Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így használd fel a sertéshúst - tippek az oldalastól a lapockáig!

A sertéshús, bár időről-időre igyekeznek rossz hírét kelteni, egyáltalán nem egészségtelen, sőt: alapvető ásványianyag, zsír-, fehérje- és vitaminforrásunk, a sovány sertéshús pedig az egészségtudatos táplálkozásba is tökéletesen beleillik, mivel zsír és koleszterin tartalma egyaránt alacsony. Nézzük, melyik részéből mit készíthetünk - tuti recepteket a piros linkekre kattintva találtok!

1. Fejhús

A fejhús az egyik legfontosabb alapanyaga a kocsonyának és a disznósajtnak. A kocsonya készítéséhez a fejen, és a fülön kívül jól jöhet a köröm, de csülök és malacfarka is kerülhet bele, ha valaki kifejezetten a cupákos részekért kedveli ezt az ételt. A kocsonya készítése pedig semmi másról nem szól, mint egy húsleveshez hasonló levesbe hő hatására hagyni, hogy kioldódjanak a bőrben, csontban lévő zselírozó anyagok (zselatin) és a levest annyira elfőzni/redukálni, hogy a zselatin képes legyen megkötni a folyadékot.

2. Oldalas

Az oldalast a zsírban gazdagabb húsfélék közé sorolható, ugyanakkor rendkívül változatosan elkészíthető: fogyaszthatjuk egyben sütve, főzelékek feltétjeként, vagy zöldségekkel párolva is. A fokhagymás oldalas a téli időszak egyik legnépszerűbb étele, az amerikai stílusú  mézes-mázasat pedig így készítheted el:

Hozzávalók:

  • 1 kg oldalas
  • 10 szem egész fekete bors
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 3 dl ketchup
  • 0,8 dl méz
  • 1 ek édes csiliszósz
  • olaj
  • őrölt bors

Elkészítés:

1. Az oldalast feldaraboljuk egy nagy fazékban feltesszük főni az egész borssal, kevés sóval, a megpucolt hagymával, 2 gerezd fokhagymával. Kb 1-1,5 óra alatt puhára főzzük, majd kiszedjük és hagyjuk hűlni.

2. Míg hűl az oldalas elkészítjük a mázat. Egy tálban összekeverjük a ketchupot, a mézet és az édes csiliszószt és belenyomunk 2 gerezd fokhagymát.

3. Az oldalast egy vékonyan kiolajazott tepsibe tesszük, sózzuk, borsozzuk, majd minden oldalról megkenjük a mázzal. 200 fokra előmelegített sütőben (ha van grill fokozatunk, akkor azon), elkezdjük sütni. Sütés közben megfordítjuk. Kb. 20 perc alatt megpirul szépen mind a két oldala. A mázas oldalast krumplipürével tálalhatjuk.

3. Csülök

A sertés mellső lábait hívjuk első csülöknek, míg a hátsó lábaknál a comb alatt helyezkedik el a hátsó csülök. A csülök népszerű fogás egyben sütve, ilyen például a magyar konyha egyik tradicionális étele, a csülök Pékné módra. Főzve, párolva is fogyasztható, leginkább savanyúsággal, de pörköltet is készítenek belőle. Füstölve is szívesen fogyasztjuk, főleg húsvétkor, de egy jó bableves is elképzelhetetlen nélküle.

4. Dagadó

A dagadó a sertés hasaalja, amelyet általában megtöltve sütnek meg,  ám ez a szaftos húsféleség a töltött káposztába is kiváló, sőt: darálva fasírtnak is príma!

5. Hosszú- és rövidkaraj

A sertés egyik legsoványabb – és a szűzpecsenyével együtt –, egyik legértékesebb része. Igen sokrétűen elkészíthető, hiszen süthetjük egyben, szeletben, göngyölve és ne felejtsük el, hogy az egyik legkedveltebb nemzeti eledelünk, a rántott hús alapanyaga. Húsimádóknak ajánljuk a következő receptet, amiben az alapot a karaj szolgáltatja, a feltét főtt-füstölt karaj, vékonyra szelve, valamint szemérmetlenül sok sajt és tejföl. Íme a tepsis karaj receptje:

Hozzávalók:

  • 4 szelet sertéskaraj kiklopfolva, lesózva
  • 10 dkg főtt-füstölt csemegekaraj
  • 20 dkg edami sajt lereszelve
  • 1 kis pohár tejföl
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

6. Tarja

A grillezések legnépszerűbb kelléke a sertéstarja, ami nagyon finom, kissé szaftos húsféle. Előnye, hogy a benne található vékony zsírrétegnek köszönhetően nem szárad ki sütés közben, változatos módon pácolható, így igazán zamatos végeredményt kaphatunk! Tarjából készül másik hagyományos magyar ételünk, a cigánypecsenye is.

7. Lapocka és comb

A lapocka a sertés első combja, ez szintén egy rendkívül változatos módon felhasználható húsféle: lehet sütni, párolni, kiváló pörkölt alapanyag, de készíthető belőle fasírt és kolbászhúsnak is használják, de ebből készül a legfinomabb, konfitált húsétel is a pulled pork.

A comb szintén a sertés egyik legsokoldalúbban felhasználható része, egyben sütve vagy apróhúsként is ízletes ételek alapanyaga. A sertéscomb egyik legértékesebb része az ún. dió, ebből készül például a legfinomabb brassói aprópecsenye, amelyet így készíthettek el szakszerűen:

Még több isteni fogás sertéshúsból itt >>> 


Bővebb információ a Sertés kampányról az Agrármarketing Centrum weboldalán  és Facebook-oldalán található.

Ezek is érdekelhetnek

Friss