Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts hibátlan, belül puha, kívül roppanós habcsókot

A húszas éveim elején karácsonyi szezonról karácsonyi szezonra, újra és újra nekiálltam a habcsók készítésnek, ám az eredmény az első években bizony nagy csalódás volt. Milyen ugyanis a jó habcsók? Szabályos, megtartja az alakját, ropogós és hófehér. Nos, nekem évekig szétfolyt, karikák helyett pacáim lettek, és nemigazán értettem, hogy miért. Akkoriban ráadásul nem volt internet, sem videók, sem pedig cukrász barátok, akik elmagyarázhatták volna, hogy a habcsók elronthatatlan, de csak akkor, ha betartunk a következő szabályokat.

Ha finom, szakácskönyvbe illő tökéletes habcsókot szeretnél

  1. Mindig szobahőmérsékletű tojásfehérjékkel dolgozzunk, mert az verődik fel a legjobban.
  2. Ügyeljünk arra is, hogy a tojásfehérjébe egyetlen csepp sárgája se kerüljön, mert akkor sem verődik fel megfelelően.
  3. Legjobb, ha emiatt darabonként választjuk szét a tojásokat, és csak a jól szétválasztott fehérjéket tesszük a közös keverőtálba, így ha valamelyik tojást rosszul választjuk szét, csak az az egy megy kárba.
  4. A habverést lehetőleg finomított kristálycukorral kezdjük, bár a normál is el fog oldódni a habverés hosszú percei alatt.
  5. A porcukrot minden esetben szitáljuk át használat előtt és a keményítőt alaposan keverjük hozzá.
  6. A keményítő azért kell az édességbe, hogy a hab stabilabb állagú, és jobban formázható legyen.
  7. Amikor a cukros tojásfehérje megfelelően felverődött, azaz ha kihúzzuk belőle a habverőt, és annak nyoma stabilan benne marad, csak akkor keverjük hozzá a porcukrot.
  8. A porcukrot több részletben szitáljuk a masszába és a lehető legóvatosabb, alulról felfele történő kör alakú mozdulatokkal, spatulával keverjük épp csak addig, amíg el nem keveredik. Minél tovább kevergetünk feleslegesen, annál több levegő távozik a masszából!
  9. Ha habkarikákat szeretnénk készíteni, akkor kb. 10 milliméter átmérőjű nyomócsővel kapjuk a legszebb eredményt.
  10. Ha nincs nyomózsákunk, akkor akár egy új, tiszta nejlonzacskóból is csinálhatunk. Vágjuk le a sarkát, és abba helyezzük be a nyomócsövet. A zsák végét mindig tekerjük meg, akkor tudunk szépen nyomni. 
  11. A habkarikákat inkább szárítjuk, mint sütjük, így ha biztosra akarunk menni, és fontos, hogy a habkarikák hófehérek maradjanak, jobban járunk, ha 90 fok körüli hőmérsékleten sütjük a habcsókot annak ellenére, hogy sok recept 120 fokos sütési hőmérsékletet ír. 60 perc elteltével már érdemes figyelni, hogy megfelelően kiszáradtak-e a karikák, és hogy nem kezdenek-e barnulni. Ez a folyamat sütőtől és habcsók mérettől függően 3-4 óráig is eltarthat.
  12. A habcsók sokáig eláll és nem csak a fenyőfán mutat jól, de remek ajándék is.

Hozzávalók:

  • 4 db tojásfehérje
  • 20 dkg finomított kristálycukor
  • 15 dkg porcukor
  • 2 dkg étkezési keményítő
  • 1 tk citromlé

Elkészítése:

  1. Verjük a szobahőmérsékletű, precízen szétválasztott fehérjéket kemény habbá.
  2. Tegyük hozzá a kristálycukrot és citromlevet, és verjük nagyon kemény, csillogó habbá. Akkor jó, ha már stabilan megtartja alakját.
  3. Óvatosan szitáljuk bele a porcukrot a keményítővel (ez utóbbi tartást ad a habnak) és spatulával, alulról felfele, körkörös mozdulatokkal keverjük finoman a masszához.
  4. Tegyük spatula segítségével a habmasszát nyomózsákba és nyomjuk szabályos karikákat egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe.
  5. A nyers hab felszínét megszórhatjuk porcukorral, vagy apró dekorcukorral, hogy még izgalmasabban nézzen ki.
  6. Tegyük a tepsit 90 fok körüli sütőbe, majd szárítsuk kb. 1.5-3 órát, vagy annyit, hogy megszilárduljon. A szárítási idő méretfüggő.
  7. Hagyjuk a habcsókokat a sütőben kihűlni és csak utána szedjük le őket óvatosan a sütőpapírról.

Ajánljuk még:

ELÁRULJUK A TITKOT! ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES ÜNNEPI PULYKA >>> 

ÍGY KÉSZÜL A KLASSZIKUS ZSERBÓ LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE >>> 

ÍGY KÉSZÍTS TÖKÉLETES SÜLT GESZTENYÉT >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss