Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Életveszélyes lehet a páraelszívó télen, ha nem megfelelően használjuk

default user icon
MME
Ebben a hideg, nyirkos időben, a penészgomba elszaporodása megannyi bosszúságot és komoly egészségügyi panaszokat okozhat az otthonunkban, amire a legjobb megoldás a megfelelő páraelszívó. De fűtési szezonban a használata életveszélyes is lehet. Mutatjuk mire kell figyelni!

1. Megfelelő szellőztetés

Talán kevesen tudják, de a konyhai szagelszívók üzemidejük alatt levegőt szívnak el a lakásból, ha pedig nincs megfelelő levegőmennyiség, könnyen megtörténhet, hogy a füst és az égéstermékkel keveredett levegő, azaz szén-monoxid visszaáramlik az otthonunkba. Ezért a téli időszakban folyamatosan biztosítanunk kell a rendszeres szellőztetést.


2. Legyen külön helyiségben

A kockázatot fokozza, ha a kazán túl közel van a páraelszívóhoz. A nyílt égésterű kazánok és a szagelszívók esetében meg kell akadályozni, hogy a fűtési időszakban egy időben működjenek, ezt pedig a legegyszerűbben reléösszekötéssel lehet megvalósítani, ami megszakítja az elszívó tápfeszültségét.

3. A távolság elengedhetetlen

Különösen körültekintőnek kell lennünk akkor is, ha gázkészülék vagy zárt égésterű kályha vagy kandalló mellett használjuk a páraelszívót, ugyanis ebben az esetben alattomosan visszaáramlik a szén-monoxid a helyiség levegőjébe.

4. Helyezzünk fel riasztót

Nem tudjuk elégszer hangsúlyozni a szén-monoxid-mérő fontosságát. A CO a falakon, a réseken is átjut, ezért érdemes az érzékelőt magasabb felületre szerelni, az ablak és az ajtó felső oldalától felfelé, de még a mennyezet alatt 15 cm-rel, hogy még azelőtt érzékelje a gáz jelenlétét, hogy mi már belélegeztük. Arra is figyeljünk, hogy mindig megbízható, garanciális, új-generációs szén-monoxid-érzékelőt vásároljunk.

5. Folyamatos karbantartás

A konyhai szagelszívó, amint eltömődik, nem fog megfelelően szívni és funkcionalitása lecsökken. A szellőzőrendszer elemeinek meghibásodásán túl a penész és a gombák melegágyává teszi a rendszert, ami súlyos egészségkárosító hatással bír. Ezért 2-3 havonta érdemes egy nagyobb takarítást, esetleg szűrőcserét megejteni.


6. Szakszerű ellenőrzés

Rendszeres időközönként vizsgáltassuk meg a készüléket és gondoskodjunk arról, hogy a kéményseprők az éves ellenőrzést is elvégezzék, a feltárt hiányosságokat megszüntessék. A szakemberek ugyanis már nem csak a kéményeket ellenőrzik, hanem a páraelszívó berendezéseket is.

(Forrás: Fanny magazin, borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss