Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így használd helyesen a zselatint - 4+2 hasznos tipp

default user icon
MME
Bizonyos édességeknél és süteményeknél zselatinra van szükség a megfelelő állag eléréséhez. A közhiedelemmel ellentétben ennek a szilárdítószernek egyáltalán nem nehéz a használata.

A zselatin különösen alkalmas desszert-, sütemény- és tortakrémek, valamint gyümölcskocsonyák és aszpikok készítéséhez. Használatának módja attól függ, hogy hideg vagy meleg alapanyagot kívánsz-e szilárdítani. Lépésről lépésre elmagyarázzuk, mit kell tenned a zselatinporral és a lapzselatinnal.

1. Puhítsd meg áztatással!

Az őrölt zselatint kevés vízben hagyd megduzzadni. Az alapszabály szerint 1 tasak zselatinporhoz keverj 6 ek hideg vizet, majd hagyd állni kb. 5 percig. Ezután tovább dolgozhatsz vele.

A zselatinlapokat egyenként helyezd hideg áztatóvízbe, hogy ne ragadjanak össze. A lapzselatin 5-10 perc alatt duzzad, illetve puhul meg. Ezután kézzel finoman nyomkodd ki.

2. Oldd fel!

A megduzzadt zselatinport és a kinyomkodott zselatinlapokat egyaránt fel kell oldani. A feloldás mikéntje a szilárdítandó folyadék vagy híg massza hőmérsékletétől függ.

3. Így dolgozd hideg masszába

Hideg masszákhoz, pl. tortakrémhez a kinyomkodott lapzselatint tedd kis edénybe, és nagyon gyenge
tűzön kevergesd a teljes feloldódásig. Vigyázat: Erős tűzön a zselatin elveszíti kocsonyásító képességét!
Hőkiegyenlítéssel megakadályozhatod, hogy a kocsonyásítandó massza csomós legyen a zselatin
hozzáadásakor. Ehhez előbb adj 1-2 ek hideg krémet a kissé lehűlt, folyékony zselatinhoz, majd gondosan
keverd össze. Vegyítsd a keveréket a többi krémbe, és tedd a hűtőbe, amíg dermedni kezd. Ekkor
tejszínhabot forgathatsz bele. Végül a zselatinos krémet tortalapra kenheted tölteléknek vagy desszertnek
tálkákba, kelyhekbe töltheted. Pihentesd a hűtőben egy éjszakát vagy legalább 4-6 órát, amíg teljesen
megdermed.

4. Így dolgozd meleg masszába

A megduzzadt, kinyomkodott zselatint közvetlenül a meleg, de nem forrásban levő folyadékhoz vagy híg
masszához adhatod. Addig kevergesd, amíg teljesen feloldódik.

extra tippek

-  Friss ananászt, papaját, kivit vagy fügét tartalmazó ételekhez ne használj zselatint! Ezek a gyümölcsök
olyan enzimet tartalmaznak, amely gátolja a kocsonyásodást.
- A zselatin hozzáadása után a folyadéknak nem szabad forrnia, máskülönben a zselatin elveszíti a
kocsonyásító képességét.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss