4 tipp, hogy mindig jól válassz fagylaltot

default user icon
MME
Kedvenc nyári édességünk a fagylalt, amit rengeteg cukrászda kínálatában meg is találunk, és a boltok is széles választékkal kecsegtetnek. De nem mindegy, milyen fagyit választunk, mert egy silány minőségű termék nem adja ugyanazt az ízélményt.

A fagylalt ára évről évre emelkedik, így aztán emiatt sem mindegy, milyen minőségű hűsítő finomságot kapunk a pénzünkért. Eláruljuk, mi az a 4 szempont, amit érdemes figyelembe venni a nyári desszert kiválasztásakor, ha egy igazán jó kézműves fagylaltot szeretnénk elnyalni. 

Fagyi és fagyi között is van különbség

A hagyományos, jó minőségű fagylalt természetes alapanyagokból (tej, tejszín, ízesítésképpen gyümölcs, csokoládé stb.) és kézműves módszerekkel, tehát gépek nélkül (vagy csak részben gépek segítségével) készített édesség. Krémes állagú, adalékanyag- és tartósítószer-mentes. 

Ezzel szemben az ipari fagylalt gépesített eljárás eredménye, többszörösen feldolgozott élelmiszer. Magas cukor- és zsírtartalmú, számos adalékanyagot és tartósítószert tartalmazhat. 

Fontos küönbség még a levegő mennyisége is. A kézműves fagylaltok levegőtartalma alacsony, legfejebb 20-30% lehet. Ezzel szemben az ipari fagylalt akár kétszer ennyi térfogatnövelőt is tartalmazhat, például sűrített levegő formájában, és ez az ízére is hatással van. 

Így ismerd fel a minőségi fagyit 

A gyártási, előállítási folyamatok persze nem egyértelműen szembetűnőek, de ha jobban megvizsgáljuk egy cukrászda kínálatát, néhány árulkodó jel alapján eldönthető, hogy igazán jó minőségű fagylaltot kapunk-e ott. 

1. Létező és a szezonnak megfelelő ízek

Bár mókásan hangozhatnak a különböző fantázianevű fagylaltok, a Tutti-frutti és a Hupikék Törpikék nem létező ízek. Ezek biztosan nem természetes anyagokból készített fagyik, és ha ilyennel találkozunk a kínálatban, valószínűleg a többi termék sem kézműves minőségű. Ugyanígy árulkodó lehet az áprilisi nyitáskor kapható sárgadinnye- vagy szilvaízű fagylalt, hiszen a szezon kezdetekor ezek az alapanyagok még nem állnak rendelkezésre, így szinte biztos, hogy mesterséges aromákkal állították elő. 

2. Mindig mindenből van utánpótlás

A kézműves fagyalt egyik ismertetőjegye, hogy általában helyben készül, és frissen. Tehát előfordulhat, hogy egy-egy ízből délutánra már nem marad, és ezt nem is tudják pótolni. Ha olyan helyen jársz, ahol azonnal cserélik az üres fagyisedényeket, kezdj el gyanakodni, hogy betáraztak előregyártott fagylaltból, ami valószínűleg nem túl magas minőségű. 

3. A jó fagyi nem túl hideg

A kézműves fagylaltok krémesek, és nincsenek bennük jégtömbök vagy jégkristályok. Ezek ugyanis annak a jelei, hogy a fagylalt (részben) vízzel készült, márpedig a jó minőségű fagyik tej-, tejszínalapúak. Éppen ezért nem is túlságosan hidegek, inkább krémes állagúak. 

4. Természetellenes színek

A neon és UV árnyalatok, a túlságosan élénk színek hozzáadott színezék jelenlétére utalnak. Az igazán jó minőségű fagylaltok színe megegyezik a névadó alapanyagok színével, így még ha kissé halványabb vagy fakóbb is az árnyalata, ez lesz a jó választás. 

Ha igazán jó minőségű és finom fagylaltot szeretnénk enni, a fentieket vegyük figyelembe a választáskor. 

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek