Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíts házi csirkemáj pástétomot percek alatt!

default user icon
MME
Vannak azok az ételek, amiket mindig a boltban vettél, és emiatt azt hiszed, biztos rettentő nehéz őket elkészíteni, de még az is lehet, hogy ezek a gyári dobozukban „teremnek”. Aztán amikor nekiállsz, kiderül, hogy nincs is benne semmi macerás, és a házi változat ezerszer finomabb, mint a gyári. Ilyen például a tényleg villám tempóban elkészülő csirkemájas. A bolti májasok nagyja drága, és soha nem derül ki róluk, mégis mi minden lehet bennük a májon kívül. Déri Szilvia, alias Házisáfrány gasztroblogger szuper májpástétom receptet mutat nektek.

Ez a májas a legolcsóbb csirkemájból készül, pofonegyszerű és amikor néha viszek belőle egy-egy adagot virág helyett valami buliba, mindenki úgy ugrik rá, mintha legalábbis aranyból lenne, és 10 perc alatt akkor is elfogy, ha óriási adagot vittem, szóval ha kipróbálod, nem fogsz csalódni!

Egyetlen dologra ügyelj csupán: a máj gyorsan romlik, így az elkészítés után 2-3 nap alatt mindenképp fogyaszd el! Ami a desszertbort illeti, édessége lágyít a markáns ízű májon, de ha nincs otthon bontott üveg, azért a két kanálért nem érdemes venni, hagyd ki a receptből bátran, úgy is nagyon finom lesz! Nu, és akkor a recept.

Hozzávalók:

  • 500 g csirkemáj
  • ½ fej vöröshagyma
  • 3 ek édes tokaji, vagy portói (elhagyható)
  • 50 ml tejszín
  • 2-3 ágacska kakukkfű
  • 20+100 g vaj

Elkészítés:

  1. Tisztítsd meg a májat amennyire tudod az inaktól és vágd kb. 2 cm-es kockákra.
  2. Egy vastag fenekű serpenyőben, közepes lángon olvassz fel 20 g vajat. Ne túl forróra, mert megbarnul! Dobd bele a lehető legapróbbra vágott hagymát és a kakukkfüvet. Párold a hagymát üvegesre.
  3. Add a hagymához a májat és pirítsd gyorsan át minden oldalát úgy, hogy a külseje megbarnuljon kissé, de a belseje még rózsaszín maradjon. Sózd meg. Ha nagyobb adagot készítenél, mondjuk buliba, akkor se tömd agyon a serpenyőt, inkább dolgozz több részletben.
  4. Add a májhoz a desszertbort és 1 perc alatt forrald be, majd add hozzá a tejszínt.
  5. Vedd ki a kakukkfüvet, és botmixerrel pürésítsd a májat. Kóstold meg, és ha kell, ízesíts utána!
  6. Tedd a pástétomot tálkákba és önts a máj tetejére vékony rétegben olvasztott vajat vagy zsírt. Ez azért kell, hogy a máj felszíne ne kezdjen el oxidálódni, mert akkor csúnya barna lesz.
  7. Hűtsd ki és tálald friss kenyéren, savanyúsággal vagy zöldségekkel.

Ezek is érdekelhetnek

Friss