A tökéletes alaprecept hozzávalói 4 adaghoz
5 dkg finom szemcsés kristálycukor
5 dkg étkezési keményítő
5 dl tej
1 db friss tojás
1 rúd vanília
Elkészítés
A cukorral elvegyített keményítőt csomómentesre keverjük 7 ek tejjel, majd hozzáadjuk a szétválasztott tojás sárgáját.
A felhasított vaníliarúd belsejét kikaparjuk. A maradék tejet a vaníliavelővel együtt felforraljuk. Kézi habverővel hozzákeverjük a keményítős-tojássárgájás tejet, majd egyet forralunk rajta. Végül félrehúzva hűlni hagyjuk.
Kerüld el a buktatókat!
Tej
Forraláskor nem fog odakozmálni, ha hideg vízzel kiöblített edényben teszed fel a tűzre.
Csomók
A cukrot gondosan vegyítsd el a keményítővel, keverd simára néhány evőkanál hideg tejjel, majd keverés közben, apránként add a forró tejhez. Így biztosan nem keletkeznek bosszantó csomók.
Híg állag
Minden kóstolás után mosd le a kanalat, máskülönben a rajta maradt nyáltól folyós lesz a puding. Ennek az az oka, hogy a nyálban található amiláz emésztőenzim, amely a szervezetben a keményítő cukorrá alakításáért felelős, a pudingba kevert keményítőt is lebontja. A túl hígra sikerült pudingot krémessé varázsolhatod, ha 2 dl tejszínből vert habot forgatsz bele.
Bőrösödés
Megakadályozhatod, ha a kiporciózott kész pudingot folpakkal letakarva hagyod hűlni.
Dobd fel a desszertedet!
Nyáron egy kevéske citrom- vagy narancslével, karácsony táján fahéjjal, mézeskalácsfűszerrel bolondíthatod meg az alapot.
A sima vaníliapudingból ünnepi desszertet alkothatsz. Önts szűrőbe egy üveg meggybefőttet, és fogd fel a levét. Vegyíts el 2 ek keményítőt 1,5 ek cukorral, és keverd simára 4 ek befőttlével. A többi lét forrald fel, dolgozd bele a keményítős folyadékot, majd egyet forralj rajta, és forgasd bele a meggyet. Felnőttek részére adhatsz hozzá egy kis meggylikőrt vagy -pálinkát is. Végül a pudingra kanalazott kompótot megszórhatod reszelt étcsokoládéval.
A nyers bogyós gyümölcsök közül a kevés savat tartalmazó málna, áfonya és eper illik legjobban a vaníliapudinghoz.
Mentes változatok
Egyre többen küszködnek táplálkozási gondokkal, de a vaníliapudingról senkinek nem kell lemondania, mert a problémás alapanyagok helyettesítése mit sem ront az ízélményen.
Tojás nélkül
Babavárás idején a biztonság kedvéért ajánlott kiiktatni a pudingból ezt a hozzávalót, mert kockázatot jelenthet a túl rövid idejű hőkezelés miatt. A tojás kiváltható habtejszínnel.
Cukor nélkül
Használj nyugodtan mézet, nyírfacukrot vagy édesítőszereket, egyik sem befolyásolja a puding állagát.
Tej nélkül
Laktózérzékenység esetén a tehéntej kiváltható növényi tejekkel. Az enyhén édeskés mandulatej különösen jól passzol a vaníliapudinghoz.
Felhasználási lehetőségek
Pite, lepény
Finomabb és szaftosabb lesz, ha sima vaníliapudinggal megkent tésztalapon oszlatod el a gyümölcsöt.
Vajkrém
Például a Duna-hullám szelethez a lehűlt pudingot keverd krémesre 20 dkg vajjal.
Pudingkrém
A túrós táska töltelékéhez keverj krémesre 40 dkg rögös túrót 5 dl tejjel, majd vaníliapudinggal.
Tárolási tudnivalók
Hűtőben
Mivel a vaníliapuding csupán rövid ideig hőkezelt tojást tartalmaz, legfeljebb 4 napig tarthatod el a normál hűtőtérben. Nem veszi át az idegen szagokat, ha fóliával letakarod vagy fedeles frissen tartó dobozban teszed a frigóba.
Fagyasztóban
A fedeles dobozokban adagonként lefagyasztott pudingot ne tárold 3 hónapnál tovább. Szobahőmérsékleten kell kiolvasztani. Félig fagyosan is fogyasztható.