Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készíthetsz tökéletes krumplisalátát - 4 bevált recept!

Kevés hálásabb étel van a krumplisalátánál, hiszen mindenki szereti, még az amúgy válogatós gyerekek is. Bármilyen alkalomhoz passzol minden évszakban. Nagyon változatosan el lehet készíteni, így tökéletes köret vagy főétel válhat belőle.

A krumplisaláta az, amiből még a kissé unalmas ízű, menzás változatnak is örülünk, de ha valaki odateszi magát, némi kreativitással pár apróságra odafigyelve, a burgonyából, azaz a világ egyik leghétköznapibb hozzávalójából valóságos csodát varázsolhat!

Ezt az ételt tényleg rengeteg módon lehet variálni, csomó féle öntet illik hozzá, és számos hozzávalóval harmonizál, a hagymától és kukoricától kezdve a friss salátákon át akár a sült lazacig! Van azonban két dolog, amit nem árt figyelembe venned, ha közepes helyett igazán jót szeretnél csinálni.

1. A krumpli

Krumplisalátához minden esetben kimondottan „salátának való” burgonyát válasszunk. Ez alacsony keményítő tartalmú változat, mely nem fő szét, így akkor is normálisan tudjuk majd szeletelni, és az öntettel kevergetni, amikor puhára főtt. A nem megfelelő, magas keményítő tartalmú burgonyával készült saláta enyhén krumplipürészerűvé válna a kevergetéstől, amit ebben az esetben nagyon nem szeretnénk.

2. Az íz

Lássuk be, a krumpli önmagában nem a legizgalmasabb ízű zöldség! Azt pedig mindannyian tudjuk, milyen kommersz tud lenni egy a menzás krumplisaláta, melyen tisztán érződik, hogy a krumpli ízű krumplit nyakon öntötték egy csomó bolti majonézzel és gazdagon megszórták hagymával, aztán viszlát! Nos, egy minőségi változatnál az a cél, hogy a salátába a lehető legtöbb íz kerüljön.

A titok pedig, mely megkülönbözteti a „krumpli ízű krumplit” a mennyei krumplitól nem túl bonyolult. Tegyük a még meleg-langyos krumpli kockákat azonnal pácba! A meleg krumpli ugyanis magába szívja a pác ízeit, így a burgonyadaraboknak nem csak a felszíne lesz ízletes, de a belseje is. A pác lehet sós-ecetes víz, vagy a salátaöntet egy része. A lényeg, hogy a krumpli kockákat hagyjuk a lében pácolódni legalább 1-2 órát, de optimális esetben akár egy egész éjszakát. Másnap ízesítünk tovább a krumplit és kész is a minden szempontból tökéletes krumplisaláta. Az alábbiakban pár ikonikus, de egymástól nagyon különböző saláta receptjét olvashatod.

Klasszikus majonézes krumplisaláta

Az én nagymamám nem volt egy nagy szakácsnő, de a karácsonyi krumplisalátát még ő is házi majonézzel csinálta! A házi és bolti változat íze között ugyanis ég és föld a különbség, a házi majonéz pedig, hidd el, 3 perc alatt elkészíthető! Karácsonykor nálunk mindig krumplisaláta volt az egyik köret a pulyka mellé, amit imádtunk. Nagyi mindig rengeteget csinált belőle, de nem tudott annyit készíteni, hogy másnapra ne fogyjon el a maradék! Ezt a salátát az öntetben található nyers tojás miatt mindig tartsd hűtőben és maximum 2 nap alatt fogyaszd el!

Hozzávalók 6-8 fő részére:

  • 1 kg salátának való, alacsony keményítőtartalmú burgonya
  • 100 ml házi majonéz
  • 100 ml tejföl
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 kis doboz kukorica konzerv
  • Só, bors

A pácléhez:

  • 2-3 ek ecet
  • só, bors

Elkészítése:

  1. Főzd a krumplit héjában puhára, majd hámozd meg és kockázd fel.
  2. Közben készítsd el az ecetes páclevet. Tegyél annyi hideg vízbe, amennyi ellepi a krumplit annyi ecetet és sót, hogy kellemesen savanykás legyen, olyan, mint a nyári fejes saláta öntete.
  3. Tedd a krumplit még langyosan az ecetes-sós vízbe, és hagyd ázni benne legalább 1-2 órát, de akár egy egész éjszakán át, hogy kellemesen savanykás ízt kapjon.
  4. Öntsd a páclevet le és hagyd a krumplit szűrőben lecsöpögni. Vágd a hagymát apróra. Keverd a majonézt a tejföllel. Sózd, borsozd.
  5. Keverd a krumplihoz óvatosan a kukoricát, hagymát és az öntetet. Keverj mindent alaposan össze. Ha úgy találod, hogy nem elég majonézes, adj hozzá még egy keveset, bátran! Ha nem tálalod azonnal, tálalás előtt tartsd hűvös helyen!

Zelleres krumplisaláta mézes-mustáros vinaigrettel

Ez a saláta egyrészt azért nagy kedvenc, mert jóval könnyedebb a majonézes változatnál, másrészt nem csak a svédasztalon arat nagy sikert, de remek köret nyári sütögetések idején, a húsok mellé is. Miután nincs benne se tejtermék, se nyers tojás, akár a melegebb hónapokban is kinn hagyhatjuk órákig a büfé asztalon anélkül, hogy különösebben aggódnunk kellene az élelmiszerbiztonsági szempontok miatt.

Hozzávalók 6-8 fő részére:

  • 1 kg salátának való, alacsony keményítőtartalmú burgonya
  • 6 zellerszár
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 ek magos mustár
  • 1 tk méz
  • 4 ek borecet
  • 100 ml olíva olaj
  • Só, bors

A pácléhez:

  • 2-3 ek ecet
  • só, bors

Elkészítése:

  1. Főzd a krumplit héjában puhára, majd hámozd meg és kockázd fel.
  2. Közben készítsd el az ecetes páclevet. Tegyél annyi hideg vízbe, amennyi ellepi a krumplit annyi ecetet és sót, hogy kellemesen savanykás legyen, olyan, mint a nyári fejes saláta öntete.
  3. Tedd a krumplit még langyosan az ecetes-sós vízbe, és hagyd ázni benne legalább 1-2 órát, de akár egy egész éjszakán át, hogy kellemesen savanykás ízt kapjon.
  4. Öntsd a páclevet le és hagyd a krumplit szűrőben lecsöpögni. Karikázd fel a hagymát, vágd apróra a zellert.
  5. Vegyítsd a mustárt a mézzel, ecettel és utána folyamatos kevergetés mellett add hozzá az olajat.
  6. Keverd el a krumplit az összes hozzávalóval és az öntettel. Ha van időd, hagyd még kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek, de nem baj az se, ha azonnal tálalod.

Osztrák krumplisaláta

Ha Ausztriában járunk, szinte biztos, hogy legalább egyszer borjú bécsit fogunk rendelni az étteremben, méghozzá krumpli salátával. Mind imádjuk ugyanis az osztrák krumplisaláta kissé szottyos állagát, és kellemesen hagymás ízét, de azt kevesen tudják, hogy a saláta különlegessége, ízeinek komplexitása abban rejlik, hogy az öntetbe a megszokott olajos-savas összetevőkön kívül némi erős ízű marhahúsleves is kerül.

Hozzávalók 6-8 fő részére:

  • 1 kg salátának való, alacsony keményítőtartalmú burgonya
  • 150 ml marhahúsleves (ha lehet, ne kockából, mert ez adja az étel vázát!)
  • 4 ek fehérborecet vagy almaecet
  • 4 ek neutrális ízű olaj (kivételesen ne olíva olajat használj!)
  • 2 tk osztrák vagy magyar mustár
  • 1 tk cukor
  • 1 közepes lilahagyma a lehető legapróbbra vágva
  • kis csokor snidling
  • só, bors

Elkészítése:

  1. Főzd a krumplit héjában puhára, majd hámozd meg és kockázd kisebb kockákra vagy 3 mm vastag karikákra.
  2. Egy tálban keverd az ecetet az olajjal, mustárral, sóval, borssal és cukorral alaposan össze.
  3. Add az öntetet a még meleg krumplihoz. Keverd alaposan el és kóstold meg. Ha nincsenek harmóniában az ízek, adj hozzá még ecetet, mustárt vagy sót.
  4. Add hozzá a húslevest, annyit, hogy kellemesen szottyos legyen a saláta, de ne annyit, hogy krumplileves váljék belőle!
  5. Keverd a salátához a hagyma és a snidling ¾-ét, majd hagyd a salátát békén egy órára, hogy összeérhessenek az ízek.Tálald a salátát kevés snidlinggel és lilahagymával megszórva.

Lazacos burgonyasaláta

Ez az étel tökételes példája annak, hogyan lehet a krumpliból teljes értékű, fehérjével, szénhidráttal és egészséges olajokkal telepakolt csodás és komplex főételt készíteni! Tökéletes vacsora, ha átugrik egy barátnő, imádni fogja, de a férfi vendégek sem fognak panaszkodni, ha kivételesen ezt szolgáljuk fel nekik egy steak helyett!

Hozzávalók 4 fő részére:

  • 300 gr lazacfilé
  • 2 közepes szem krumpli
  • 3-4 marék friss saláta zöld, a legjobb, ha keveréket használsz
  • 2 szem érett paradicsom:
  • 1 szál újhagyma
  • 3 szál angol zeller

Az öntethez:

  • 3 ek vörösborecet
  • 6 ek extraszűz olíva olaj
  • 2 tk dijoni mustár
  • 1 tk méz
  • só, bors

Elkészítése:

  1. Tedd az öntet hozzávalóit jól záródó befőttes üvegbe. Csavard rá a tetejét, majd rázd alaposan össze! Használat előtt mindig rázd újra össze, hiszen az ecet és az olaj különböző halmazállapotú, így normál körülmények között mindig szét fognak válni egymástól.
  2. Hámozd a krumplit, vágd kockákra és sós vízben főzd puhára. Ha kész, szűrd le és még melegen locsold meg az öntet egy részével. Miközben hűl, magába fogja szívni, ami isteni savanykás ízt fog neki kölcsönözni!
  3. Süsd a halat 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig. Ne süsd túl, nem baj, ha a közepe kissé angolos. Sütés előtt tehetsz rá kevés sót. Vedd ki és vagdosd darabokra.
  4. Mosd és szárítsd alaposan meg a friss zöldeket. Tedd őket egy nagy tálba.
  5. Add hozzájuk a halat már langyosra hűlt halat és a krumplit. Öntsd nyakon a dresszinggel, keverd alaposan össze és azonnal tálald.

Ezek is érdekelhetnek

Friss