Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így használd fel a fehér és vörös húsokat - Széll Tamás tippjei

Mi a különbség a fehér és a vörös húsok között? Hogyan bontsunk szét egy egész csirkét? Hol található a sertésben a dagadó? A Széll Tamás tippjein alapuló hús-kisokosunk többek között ezekre a kérdésekre is választ ad.

A fehér húsokról (például csirke, pulyka, nyúl) és a vörös húsokról (például sertés, marha, birka) egyaránt elmondhatjuk, hogy megfelelő mennyiségben és minőségben fogyasztva kiemelkedő szerepet töltenek be a táplálkozásunkban. Rendkívül jó minőségű, úgynevezett teljes értékű fehérjeforrások, mivel megtalálható bennük az összes esszenciális aminosav. Ezeket szervezetünk nem tudja előállítani, így csak táplálék útján juthatunk hozzájuk.

Fehér húsok

A fehér húsok több mint 20 g fehérjét tartalmaznak, miközben energiatartalmuk mérsékelt. Zsírtartalom szempontjából szintén nagyon előnyösek, húsuk kimondottan zsírszegény. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hús zsírsavösszetétele az állatok takarmányozásának függvénye is. Általánosságban elmondható, hogy a fehér húsok finomabb rostozatuk és lazább szerkezetük miatt rövidebb idő alatt elkészíthetők.

Egész csirke bontása

A legnépszerűbb fehér hús kétségkívül a csirke, ami számos módon és technikával szétbontható. Most mutatjuk, mit javasol a Lidl séfje, Széll Tamás, akivel megtanulhatjuk a csirkebontás csínját-bínját!

A lépések:

1. Ízületek átmozgatása
2. Szárny eltávolítása
3. Comb eltávolítása
4. Csirkemell bontása supreme technikával
5. Csirkefarhát bontása

Vörös húsok

A vörös húsokra jellemző, hogy kissé alacsonyabb fehérjetartalommal (16-20 g) és magasabb zsírtartalommal, ebből adódóan pedig magasabb energiatartalommal rendelkeznek. Azonban az egyes fajok és húsrészek között jelentős eltérések vannak e tekintetben. Vitaminok és ásványi anyagok vonatkozásában a vörös húsokról megállapítható, hogy még több vas, B6-, B12-vitamin, valamint cink, szelén és kalcium található bennük. Rostozatuk durvább, tömörebb, zsírral átszőtt ezért esetükben jellemzően hosszabb elkészítési idővel érdemes kalkulálni.

A sertéshús részei

A vörös húsok közül a leggyakrabban talán a sertéshez nyúlunk, de hol található benne pontosan a tarja és a dagadó? Mutatjuk!

Tarja

A tarja a sertés nyaki része. Ez a legfinomabb húsrész a grillezéshez és frissensültnek is, mert magas zsírtartalma miatt gyorsan szaftosra sül, és a tarja flekkenként is fogyasztható.

Karaj

A karaj a leggyakrabban használt húsfajta. Általában a darált húsok és a rántott húsok alapanyaga, frissen sütve és párolva is fogyaszthatjuk. Csontjából finom leves, úgynevezett orjaleves készül.

Comb

A sertéscomb rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag: párolhatjuk, süthetjük, ránthatjuk, emellett készíthetünk belőle pörköltet, vagy le is darálhatjuk.

Oldalas

A hússal fedett bordákat nevezzük oldalasnak. A leggyakrabban füstölve vagy sütve használják, azonban töltve vagy párolva is elkészíthető.

Köröm

Sokan el sem tudják képzelni a kocsonyát köröm és láb nélkül, amiket füstölve is fogyaszthatunk.

Dagadó

A dagadó (hasaalja) a sertés zsírban gazdag hasfala, ebből kolbászok, tokányok, pörköltek és gulyások készülnek. Emellett a dagadó a töltött sertéshús jellegzetes alapja, de némely helyen egyben is szokás sütni.

Lapocka

A fasírtok, vagdaltak, pörköltek, sonkák alapja a lapocka, a sertés első combja. A tokaszalonnát főzve és abálva is fogyasztjuk, illetve finom tepertő készíthető belőle.

Bőrös császár

A sertésgerinc és a -hasaalja közötti oldalbordákon található egyik legértékesebb húsrész. Egyenletesen csíkozott, arányos hús- és zsírarányának köszönhetően a legkedveltebb húsos szalonna alapanyag. Lassan sütve, konfitálva, párolva, a bőrt ropogósra pirítva az egyik legfinomabb sülthúsunk

Fej

A fej abálva és sütve egyaránt igazi ínyencfalat, illetve hurkába vagy kocsonyába is kerülhet. A fülből és az orrból általában disznósajt vagy kocsonya készül, a farok pedig főzve és pörköltben is nagyszerű.

Csülök

A csülök a sertés lába és combja közötti rész, és az egyik legnépszerűbb sertéshús hazánkban. Pörköltekhez vagy kemencés ételekhez is tökéletes választás, de kocsonyába is tehetjük, továbbá egyben sütve szintén nagyszerű fogás. Széll Tamás segítségével pedig isteni pástétomot is készíthetünk belőle.

A Lidl üzleteiben mostantól még könnyebben tájékozódhatunk arról, pontosan milyen húsok közül válogathatunk. Az ártáblákon és a szórólapban, a húsok melletti logó segítségével ugyanis egyszerűbben és gyorsabban azonosíthatjuk az alapanyagot, vagyis azt, hogy a kiválasztott hús az állat melyik részéből származik. A Lidl Húskalauzzal pedig még többet tudhatsz meg a helyes felhasználásáról!

Ezek is érdekelhetnek

Friss