Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így használd a mogyoróvajat sütikhez!

A mogyoróvaj rendkívül megosztó dolog. Míg az amerikaiak és a hollandok egy emberként rajonganak érte, addig nálunk elég szórványosan lelhetők csak fel az igazi mogyoróvaj rajongók.

Holott a mogyoróvaj remek alapanyag, nem csak toast kenyérre kenhető, hanem süteményekhez is adható, ahol rögvest életre kel és megszeretteti magát.

Kétféle mogyoróvajat találsz

A mogyoróvajból általában kétfélével találkozni a boltokban: a krémes és a ropogós változattal. A krémes mogyoróvaj homogén massza, míg a ropogóst apró mogyoródarabok teszik még izgalmasabbá. Az enyhén sós krém tökéletes helyre lelhet jó néhány süteményben.

Erre használd!

A mogyoróvajat tehetjük a tésztára vagy éppenséggel a tésztába. Az enyhén sós mogyorókrémmel készíthetünk különféle omlós tésztákat, kekszeket, nincs más dolgunk, csak a jól bevált receptjeink zsiradékmennyiségéből kell egy részt mogyoróvajra kiváltani. Hogy pontosan mennyit, az attól függ, hogy milyen intenzitású tésztára vágyunk, egyértelműen mogyoróvajas kekszet szeretnénk, vagy csak afféle fűszerként használjuk a mogyoróvajat.

Mogyoróvajas töltelék

A mogyoróvaj tölteléknek is kitűnő, zsírtartalma miatt jól kenhető és egyszerűen fűszerezhető. A mogyoróvajat gyakran házasítják tejcsokoládéval, fehér csokoládéval, juharsziruppal, kerülhetnek bele különféle aszalt gyümölcsök, mint például a mazsola, az aszalt sárgabarack, aszalt szilva avagy épp szárított füge. Fűszere lehet szinte bármely édes süteménynek, de önmagában is elég karakteres, nem igényli feltétlen a további fűszerezést. Omlós tésztákba, kelt tésztákba vagy épp kevert tésztákba is könnyedén belekomponálható a mogyoróvajjal készített krém.

Tedd cookie-ba!

Nagyon kellemes csemege a mogyoróvajas fehér csokoládéban gazdag cookie, de a brownie-nkat is felturbózhatjuk néhány csík, a még folyós masszába csorgatott mogyoróvajjal, a bolti kekszek édességét is jól ellenpontozhatjuk egy vékony réteg enyhén sós krémmel.

+ 1 tipp:

A mogyoróvaj a pogácsa, sós aprósütemény vonalon is izgalmas újdonságokat tartogat. Érdemes a töpörtyűs pogácsát töpörtyűkrém helyett mogyoróvajjal elkészíteni.

Ezek is érdekelhetnek

Friss