Az őszibarack héja biztonsággal fogyasztható. A lédús, friss barackot kézből enni igazi élvezet, így legtöbbször nem is bajlódunk a hámozással: elég, ha alaposan megmossuk fogyasztás előtt. Ha viszont pépesítjük, gyerekeknek adjuk vagy befőttet készítünk, jobb, ha megszabadulunk a héjától.
1. lépés: áztatás
Helyezzük az illatos, érett őszibarackot forrásban lévő vízbe 10-20 másodpercre, vagy amíg a héja fel nem hasad.
2. lépés: hűtés
Szűrőkanállal vegyük ki a barackokat, majd tegyük azonnal jeges fürdőbe, hogy az őszibarack lehűljön.
3. lépés: hámozás
Kis vágókéssel, vagy akár két ujjal megfogva is könnyen lejön a barack héja. Ha néhány helyen hozzátapad a húshoz, tegyük vissza a gyümölcsöt a forró vízbe néhány másodpercre.
Ez a módszer (a blansírozás) más csonthéjas gyümölcsök, például a szilva, a nektarin vagy a sárgabarack hámozását is megkönnyíti.
HOGYAN MAGOZZUK KI AZ ŐSZIBARACKOT?
1. lépés:
Vágjuk félbe az őszibarackot a bemélyedés vonalát követve!
2. lépés:
Csavarjuk el a két részét ellentétes irányba! Egy éles késsel lazítsuk meg a húst a mag körül majd egyszerűen vegyük ki.
3. lépés:
Ha nem fogyasztjuk el azonnal a barackot, locsoljuk meg citromlével, hogy elkerüljük az elszíneződést.
A cobbler könnyedén elkészítő és jól variálható sütemény. Ha még nem kóstoltad, itt az idő, hogy elkészíts egy igazi nyárbúcsúztató finomságot és kipróbáld a hámozást és a magozást.
ŐSZIBARACKOS COBBLER
Hozzávalók: (1 bögre = 2 dl)
- 6-8 nagyobb, érett őszibarack
- 2 és 1/2 ek kukoricakeményítő
- 1 és 3/4 bögre cukor
- 1 kk vaj
A tésztához:
- 1 bögre liszt
- 1 bögre cukor
- 1 tk sütőpor
- 2 db tojás
- 1/4 bögre vaj
Elkészítés:
- A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
- Az őszibarackot meghámozzuk, cikkekre vágjuk, elkeverjük a kukoricakeményítővel és cukorral. Egy közepes sütőedényt kikenünk a vajjal és szétterítjük benne a barackot.
- A tésztához egy tálban habosra keverjük a lisztet, a cukrot és a sütőport. Hozzákeverjük a tojások sárgáját és az olvasztott vajat. Végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.
- A masszát rákenjük az őszibarackra. Kb. 45 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul. Önmagában is nagyon finom, de vaníliafagyival is tálalhatjuk.
Ajánljuk még: