A már szétválasztott fehérje és sárgája a hűtőben 3 napig is friss marad. Ennél már csak akkor lesz tartósabb, ha lefagyasztjuk, hiszen így akár 10 hónapig is megőrzi a szavatosságát. A kiolvasztott sárgájákat és fehérjét viszont már csak olyan receptekhez használjuk, amelyekben alaposan fel kell ezeket hevíteni (tehát nyersen ne fogyasszuk). Ha a frissen félretett tojásrészekről van szó, akkor nagyon könnyű a dolgunk, hiszen rengeteg kényeztető édesség elkészítésére apropót adnak!
Finomságok fehérjéből
A hollandi mártás és a tojáslikőr készítésekor is sok tojásfehérje marad: fagyasztva felhasználható például levesek vagy mártások, alapok derítéséhez.
A megmaradt fehérje felhasználásának legegyszerűbb módja, ha habcsókot sütünk belőle. Ez nemcsak finom, de biztos, hogy minden hozzávalója megtalálható a konyhában. Még egyszerűbb, ha a maradék fehérjét a reggeli rántottához keverjük hozzá. De természetesen vannak izgalmasabb megoldások is, amelyekhez érdemes a nemzetek konyhájából ihletet meríteni.
- Amarettini
- Angel cake – az amerikai angyaltortához 10 tojásfehérje szükséges
- Financier – francia, mandulás teasütemény
- Macaron – a franciák kedvenc habkönnyű desszertje
- Pavlova – híres habcsóktorta friss gyümölcsökkel
- Fahéjas csillag – a németek egyik kedvence
Mi legyen a sárgájával?
A tojásfehérjehabbal készülő sütemények és desszertek után gyakran marad meg a tojássárgája, amit vétek lenne a kukába dobni. A fehérjéhez hasonlóan az omlettben is mindig elfér néhány plusz sárgája, amit egyszerűen keverjünk hozzá a tojásos reggelihez.
Borítókép: Shutterstock