Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így spórolhatsz a rezsin: válassz okosan konyhai gépeket!

default user icon
MME
A konyhai költségek csökkentésére számtalan apró trükköt, praktikus tanácsot hallottunk, olvastunk az elmúlt időszakban. Ezekkel is komoly összeget spórolhatunk, de érdemes megnézi azt is, hogy mi a helyzet a háztartási gépekkel.

Sajnos elég sok háztartásban régi, sokat fogyasztó gépek működnek a mai napig, amiket jó lenne modern, energiahatékony eszközökre cserélni. A csere persze nagyobb beruházás, de hosszú távon nagyon sok pénzt és időt takarítunk meg, ha búcsút monduk az energiafaló mosogatógépnek, hűtőszekrénynek vagy éppen sütőnek.

A Pénztenctrum az Euronics szakértőivel összegyűjtötte azokat a tudnivalókat, amelyek segítenek a fenntartható konyha kialakításában és a gépek optimális használatában.

Mosogatás energiatakarékosan, géppel

Szerencsére már egyre kevésbé tartja magát az a tévhit, hogy a mosogatógép több vizet fogyaszt, mint a kézi mosogatás. Az igazság az, hogy egy átlagos, 12 terítékes, telepakolt mosogatógép 13 liter víz felhasználásával mosogat el, míg ugyanennek az edénymennyiségnek a kézzel való mosogatásához 13 liter víz szükséges. (Egyetlen tárgy megtisztítására folyóvizes mosogatás esetén átlagosan 1,185 liter vizet használunk fel!)

Persze nem mindegy, hogy milyen programot választunk: a legtöbbször bőven elegendő, ha rövidebb, kisebb hőfokon mosogató programot indítunk. Érdemes a szárító funkciót is kikapcsolni, és a program lejárta előtt 5 perccel kinyitni az ajtót. A forró edények a levegőn maguktól is megszáradnak, a módszerrel pedig akár 15-50 százalékkal is csökkenthető a felhasznált energiamennyiség.

A hűtő igazi energiafaló lehet

A hűtőszekrény kiválasztásánál különösen fontos, hogy tanulmányozzuk az energiacímékeket: „Energiafelhasználás szempontjából az »A« jelzésű hűtőgép a legtakarékosabb, míg a »G« fogyasztja a legtöbb energiát. Érdemes olyan eszközt vásárolnunk, amely frissentartó rekesszel vagy ahhoz hasonló funkcióval is rendelkezik – ezek hosszabb ideig tartják frissen az élelmiszereket, így hosszú távon anyagi megtérülést jelent és hozzájárul az élelmiszer pazarlás csökkentéséhez is – javasolja Flugyik Zsolt, az Euronics szakértője.

A jó hűtőgép azonban nem elég, ha igazán energiatudatosak szeretnénk lenni. Figyelni kell arra, hogy milyen rendszert alakítunk ki az élelmiszerek elhelyezésére, hiszen a hűtőben nem egyenletes a hőmérséklet és a különböző ételeknek más az optimális tárolási hőmérséklete. A hűtő belsejében felülről lefelé haladva csökken a hőmérséklet, ezért az enyhébb hűtést igénylő élelmiszereket tegyük az alsóbb polcokra. Emellett a hús, a hal és egyéb, esetlegesen levet eresztő élelmiszerek kapjanak legalul helyet, hogy ne csöpögjenek rá a többi ételre. A tejtermékek kerülhetnek középtájra, míg a zöldségek és gyümölcsök ideális helye a magasabb páratartalmat biztosító rekeszekben van, ami megóvja ezeket az esetleges kiszáradástól. E két élelmiszertípust tartsuk lehetőség szerint külön-külön tárolóban, mivel a gyümölcsöknek alacsonyabb páratartalomra van szükségük, mint a zöldségeknek.

Sose pakoljuk színültig a rendelkezésre álló helyet, mert ha nincs szabad tér az egyes termékek között, akkor akadályozzuk a levegő áramlását, ami negatívan befolyásolhatja a hűtőben lévő hőmérsékletet, hiszen nem mindenhova jut el a hideg, ez pedig ételeink gyorsabb romolásához vezethet.

Gondoljuk át a tűzhelyválasztást

Egy új tűzhely kiválasztásánál nemcsak a különböző technológiák előnyeire és hátrányaira kell figyelnünk, hanem az otthonunk adottságaira is. Bár az indukciós készülékek energiafogyasztása alacsonyabb mint a gáztűzhelyeké vagy a kerámialapos társaiké, előfordulhat, hogy a lakásunkban az áramellátottság nem elegendő a működtetésükhöz, így teljesítménybővítésre lenne szükség, ami komoly beruházás.

Bármelyik megoldást használjuk, mindig érdemes fedőt tenni az edényre – így gyorsítva a kívánt hőfok elérését és megtartását a minél kevesebb energia felhasználásával, a forráspont elérése után pedig alacsonyabb fokozatra állítani a tűzhelyet.

A sütő bekapcsolása előtt mindig ellenőrizzük, hogy teljesen kipakoltuk-e: ne maradjon benne olyan rács vagy tepsi, amit nem használunk és mindig tartsuk tisztán a belsejét, hogy minél jobban visszaverje a hőt, így segítve ételünk mielőbbi elkészültét.

Apró trükk, de sokat jelenthet hosszabb távon, ha az étel elkészülte előtt 5-10 perccel hamarabb kikapcsoljuk a sütőt és hagyjuk, hogy az utóhőben készre süljön – így már nem használunk gázt vagy áramot a folyamat végén.

Ajánljuk még:


 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss