Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így főzz tökéletes kávét kotyogóban!

Olaszországban szinte minden háztartásban használnak kotyogót, és hazánkban is a legtöbben ebben készítik a reggeli feketét. Ismerd meg a mai napig legnépszerűbb kávéfőző történetét és használatának fortélyait!

A kotyogót Alfonso Bialetti (1888–1970) olasz mérnök találta fel, aki 1933-ban fejezte be a korabeli mosógépek működési elvén alapuló Moka Express tervezését. A cége által alumíniumból gyártott olcsó készülék elvitte az olasz otthonokba a gyors kávét, és a Moka Express Itália vezető kávéfőzőgyártói közé emelte a vállalkozást.

A kotyogós kávéfőző története

A világháború után Renato Bialetti sikeres marketingstratégiával világszerte elterjesztette az apja mokkafőzőjét, amelyből az idők folyamán több mint 200 millió darabot gyártottak. Ezzel a kotyogó Guinness-rekordtartó, ráadásul ez a legtöbbet másolt kávéfőző!

Az eredeti Bialettit a Moka Express Made in Italy felirat mellett a bajszos emberkét ábrázoló rajzolt logó különbözteti meg az utángyártottaktól: a Paul Campani által 1953-ban tervezett mókás figura felemeli a jobb mutatóujját, mintha éppen egy kávét rendelne.

A klasszikus nyolcszögletű, art deco stílusú kotyogó anyaga a kezdetektől fogva 99 százalékos vegytiszta élelmiszer-ipari alumíniumöntvény, a fogantyúja pedig bakelitből készül. Az utóbbi időben megjelentek 18/10-es jelzésű rozsdamentes nemesacél modellek is. Ezek a 72 százalék vas mellett 18 százalék krómot és 10 százalék nikkelt tartalmaznak, továbbá könnyebben tisztíthatók, mint az alumínium.

Milyen kávét tegyél bele?

Lehetőleg közvetlenül a mokka elkészítése előtt őrölj friss pörkölésű szemes kávét. Kotyogóba az alacsony nyomás és a magas hőfok miatt közepesen finom (az eszpresszóhoz képest durvább) őrlemény kell. Kávészaküzletben történő vásárláskor őröltesd meg szakképzett baristával, vagy kérj tőle tanácsot. Otthon a kávét légmentesen záródó edényben, száraz, sötét és hűvös helyen (de ne a hűtőben) tárold, mert nedvesség, fény, hő és oxigén hatására jelentősen romlik a minősége.

Hiába szerzed be a legkiválóbb termőhelyről származó, professzionális pörkölésű és őrlésű kávébabot, ha nem törődsz a vízzel, amely lényegesen befolyásolja a végeredményt, hiszen a koffeintartalmú fekete ital 98 százaléka mégiscsak víz. A baristák nem véletlenül használnak lágyított vizet. Az általában kemény csapvíz nemcsak lerakódást okoz a kávéfőző belsejében, hanem a legdrágább kávéból főzött ital ízét is elrontja.

Hogyan működik a kotyogó?

A tűzhelyen melegített alsó tartályban felforr a víz, és a keletkező gőz fokozódó nyomása átpréseli azt a szűrőbe töltött kávérétegen. Ott a víz kioldja az aromákat az őrleményből, majd egy csövön át kifolyik a felső tartályba. Főzés közben a csőben található súly felemelkedik a gőztől, végül a nyomás csökkenésével visszaesik a helyére és kotyogó hangot ad.

Lépésről lépésre

  1. Önts vizet a kotyogó alsó részébe, legfeljebb a biztonsági szelep magasságáig.
  2. Helyezd a tartályra az alul csőben végződő szűrőt, és töltsd bele a kávét. Ne tömörítsd az őrleményt, csupán finoman nyomkodd le, majd az ujjaddal söpörd le a felesleget a peremről.
  3. Erősen tekerd rá a tömítőgyűrűvel szigetelt felső részt az alsó tartályra.
  4. Tedd fel a kávéfőzőt közepes tűzre. (A kotyogó az indukciós főzőlap kivételével mindenféle tűzhelyen használható.) Ha kotyogás helyett sivítást hallasz vagy a felhajtott fedél alá lesve azt látod, hogy túl gyorsan jön ki a kávé, vedd lejjebb a hőfokot. Túl erős tűzön „megég” a kávé.
  5. A minél magasabb aroma- és minél alacsonyabb csersavtartalom érdekében kapd le a tűzről a kotyogót, miután a kávé 60-70%-a kifolyt, és állítsd hideg felületre. Ez lehűti, és nem engedi kifolyni a végét, ami már keserű.

Karbantartási tanácsok

  1. Az olaszok az alumínium mokkafőzőjüket csak folyó vízzel öblítik ki, nem zavarja őket a kávé illóolajától képződő vékony filmréteg a készülék belső falán. Ezt azonban a baristák szerint mosogatószerrel célszerű eltávolítani.
  2. Forrón soha ne tartsd hideg víz alá a készüléket, mert észrevétlen repedések keletkezhetnek rajta!
  3. Az alumíniumkotyogót csak kézzel, kíméletesen szabad tisztítani. Ne sikáld!
  4. A nemesacél készüléket beteheted a mosogatógépbe.
  5. Mosogatás után mindkettőt törölgesd át puha ronggyal.
  6. A kotyogót csak teljesen száraz állapotban szabad összeszerelve tárolni.

Profi kávéfőzési tippek

Kántor Enikő magyar barista bajnok, a Kávé Akadémia oktatója szerint már azzal is szintet léphetsz az otthoni kávézásban, ha a csapvizet szűrőkancsó segítségével megtisztítod a kellemetlen íz- és illathordozó anyagoktól (pl. a klórtól és az esetleges nehézfémektől). A tisztított víz mindenféle kávéfőzőt megóv a vízkőlerakódásoktól, és előhozza a kávé igazi zamatát, aromáját.

A tisztított vizet felforralva töltsd a kotyogó alsó tartályába, majd konyhai fogókesztyű vagy konyharuha segítségével óvatosan csavard fel a felső részt.

A barista szaküzletekben és webshopokban, valamint a kiegészítőket is árusító kávészaküzletekben kapható speciális szerek segítenek egyszerűen tisztán tartani a kávés eszközeidet.

Az elhanyagolt kotyogót is újjávarázsolhatod, ha a port vagy -tablettát feloldod az előírt mennyiségű vízben, és abban áztatod a szétszedett készüléket.

A polírozott alumínium csillogását sajnos nem tudod visszaadni, de az elnyűhetetlen kotyogód makulátlanul tiszta lesz.

Időről időre dobj a kávéőrlőbe néhány szem organikus kávédaráló-tisztító tablettát és daráld le: maradéktalanul eltávolítja az őrlőkésre tapadt olajos szennyeződést. Bátran használhatod, mert természetes anyagból van és semmilyen káros hatása nincs.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss