon kemény, csillogó habbá. Akkor jó, ha már stabilan megtartja alakját.
- Óvatosan szitáljuk bele a porcukrot a keményítővel (ez utóbbi tartást ad a habnak) és spatulával, alulról felfele, körkörös mozdulatokkal keverjük finoman a masszához.
- Tegyük spatula segítségével a habmasszát nyomózsákba és nyomjuk szabályos karikákat egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe.
- A nyers hab felszínét megszórhatjuk porcukorral, vagy apró dekorcukorral, hogy még izgalmasabban nézzen ki.
- Tegyük a tepsit 90 fok körüli sütőbe, majd szárítsuk kb. 1.5-3 órát, vagy annyit, hogy megszilárduljon. A szárítási idő méretfüggő.
- Hagyjuk a habcsókokat a sütőben kihűlni és csak utána szedjük le őket óvatosan a sütőpapírról.
Ajánljuk még: