Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így főzz magadnak fagylaltot!

Bátran belevághatsz, ha szereted a hűsítő nyalánkságot. Igazán nem bonyolult, otthoni fagyigéppel pedig még könnyebb az elkészítése.

Hozzávalók

Friss és természetes alapanyagokat használj. Megéri áldozni a minőségi termékekre, mert nem kell belőlük nagy mennyiség, viszont érezhetően finomabb lesz tőlük a jeges nyalat.

.
Folyadék: lehet tej, tejszín vagy az ezeknél sűrűbb tejföl és joghurt. Sovány tejtermékek helyett dolgozz teljes értékűekkel, mert minél zsírosabbak, annál jobb ízhordozók. A tejszínt túróval, joghurttal vagy valamilyen növényi tejszínnel helyettesítheted. Vegánok számára a tehéntejet lecserélheted pl. mandula- vagy szójatejre.
Cukor: amellett, hogy édes ízt kölcsönöz, nagymértékben befolyásolja a fagyi állagát. Használj finom szemcséjűt (könnyebb egyenletesen eloszlatni, mint a porcukrot) vagy oldd fel a normál kristálycukrot egy kevés folyadékban. Mézzel, karamellel és szirupokkal is édesíthetsz.
Tojás: emulgeálószerként gondoskodik a kívánatos krémes konzisztencia eléréséről, továbbá a félig már olvadt fagyiban sem engedi szétválni egymástól a parányi folyadék- és zsírrészecskéket. Vegánok számára 1 db tojást kiválthatsz 1 tk szentjánoskenyérliszttel, ami ráadásul gluténmentes. Nem kell csomóktól tartanod, mert szépen feloldódik.


Gyümölcs: Nincs jobb a friss szezongyümölcsnél, de megfelel a fagyasztott is. Szükség esetén megteszi a befőtt és a konzerv, de ilyenkor csökkentsd a receptben előírt cukormenyiséget, mert a tartósított gyümölcs általában édesített.
Fűszerek: A klasszikus ízesítőnek számító vanília, kakaó, fahéj és kávé mellett szabadon kiélheted a kísérletező hajlamodat pl. divatos levendulával vagy akár csilivel, borssal, ánizzsal, gyömbérrel.

Ilyen egyszerű:

Fagyigép nélkül is fenséges lesz a hideg nyalat, csak több idő és türelem kell hozzá.

Készítsd elő és tedd be a hűtőbe a receptben megadott hozzávalókat, majd keverd össze őket egy szintén jól lehűtött fémtálban vagy -formában. Fagyaszd a mélyhűtőben 1 órát, aztán alaposan keverd át. Ezt ismételd meg 20-30 percenként, és ha közben mindig elég levegőt juttatsz a masszába, végül krémes fagyit kapsz.


Fagyigép használatakor a frigóban előzőleg 6 fokosra lehűtött hozzávalókat csak bele kell önteni a tartályba, aztán a gép magától teszi a dolgát, és a fagyi a folyamatos keveréstől tökéletesen krémes lesz.  

Főzött vaníliafagylalt lépésről lépésre

Gyakorold be, és utána szintet léphetsz: tetszésed szerint ízesítheted a tejes alapmasszát pl. csokival, dióval, pisztáciával, gyümölcsdarabokkal vagy -pürével.

Hozzávalók 8 adaghoz:
3 dl habtejszín
3 dl tej (2,8%-os)
1 db vaníliarúd
6 db tojássárgája
13 dkg finom szemcséjű kristálycukor

1. Öntsd össze a tejszínt és a tejet, add hozzá a felhasított vaníliarudat a kikapart magokkal együtt, majd melegítsd forráspontig. Vedd le a tűzről, és szedd ki belőle a vaníliarudat.

2. Kézi mixer habverőjével keverd fehéredésig a tojássárgáját és a cukrot a legmagasabb fokozaton egy fémtálban.

3. Folyamatos, lassú keverés közben, vékony sugárban csorgasd hozzá a forró tejszínes folyadékot, és dolgozd simára. Helyezd a tálat vízfürdőbe, és kevergetve melegítsd fel a masszát 75-85 fokosra. (Ellenőrizd ételhőmérővel.)

4. Tedd át a tálat egy jeges vízzel töltött edénybe, és időnként keverd át a masszát.

5. Miután kihűlt, kezdd el fagyasztani a mélyhűtőben, és kb. 30 percenként alaposan forgasd át.

Megjegyzés:
75-85 fokon elpusztulnak a nyers tojássárgájában esetleg előforduló szalmonella baktériumok. Ennél forróbb ne legyen a massza, mert akkor a tojássárgájából rántotta lesz!

 

Ezt csináld, ha a fagyid ...

… túl kemény:
* Legközelebb keverj bele több cukrot, attól krémesebb lesz.
* Egy pici tömény alkohol (pl. pálinka vagy likőr) hozzáadásával megelőzheted, hogy jegesre fagyjon.
* Lágyabb marad a massza, ha mínusz 18 fok helyett csak mínusz 10-15 fokon fagyasztod.
* Fogyasztás előtt 15-30 perccel vedd ki a fagyasztóból és hagyd kiengedni kissé a hűtőben.

… túl lágy:
* Az alap csak akkor tud rendesen megfagyni, ha a folyadék és a szilárd hozzávalók aránya 2:1, továbbá a teljes massza 15-20%-a cukor.
* Alkoholt csak a fagyasztási idő végén adj a masszához.
* A fagyigép tartályát legfeljebb 2/3-ig tölts fel, máskülönben nem jut elég levegő a masszába.
* A géppel készített fagyit beteheted a mélyhűtőbe 1-2 órára, ha a program befejeződése után még nem lehet belőle gombócokat gömbölyíteni.>

Ezek is érdekelhetnek

Friss