hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így készítheted el a 2018-as ország tortáját - itt a recept!

default user icon
MME
Emlékszel még, milyen finom a Komáromi Kisleány névre hallgató csodatorta, ami 2018-ban elnyerte az Magyarország Tortája címet? Mutatjuk a receptjét!

Már alig várjuk, hogy augusztusban kiderüljön, idén melyik desszert nyeri meg a „Magyarország Tortája” versenyt az öt döntős torta közül. Addig is arra gondoltunk, nosztalgiázunk egy kicsit, és felelevenítjük a 2018-as ország tortája, vagyis a Komáromi Kisleány receptjét, amit a Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám alkotott meg.

Hozzávalók (16 szelethez, 24 centis formához):

Gyömbéres körtekompót:

1. komponens

  • 80 gr 90 %-os körtepüré
  • 14 gr facsart citrom
  • fél citrom reszelt héja
  • 5 gr friss gyömbér hámozva, reszelve
  • 1 nagy csipet gyömbér por
  • kb. 0,6-0,7 gr 20 gr cukor – 2 gr pektin lm104 összekeverve

2. komponens

  • 220 gr Vilmoskörte konzerv
  • 14 gr cukor
  • 14 gr méz
  • 35 gr zselatinmassza
  • 250 bloomos (5 gr zselatin 30 gr víz)

Cremeux:

  • 80 gr tejszín 35%
  • 10 gr cukor
  • 18 gr tojás sárgája
  • 33 gr étcsokoládé 70 % 
  • 2 gr Vilmos mézes ágyas körtelikőr 20%-os

Streusel:

  • 61 gr dió
  • 32 gr liszt BL55
  • 32 gr vaj
  • 32 gr barnacukor
  • 0,7 gr fahéj

Diós piskóta:

  • 140 gr porcukor
  • 50 gr dió
  • 45 gr liszt BL55
  • 15 gr méz
  • 1,5 gr sütőpor
  • 130 gr tojásfehérje
  • 70 gr étolaj

Vaníliás mascarpone mousse:

  • 60 gr tej 3,5 %
  • 60 gr tejszín 35%
  • 60 gr tojássárgája
  • 50 gr invertcukor
  • 10 gr cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 78 gr fehércsokoládé 29-30%-os
  • 11 gr zselatin
  • 200 bloom + 60 gr víz
  • 140 gr tejszín 35%
  • 320 gr mascarpone

Bevonó:

  • 21 gr víz
  • 42 gr cukor
  • 42 gr glükózszirup
  • 28 gr tejszín 35 %
  • 52 gr étcsokoládé 70%
  • 3 gr zselatin 200bloom + 18 gr víz

Dekor tejszín:

  • 176 gr 35%-os tejszín
  • 90 gr fehércsokoládé

Díszítés:

  • 50%-os csoki
  • Arany lüszterrel 

Elkészítése:

Gyömbéres körtekompót:

1. komponens

A hozzávalókat melegítem, majd a pektin-cukor keveréket hozzákeverem. Forrástól számolva fél percig rotyogtatom. Félreteszem.

2. komponens

A mézet megolvasztom. Megpirítom rajta a felkockázott körtét (kb. fél centis darabokra vágva). A cukrot rászórom. Kis lángon 2-3 percig főzöm. Hozzákeverem a gyömbéres körtét, majd picit még összefőzöm. A zselatinmasszát hozzákeverem. 20 cm-es szilikonba töltöm. Sokkolom.

Cremeux:

A csoki és a likőr kivételével 85 fokos krémet főzök gőz fölött. A csokira öntöm, majd a likőrt hozzákeverem. A kihűtött körtére öntöm, elkenem, sokkolom.

Streusel:

A hideg vajjal addig kutteroljuk vagy gyúrjuk az összetevőket, amíg össze nem áll. Fagyasztjuk 1 órán át. Egyenletesen belereszeljük a tortakarikába. 170 fokon 12-13 percig sütjük.

Diós piskóta:

A diót ledaráljuk. A porcukorral a diót kutteroljuk. A szitált lisztet, sütőport hozzákeverjük. A fehérjét nem túl kemény habbá verjük. Az olvasztott mézet hozzácsurgatjuk. A fehérjéből kicsit kiveszünk és az olajat intenzíven elkeverjük benne. Az olaj nélküli mézes fehérjehabhoz hozzáadagoljuk a szárazanyagokat, majd az olajos fehérjét hozzáadjuk. A masszát a kisült streusel-ra öntjük, és óvatosan elkenjük. 27-28 perc alatt 170 fokon sütjük.

Vaníliás mascarpone mousse:

A tejből, tejszínből, tojássárgájából, invertcukorból, vaníliából 85 fokos krémet főzünk. Szűrőn keresztüla a fehércsokoládéra szűrjük. Az olvasztott zselatin masszát hozzákeverjük. A 140 gr tejszínt a 320 gr mascarponéval lágy habbá verjük. A krémet a mascarponés tejszínhabbal lazítjuk.

Összeállítás:

A tésztára a mousse kb. egyharmadát rátöltjük. A körte-csokoládé betétet ráhelyezzük. A maradék krémet rátöltjük.

Bevonó:

103 fokosra főzöm a vizet, a cukrot és a glükózszirupt. A többi hozzávalóra ráöntöm. Botmixerrel összekeverem. Kb. 32-33 fokon a torta tetejét áthúzom vele.

Dekor tejszín:

Összeolvasztom. Hűtőbe pihentetem a kristályszerkezet kialakulás miatt minimum egy éjszakát. Habbá verem. Csillagcsővel spriccelem.

Díszítés:

50%-os csokiból 3x3-as téglalapot szabok. Arany lüszterrel dekorálom.

Még több részletet a cukraszat.net oldalán találtok a tortáról és a receptről!

Ezek is érdekelhetnek