Így hűtsd be nyáron a bort!

Nyáron különösen jólesik egy pohár bor grillezéskor és vacsorához, vagy egyszerűen csak még szebbé tesz egy hangulatos nyári estét. Hőségben a borokat általában a szokásosnál 2-3 fokkal hidegebben kell kínálni, hiszen már kitöltéskor, majd a pohárban is nagyon gyorsan felmelegszenek. Kánikulában még a kevésbé savas, nehezebb vörösborokat sem kötelező az előírt szobahőmérsékleten fogyasztani. Ismerd meg a profik módszereit!

Hűtőszekrény és fagyasztó

A minőségi borokat beteheted a hűtőszekrénybe. A fehérek azonban ne legyenek hidegebbek 5 foknál, máskülönben a bukéjuk bánja. A fiatal fehérborokat ellenben gond nélkül lehűtheted a fagyasztóban. A nehéz vörösborokat nem szabad 8–10 fok alatti hőmérsékletre hűteni, mert a túlzott hidegtől savanyú ízt kaphatnak. 

Borhűtő mandzsetta

Ha gyakran borozgatsz, mindig legyen készenlétben a fagyasztóban egy újrafelhasználható hűtőmandzsetta. Egyszerűen csak húzd a boltból hazavitt palackra! 5-10 perc alatt lehűti, majd órákon át hidegen tartja az italt. 

Asztali borhűtő

Az eleve hideg bor tovább hűvösen marad az asztalon rozsdamentes fémből vagy mázatlan kerámiából készült, illetve dupla falú akril borhűtőben. Ezekbe jégkockát is tehetsz. A cserépedényt használat előtt áztasd be kb. fél órára. A porózus anyag által felszívott víz a melegben folyamatosan párolog, ami hőelvonással jár, ezért még a legnagyobb kánikulában is pincehidegen tartja a palack bort. 

Jegesvödör

Váratlan vendégek érkeztek és nincs behűtött borod? Tölts meg jéggel egy edényt (még jobb a fémvödör), önts rá hideg vizet, keverj bele akár többmaréknyi sót, majd állítsd bele a bontatlan palackot! A só miatt gyorsabban olvad a jég, és rövid idő alatt érvényesül a hűtő hatás, amelyet a palack időnkénti finom mozgatásával is siettethetsz.

KIDERÜLT: INNEN KAPTA A NEVÉT AZ IRSAI OLIVÉR >>>  

A VILÁGHÓDÍTÓ ZÖLD VELTELINI >>>  

MINDEN ÉTELHEZ PASSZOL, ÉS ÍZIG-VÉRIG MAGYAR - BEMUTATJUK A FURMINTOT! >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss