Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így hasznosítsd újra a műanyag flakonokat!

Műanyag flakonból rengeteg van, ami sajnos egyáltalán nem tesz jót a környezetnek. Szerencsére már egyre elterjedtebbek a szelektív hulladékgyűjtők, néhány flakont pedig te magad is újrahasznosíthatsz - adunk néhány ötletet, hogy hogyan.!

Tárolók készítése

A műanyag flakonok remek tároló alapanyagok. A nagyméretű flakon például szuper legótároló lehet. A szájrészre nem lesz szükséged, azt vágd le, a szélét pedig ragaszd le ragasztószalaggal, hogy ne vágjon, lehet kapni különböző színes mintás ragasztószalagot is, érdemes olyat választani. Ha egy tűvel szúrsz egy-egy lukat a műanyag két oldalán, egy cérna segítségével akasztót is készíthetsz neki. Ugyanezzel a módszerrel kisebb flakonból asztali tolltartót is csinálhatsz.

Akinek kapszulás kávéfőzője van, és naponta többször használja, annak biztosan ismerős a probléma, hogy miután kidobtuk a szemetesbe a használt kapszulát, kifolyik belőle a maradék víz, ha pedig egy kicsi lyuk is van a szemeteszacskón, akkor minden csupa ragadós, kávés víz lesz a szemetes alján és a konyhában. Ezt könnyen megelőzheted, ha egy levágott szájú műanyag flakonban gyűjtöd a használt kapszulákat. Nem is beszélve arról, hogy van, amelyik újrahasznosítható is a kapszulák közül.

Praktikus ötletek

Vannak azok a kerti locsolók a parkokban, amik szétszórják a vizet egy adott területen. Nem csak locsoláshoz jó, a gyerekek játszani is szeretnek vele. Te is vehetsz ilyet drága pénzért, de akár készíthetsz is, ha a kerti csapra vagy slagra rátekersz egy olyan (kisméretű) műanyag flakont, aminek az aljára lyukakat szurkáltál

Mindenkinek van egy olyan szatyra, ami tele van még több szatyorral. Ennél praktikusabb megoldás, ha egy műanyag flakonban tartod őket, amit fellógatsz. Vágd le a flakon alját, szúrj rá két lyukat és lógasd fel valahova. Fentről belerakhatod a zacsikat, lentről a szájánál pedig egyénként kihúzhatod, amikor szükséged van egyre. Szuper zacskóadagoló.

Bajban vagy, hogy hova rakd az autóban (a vizes) esernyődet? Készíthet esernyőtartót is flakonból. Vágd le a szájas részt, 2 lyuk segítségével fűzz bele egy fonalat és akaszd fel valamelyik fejtartóra. Kész is van.
Kint limonádéztok a kertben, de a bogarak mindig beleszállnak az édes italba? Ha egy-egy levágott szájú palackkal letakarod a poharakat, akkor ez nem fog tudni megtörténni.

Vészmegoldások

A hétvégi házban nincs teljes felszerelés és hiányzik például az edényszárító? Egy nagyméretű műanyag flakonból máris készíthetsz egyet, csak fektesd le és vágj réseket az oldalára, ide tudod betenni a tányérokat, hogy tudjanak állva száradni.

Teát innál, ami nem filteres, de nincsen szűrőd? Vágd le egy kisméretű flakon száját, a kupakot hagyd rajta, fúrj rá lyukakat egy tűvel, állítsd bele egy csészébe, szórd bele a teafüvet és már öntheted is rá a forró vizet. Pár perc múlva csak egy mozdulattal ki kell venned a csészéből a műanyagot a teafűvel és ihatod is a teát.

Otthon hagytad a papucsod? Taposs össze egy flakont, így egy műanyag talpat kapsz, a címkét pedig, ami keresztezi, használhatod pántként. Nem túl kényelmes, de például, ahhoz, hogy lezuhanyozz vele egy nyilvános zuhanyzóban, ahol nem szeretnél mezítláb, simán megteszi.

EZEKET A MŰANYAG ESZKÖZÖKET TILTHATJÁK BE - ITT A LISTA!>>> 

ÚJRAHASZNOSÍTHATÓ GYÜMÖLCSÖS ÉS ZÖLDSÉGES ZACSKÓKAT VEZET BE SPAR>>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss