hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így hasznosítsd a maradék tojásfehérjét és –sárgáját

default user icon
MME
Sok recepthez a szétválasztott tojásnak csak a sárgájára vagy csak a fehérjére van szükség. De mit tegyünk a megmaradt résszel? Semmiképp se dobjuk ki, inkább használjuk fel citromkrémben, tiramisuban, vagy éppen tojáslikőrben!

A már szétválasztott fehérje és sárgája a hűtőben 3 napig is friss marad. Ennél már csak akkor lesz tartósabb, ha lefagyasztjuk, hiszen így akár 10 hónapig is megőrzi a szavatosságát. A kiolvasztott sárgájákat és fehérjét viszont már csak olyan receptekhez használjuk, amelyekben alaposan fel kell ezeket hevíteni (tehát nyersen ne fogyasszuk). Ha a frissen félretett tojásrészekről van szó, akkor nagyon könnyű a dolgunk, hiszen rengeteg kényeztető édesség elkészítésére apropót adnak!

Finomságok fehérjéből

A hollandi mártás és a tojáslikőr készítésekor is sok tojásfehérje marad: fagyasztva felhasználható például levesek vagy mártások, alapok derítéséhez.

A megmaradt fehérje felhasználásának legegyszerűbb módja, ha habcsókot sütünk belőle. Ez nem csak finom, de biztos, hogy minden hozzávalója megtalálható a konyhában. Még egyszerűbb, ha a maradék fehérjét a reggeli rántottához keverjük hozzá. De természetesen vannak izgalmasabb megoldások is, amelyekhez érdemes a nemzetek konyhájából ihletet meríteni.

Mi legyen a sárgájával?

A tojásfehérje habbal készülő sütemények és desszertek után gyakran marad meg a tojássárgája, amit vétek lenne a kukába dobni. A fehérjéhez hasonlóan az omlettbe is mindig elfér néhány plusz sárgája, de a nagyobb mennyiséget is egyszerű felhasználni. Ezekkel az ötletekkel még kevesebbet kell gondolkodni azon, hogy mire!

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss