Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így hámozzuk meg és daraboljuk fel az őszibarackot - lépésről lépésre

default user icon
MME
Nem szeretjük, mert macerás, ragacsos lesz a kezünk, pedig ha ismerjük a trükköt, gyorsan és szépen meg lehet hámozni az őszibarackot és könnyedén eltávolíthatjuk a magot is. Mutatjuk, hogyan!

Az őszibarack héja biztonsággal fogyasztható. A lédús, friss barackot kézből enni igazi élvezet, így legtöbbször nem is bajlódunk a hámozással: elég, ha alaposan megmossuk fogyasztás előtt. Ha viszont pépesítjük, gyerekeknek adjuk vagy befőttet készítünk, jobb, ha megszabadulunk a héjától.

1. lépés: áztatás

Helyezzük az illatos, érett őszibarackot forrásban lévő vízbe 10-20 másodpercre, vagy amíg a héja fel nem hasad.

2. lépés: hűtés

Szűrőkanállal vegyük ki a barackokat, majd tegyük azonnal jeges fürdőbe, hogy az őszibarack lehűljön.

3. lépés: hámozás

Kis vágókéssel, vagy akár két ujjal megfogva is könnyen lejön a barack héja. Ha néhány helyen hozzátapad a húshoz, tegyük vissza a gyümölcsöt a forró vízbe néhány másodpercre.

Ez a módszer (a blansírozás) más csonthéjas gyümölcsök, például a szilva, a nektarin vagy a sárgabarack hámozását is megkönnyíti.

HOGYAN MAGOZZUK KI AZ ŐSZIBARACKOT?

1. lépés:

Vágjuk félbe az őszibarackot a bemélyedés vonalát követve!

2. lépés:

Csavarjuk el a két részét ellentétes irányba! Egy éles késsel lazítsuk meg a húst a mag körül majd egyszerűen vegyük ki.

3. lépés:

Ha nem fogyasztjuk el azonnal a barackot, locsoljuk meg citromlével, hogy elkerüljük az elszíneződést.

A cobbler könnyedén elkészítő és jól variálható sütemény. Ha még nem kóstoltad, itt az idő, hogy elkészíts egy igazi nyárbúcsúztató finomságot és kipróbáld a hámozást és a magozást.

ŐSZIBARACKOS COBBLER

Hozzávalók: (1 bögre = 2 dl)

  • 6-8 nagyobb, érett őszibarack
  • 2 és 1/2 ek kukoricakeményítő
  • 1 és 3/4 bögre cukor
  • 1 kk vaj

A tésztához:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 2 db tojás
  • 1/4 bögre vaj

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. Az őszibarackot meghámozzuk, cikkekre vágjuk, elkeverjük a kukoricakeményítővel és cukorral. Egy közepes sütőedényt kikenünk a vajjal és szétterítjük benne a barackot.
  3. A tésztához egy tálban habosra keverjük a lisztet, a cukrot és a sütőport. Hozzákeverjük a tojások sárgáját és az olvasztott vajat. Végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.
  4. A masszát rákenjük az őszibarackra. Kb. 45 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul. Önmagában is nagyon finom, de vaníliafagyival is tálalhatjuk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek